Izbor i korišćenje Access predloška

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako ste novi u bazama podataka ili ako ne želite da trošite vreme na kreiranje baze podataka iz početka, Microsoft Access 2010 pruža različite predloške koje možete da koristite da biste brzo kreirali bazu podataka koja je spreman za upotrebu. Ovaj članak opisuje obrasce koji su uključeni u Access 2010, kako da kreirate baze podataka na osnovu predloška i kako da pronađete dodatne predloške na Office.com.

U ovom članku

Šta je Access predložak?

Izbor predloška

Kreiranje baze podataka korišćenjem predloška

Sledeći koraci


Šta je Access predložak?

Access predložak predstavlja datoteku koja kreira dovršenu aplikaciju za baze podataka kada se otvori. Baza podataka je spremna za upotrebu i sadrži sve tabele, obrasce, izveštaje, makroe i relacije koji su vam potrebni za početak rada. Budući da su predlošci dizajnirani kao potpuno dovršena rešenja baze podataka, oni štede vreme i napor i omogućavaju vam da odmah počnete da koristite bazu podataka. Kada kreirate bazu podataka korišćenjem predloška, možete je prilagoditi da bolje odgovara vašim potrebama, kao da ste napravili bazu podataka ispočetka.

Vrh stranice

Izbor predloška

Svaki predložak je dizajniran da zadovolji određene podatke potrebe za upravljanje. Ovaj odeljak opisuje obrasce koji su uključeni u programu Access 2010. Ako vaše određene potrebe nije ispunjen jedan od ove predloške, možete da povežete Office.com i pregledanje širi izbor predložaka. Više informacija potražite u odeljku Kreiranje baze podataka korišćenjem predloška.

Predlošci Veb baza podataka

Pet Veb baze podataka predloške su uključeni u Access 2010. Termin „Veb baze podataka” znači da bazu podataka je dizajnirana tako da se objavljuju na sistemu SharePoint server na kojem su pokrenute usluge pristupa. Međutim, možete da koristite Veb kompatibilan baze podataka kao standardne klijentskoj bazi podataka, tako da su prikladne za svaku situaciju.

 • Veb baza podataka imovine    Pratite imovinu, uključujući određene detalje o imovini, kao i vlasnike. Kategorizujte i zapišite stanje imovine, vreme njihove nabavke, lokaciju na kojoj se nalaze, itd.

 • Veb baza podataka za dobrotvorne priloge    Ako radite za organizaciju koja prima dobrotvorne priloge, koristite ovaj predložak da biste pratili napore u vezi sa prikupljanjem priloga. Možete pratiti više kampanja i izveštavati o dobijenim prilozima tokom svake od njih. Pratite davaoce priloga, događaje u vezi sa kampanjom i zadatke na čekanju.

 • Veb baza podataka za kontakte    Upravljajte informacijama o osobama sa kojima vaš tim radi, kao što su klijenti i partneri. Pratite imena, informacije o adresama, brojeve telefona, e-adrese i čak priložite slike, dokumente ili druge datoteke.

 • Problemi sa Web Baza podataka    kreiranje baze podataka da biste upravljali skup problema, kao što su održavanje zadataka koji treba da se izvrši. Dodeljivanje, prioritet i pratite napredak problema od početka do kraja.

 • Veb baza podataka za projekte    Pratite razne projekte i zadatke povezane sa njima. Dodeljujte zadatke drugim osobama i nadgledajte procenat dovršenosti.

Više informacija o kreiranju, objavljivanje i koristite Veb baze podataka, potražite u članku Pravljenje baze podataka za deljenje na Vebu.

Predlošci klijentskih baza podataka

Predlošci baza podataka sedam klijenta su uključene u Access 2010. Nisu dizajnirane za objavljivanje u Access uslugama, ali i dalje mogu da se dele tako što ćete ih postaviti na deljenu mrežnu fasciklu ili u biblioteci dokumenata.

 • Događaji    Pratite predstojeće sastanke, krajnje rokove i druge važne događaje. Zapišite naslov, lokaciju, vreme početka, vreme završetka, opis i takođe priložite sliku.

 • Fakultet    Upravljajte važnim informacijama o članovima fakulteta, na primer telefonskim brojevima, adresama, kontakt informacijama u hitnim slučajevima i podacima o zaposlenju

 • Marketinški projekti    Upravljajte detaljima o marketinškom projektu i rasporedom i nadgledajte rezultate projekta.

 • Northwind    Kreirajte sistem za praćenje porudžbina koji upravlja klijentima, zaposlenima, detaljima o porudžbinama i zalihama.

  Napomena: Predložak „Northwind“ sadrži uzorak podataka koje ćete morati da uklonite pre korišćenja baze podataka.

