Izbor formata datoteke u programu Access 2007

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Office Access 2007 uvodi novi format datoteke koji koristi oznaku tipa datoteke .accdb. Pored toga, Office Access 2007 uvek obezbeđivanje podrške za format datoteke koji je korišćen u prethodnim verzijama programa Access. Ovaj članak objašnjava zašto bi trebalo da koristite u novi format datoteke kad god je to moguće i zašto možda ćete morati da koristite stariju verziju formata datoteke u nekim slučajevima. Takođe ćete naučiti izričito Konvertovanje baze podataka u novi format datoteke.

Ovaj članak sadrži:

Novi format datoteke (.accdb)

Stariju verziju formata datoteke (.mdb)

Konvertovanje u novi format datoteke

Novi format datoteke (.accdb)

Office Access 2007 koristi novi format datoteke koji podržava brojna poboljšanja proizvoda. Kada kreirate novu bazu podataka u programu Access 2007, baza podataka podrazumevano koristi novi format datoteke i dodeljuje joj se .accdb oznaka tipa datoteke.

Trebalo bi da koristite novi format datoteke kad god je to moguće jer podržava nove funkcije, kao što su polja sa više vrednosti i priloge. Međutim, u novi format datoteke nije moguće otvoriti ili povezan sa prethodnim verzijama programa Access, ne podržava replikaciju i ne podržava bezbednost na korisničkom nivou. Ako morate da koristite bazu podataka sa starijim verzijama programa Access ili ako morate da koristite replikaciju ili bezbednost na korisničkom nivou, morate da koristite stariju verziju formata datoteke.

Nove funkcije podržane u formatu datoteke .accdb uključuju:

 • Polja sa više vrednosti

  Recimo da treba da dodelite zadatak zaposlenih, ali odlučite da morate da dodelite većem broju osoba. U Office Access 2007 možete da kreirate polje sa više vrednosti gde zaposlenih imena mogu biti izabran iz ili uneta u polje.

  Kada kliknete na okvir, izabrana polja za potvrdu pokazuju vaše izbore. Izabrani zaposleni su uskladišteni u polju sa više vrednosti i razdvojeni su zarezima (podrazumevano) kada se prikazuju.

  Ideja iza polja sa više vrednosti je lakše da izaberete i uskladištite više izbora, bez potrebe da kreirate napredniji dizajn baze podataka. Polja sa više vrednosti su takođe važna za integraciju sa Windows SharePoint Services 3.0, zato što SharePoint liste takođe podržavaju polja sa više vrednosti.

  Važno: Polja sa više vrednosti su podržana samo upotrebom novog formata datoteke .accdb.

 • Tip podataka „Prilog“

  Novi tip podataka prilog omogućava vam da lako uskladištite sve tipove dokumenata i Binarna datoteka u bazi podataka bez prekomerna rast veličine baze podataka. Prilozi se automatski komprimuju, po potrebi, da biste povećali prostor upotrebe. Možete da priložite Microsoft Office Word 2007 dokument sa zapisom ili da sačuvate grupu digitalnih slika. Čak i da bi više priloga u jedan zapis.

  Važno: Tip podataka prilog je podržan samo upotrebom novog formata datoteke .accdb.

 • Poboljšana integracija sa sistemom Windows SharePoint Services i programom Microsoft Office Outlook 2007

  U prošlosti, pristup datotekama u formatu .mdb su blokirala usluga Windows SharePoint Services ili Outlook do toga da nebezbedne kodove mogu da budu uključene u Access bazu podataka. Office Access 2007 dozvoljava da kôd bude verifikovan kao bezbedan ili onemogućen. Ovim je omogućeno potpunije integrisanje Access baza podataka sa sistemom Windows SharePoint Services ili Outlook.

  Važno: Ova mogućnost za bolje integrisanje Access baze podataka sa Windows SharePoint Services ili Outlook je podržano samo tako što ćete koristiti u novi format datoteke .accdb.

 • Rad van mreže sa SharePoint listom korišćenjem programa Access

  SharePoint liste van mreže pomoću jednog klika možete da preuzmete tako što ćete koristiti Office Access 2007. Radite sa podacima u programu Access, a zatim sinhronizovati promene ili se kasnije ponovo povežite sa SharePoint lokacije.

