Izbor najbolje linije trenda za podatke

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada u programu Microsoft Graph želite da dodate linija trenda na grafikon, možete odabrati neki od šest različitih tipova trenda/regresije. Linija trenda koju treba koristiti određena je tipom podataka koji imate.

Pouzdanost linije trenda Linija trenda je najpouzdanija kada je njena Vrednost podignuta na R jednaka ili približno jednaka 1. Kada liniju trenda uklapate u podatke, Graph će automatski izračunati njenu vrednost Rkvadrat. Ovu vrednost možete prikazati na grafikonu, ako želite.

Linearni

Linearna linija trenda je najbolje uklopljena prava linija koja se upotrebljava za proste linearne skupove podataka. Vaši podaci su linearni ako raspored njihovih tačaka podseća na liniju. Linearna linija trenda obično prikazuje da se nešto povećava ili smanjuje za konstantnu vrednost.

U sledećem primeru linearna linija trenda jasno pokazuje da je prodaja frižidera konzistentno rasla u periodu od 13 godina. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9036, što predstavlja dobru prilagođenost linije podacima.

Grafikon sa linearnom linijom trenda

Logaritamska

Logaritamska linija trenda je zakrivljena linija sa najmanjom greškom koja je najkorisnija kada se stopa promene u podacima brzo povećava ili smanjuje, a zatim se izjednači. Logaritamska linija trenda može da koristi negativne i/ili pozitivne vrednosti.

U sledećem primeru je upotrebljena logaritamska linija trenda da bi se ilustrovao predviđeni rast životinjske populacije u oblasti konstantne veličine, gde se populacija stabilizovala kako se prostor za životinje smanjivao. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9407, što predstavlja relativno dobru prilagođenost krive podacima.

Grafikon sa logaritamskom linijom trenda

Polinomska

Polinomna linija trenda je kriva linija koja se koristi kad dolazi do fluktuacije podataka. Ona je, na primer, korisna za analizu dobiti i gubitaka za veliku grupu podataka. Red polinoma može se odrediti prema broju fluktuacija u podacima ili prema broju prevoja (vrhovi i podnožja) koji se pojavljuju u krivoj. Polinomna linija trenda 2. reda obično ima jedan vrh ili jedno podnožje. Linija 3. reda obično ima jedan ili dva vrha ili podnožja. Linija 4. reda obično ima do tri vrha ili podnožja.

U sledećem primeru prikazana je polinomna linija trenda 2. reda (jedno brdo), kako bi se ilustrovao odnos između brzine i potrošnje goriva. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9474, što predstavlja dobru prilagođenost krive podacima.

Grafikon sa polinomnom linijom trenda

Snaga

Stepena linija trenda je zakrivljena linija koju je najbolje koristiti sa skupovima podataka koji porede mere koje se povećavaju po određenoj stopi, na primer, ubrzanje trkačkih kola u intervalima od 1 sekund. Stepenu liniju trenda ne možete da kreirate ako podaci sadrže nultu vrednost ili negativne vrednosti.

U sledećem primeru podaci ubrzanja su prikazani crtanjem rastojanja u metrima u zavisnosti od vremena u sekundama. Startna linija trenda jasno pokazuje uvećanje ubrzanja. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9923, što predstavlja skoro savršenu prilagođenost linije podacima.

Grafikon sa startnom linijom trenda

Eksponencijalna

Eksponencijalna linija trenda je zakrivljena linija koja je najkorisnija kada vrednosti podataka rastu ili opadaju u stopama koje se povećavaju. Eksponencijalnu liniju trenda ne možete kreirati ako podaci sadrže nultu vrednost ili negativne vrednosti.

U sledećem primeru upotrebljena je eksponencijalna linija trenda da bi se ilustrovalo smanjenje ugljenika 14 u objektu tokom njegovog starenja. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 1, što predstavlja savršenu prilagođenost linije podacima.

Grafikon sa eksponencijalnom linijom trenda

Pokretni prosek

Linija trenda pokretnog proseka izjednačava kolebanja u podacima radi jasnijeg prokazivanja obrasca ili trenda. Linija trenda pokretnog proseka koristi određeni broj tačaka podataka (postavljen opcijom Period), daje njihovu prosečnu vrednost i koristi prosečnu vrednost kao tačku u liniji trenda. Ako je vrednost opcije Period postavljena npr. na 2, onda se prosečna vrednost prve dve tačke podataka koristi kao prva tačka u liniji trenda pokretnog proseka. Prosečna vrednost druge i treće tačke podataka se koristi kao druga tačka na liniji trenda i tako dalje.

U sledećem primeru linija trenda pokretnog proseka prikazuje obrazac broja kuća koje su prodate tokom perioda od 26 sedmica.

Grafikon sa linijom pokretnog proseka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×