 • Kanal prodaje    Nadgledajte tok potencijalne prodaje u okviru male grupe stručnjaka za prodaju.

 • Studenti    Upravljajte informacijama o studentima, uključujući kontakte u hitnim slučajevima, medicinske informacije i informacije o starateljima.

 • Zadaci    Pratite grupu radnih stavki koje vi ili vaš tim treba da dovršite.

Vrh stranice

Kreiranje baze podataka korišćenjem predloška

Proces kreiranja baze podataka korišćenjem predloška je isti za Veb baze podataka i klijentske baze podataka. Međutim, proceduru neznatno ako preuzimate predložak iz Office.com.

Kreiranje baze podataka korišćenjem predloška koji je uključen u Access 2010

 1. Pokrenite Access 2010.

 2. Na kartici Novo prikaza „Microsoft Office Backstage“ kliknite na dugme Uzorci predložaka.

 3. U okviru Dostupni predlošci izaberite predložak koji želite da koristite.

 4. U polju Ime datoteke otkucajte ime datoteke.

 5. Opcionalno kliknite na ikonu fascikle pored polja Ime datoteke da biste potražili lokaciju na kojoj želite da kreirate bazu podataka. Ako ne ukažete na određenu lokaciju, Access kreira bazu podataka na podrazumevanoj lokaciji koja je prikazana ispod polja Ime datoteke.

 6. Kliknite na dugme Kreiraj.

Access kreira bazu podataka i otvara je za upotrebu.

Kreiranje baze podataka korišćenjem predloška iz Office.com

Ako ste povezani sa Internetom, možete da pregledate ili pretražiti predloške na Office.com iz programa Microsoft Office Backstage prikaz. Koristite sledeću proceduru:

 1. Pokrenite Access 2010.

 2. Na kartici Novo prikaza „Backstage“ uradite nešto od sledećeg:

  • Pregledanje predloška    U okviru Office.com predlošci izaberite kategoriju predloška koja vas interesuje (na primer, Posao).

  • Traženje predloška    U polju Traženje predložaka na lokaciji Office.com otkucajte neke termine za pretragu i kliknite na dugme sa strelicom da biste izvršili pretragu.

 3. Kada pronađete predložak koji želite da isprobate, kliknite na njega da biste ga izabrali.

 4. U polju Ime datoteke otkucajte ime datoteke.

 5. Opcionalno kliknite na ikonu fascikle pored polja Ime datoteke da biste potražili lokaciju na kojoj želite da kreirate bazu podataka. Ako ne ukažete na određenu lokaciju, Access kreira bazu podataka na podrazumevanoj lokaciji koja je prikazana ispod polja Ime datoteke.

 6. Kliknite na dugme Preuzmi.

Prvi koraci uz korišćenje nove baze podataka

U zavisnosti od predloška koji ste upotrebili, možda ćete morati da uradite nešto od sledećeg da biste počeli sa korišćenjem nove baze podataka:

 • Ako Access prikazuje dijalog Prijavljivanje sa praznom listom korisnika, koristite sledeću proceduru za početak korišćenja:

  1. Izaberite stavku Novi korisnik.

  2. Popunite obrazac Detalji o korisniku.

  3. Kliknite na dugme Sačuvaj i zatvori.

  4. Izaberite korisničko ime koje ste upravo uneli i kliknite na dugme Prijavi se.

 • Ako Access prikazuje prazan list sa podacima, možete početi sa kucanjem podataka direktno u taj list sa podacima ili kliknuti na drugu dugmad ili kartice da biste istražili bazu podataka.

 • Ukoliko Access prikazuje stranicu Prvi koraci, na toj stranici možete kliknuti na veze da biste saznali više o bazi podataka ili kliknuti na drugu dugmad i kartice da biste istražili bazu podataka.

 • Ako Access na traci sa porukama prikazuje poruku Bezbednosno upozorenje, a vi izvor predloška smatrate pouzdanim, kliknite na dugme Omogući sadržaj. Ukoliko baza podataka zahteva prijavljivanje, moraćete ponovo da se prijavite.

Vrh stranice

Sledeći koraci

Svaki od pet predložaka Access Veb baza podataka sadrži stranicu Prvi koraci na kojoj se nalaze veze ka video zapisima koji vam pružaju brzi pregled korišćenja i promene predloška. Takođe možete kliknuti na druge veze na stranici Prvi koraci i pretražiti sistem pomoći za Access da biste saznali više.

Ako ne pronađete predložak koji odgovara vašim potrebama, lako možete da kreirate novu bazu podataka ispočetka. Koristite sledeće veze da biste počeli sa korišćenjem:

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×