  Važno: Da biste preuzeli SharePoint liste van mreže pomoću programa Access je samo podržano tako što ćete koristiti u novi format datoteke .accdb.

 • Praćenje istorije polja tipa „Memo“

  Memo polja su korisna za skladištenje velike količine informacija. Počevši od Office Access 2007, možete da postavite svojstvo (samo Dodaj) koji otvara Access da zadrži istoriju svih promena u Memo polja. Možete da pregledate istoriju te promene. Ova funkcija takođe podržava funkciju za kreiranje verzija u Windows SharePoint Services 3.0 tako da Access možete koristiti za praćenje promena u više redova teksta polja koja je uskladištena na SharePoint listi (pod uslovom da polje ima podešen na opciju Dodaj promene u postojeći tekstDa).

  Važno: Istorija praćenja za Memo polja je podržano samo pomoću u novi format datoteke .accdb.

 • Poboljšano šifrovanje

  Možete odabrati da postavite lozinku za bazu podataka, a njen sadržaj da šifrujete. Access koristi Windows Crypto API za šifrovanje podataka ako odaberete da postavite lozinku pomoću programa Office Access 2007 i datoteke koja koristi novi format datoteke.

  Važno: Poboljšano šifrovanje je podržano samo pomoću u novi format datoteke .accdb.

Vrh stranice

Prethodna verzija formata datoteke (.mdb)

Verzije programa Access starije od Office Access 2007 podržava formati datoteka koji koriste oznaku tipa datoteke .mdb. U Office Access 2007 i dalje možete da otvorite .mdb datoteke. Ako je datoteka uskladištena u formatu datoteke Access 2000 ili Access 2002-2003, možete da otvorite i koristite ga u Office Access 2007 , kao i obično. Međutim, ne možete da iskoristite nove funkcije koje zahtevaju format datoteke .accdb.

Ako je datoteka uskladištena u formatu datoteke Access 95 ili Access 97 kada prvi put otvorite ga u Office Access 2007, Access nudi da nadogradite bazu podataka na format datoteke koji je trenutno postavi kao podrazumevani format datoteke (obično u .accdb format datoteke, osim ako vi ili vaš administrator ima c obesili postavku). Ako ne nameravate da koristite bazu podataka pomoću verzije programa Access starije od Access 2007, i koje ne deliti bazu podataka sa drugim korisnicima koji koriste verzije programa Access starije od Access 2007, a da ne koristite replikaciju ili bezbednost na korisničkom nivou, te Trebalo bi da nadogradite novi .accdb format datoteke baze podataka. Kada nadogradite baze podataka u .accdb format datoteke, više ne možete da otvorite bazu podataka pomoću verzije programa Access starije od Access 2007.

Ako je datoteka uskladištena u formatu Access 95 ili Access 97 i odaberete da ne nadogradnja u .accdb format, ne možete da menjate dizajn. Možete da prikažete objekte i izvršite promene na podatke kroz Office Access 2007, ali ne možete da menjate dizajn.

Vrh stranice

Konvertovanje u novi format datoteke

Da biste izričito konvertovali Access bazu podataka u novi format datoteke .accdb, morate da prvo otvorite bazu podataka, a zatim je sačuvajte u formatu datoteke .accdb. Sledeća procedura je za datoteke kreirane u programu Access 97, Access 2000, Access 2002 ili Access 2003. Za informacije o uvozu i konvertovanje Access 2.0 ili Access 95 datoteke baze podataka, pogledajte veze u odeljku Takođe pogledajte .

Prvo otvorite bazu podataka:

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Otvori.

 2. U dijalogu Otvaranje izaberite i otvorite bazu podataka koju želite da konvertujete.

Sada konvertujte bazu podataka:

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Sačuvaj kao.

 2. U okviru Sačuvaj bazu podataka u drugom formatu izaberite stavku Access 2007 baza podataka.

 3. U dijalogu Sačuvaj kao u polje Ime datoteke unesite ime datoteke ili upotrebite ponuđeno ime.

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Kopija baze podataka će biti kreirana u formatu datoteke .accdb.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×