Redovi i kolone

Izbor sadržaja ćelije u progamu Excel

Izbor ćelija, opsega, redova ili kolona na radnom listu

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Na na radni list, možete da izaberete ćelije, opsege, redove ili kolone – na primer, da biste oblikovali podatke u izbor, odnosno za umetanje drugih ćelija, redova ili kolona. Možete da izaberete sve delove sadržaja ćelije i uključite režim uređivanja, tako da možete da izmenite podatke.

U Microsoft Excel tabeli možete da izaberete ćelije i opsege baš kao što biste ih izabrali na radnom listu, ali biranje redova i kolona tabele razlikuje se od biranja redova i kolona radnog lista.

Napomena: Ako je radni list zaštićen, možda nećete moći da izaberete ćelije ili njihov sadržaj na radnom listu.

Izbor ćelija, opsega, redova ili kolona

Da biste izabrali

Postupite na sledeći način

Jednu ćeliju

Kliknite na ćeliju ili pređite na ćeliju pritiskanjem tastera sa strelicama.

Izbor opsega ćelija

Izaberite prvu ćeliju u opsegu, a zatim prevucite pokazivač do zadnje ćelije, odnosno pritisnite i držite taster SHIFT i pritiskajte taster sa strelicom da biste proširili izbor.

Takođe možete da izaberite prvu ćeliju u opsegu, a zatim da pritisnete taster F8 da biste proširili izbor pomoću tastera sa strelicama. Da biste prestali da proširujete izbor, ponovo pritisnite taster F8.

Izbor velikog opsega ćelija

Kliknite na prvu ćeliju u opsegu, a zatim pritisnite i držite taster SHIFT i izaberite zadnju ćeliju u opsegu. Možete da se pomerite da bi poslednja ćelija postala vidljiva.

Veliki opseg ćelija bez pomeranja točkića miša

Kliknite na prvu ćeliju u opsegu da biste ga izabrali, a zatim kliknite na dugme u polju ime na levom kraju polje za formulu.

Polje „Ime“

Polje „Ime“

Otkucajte referencu ćelije do poslednje ćelije u opsegu koji želite da bude izabrana, a zatim držite pritisnut taster SHIFT i pritisnete taster ENTER.

Izbor svih ćelija u radnom listu

Kliknite na dugme Izaberi sve .

Dugme „Izaberi sve“

Da biste izabrali ceo radni list, možete da pritisnete i kombinaciju tastera CTRL+A.

Ako radni list sadrži podatke, pritiskom kombinacije tastera CTRL+A bira se trenutno područje. Ponovnim pritiskom kombinacije tastera CTRL+A birate ceo radni list.

Napomena: Da biste izabrali sve ćelije u opsegu aktivni, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + *.

Izbor nesusednih ćelija ili opsega ćelija

Izaberite prvu ćeliju ili opseg ćelija, a zatim pritisnite i držite taster CTRL dok birate ostale ćelije ili opsege.

Takođe možete da izaberete prvu ćeliju u opsegu, a zatim da pritisnete kombinaciju tastera SHIFT+F8 kako biste izboru dodali druge nesusedne ćelije ili opseg. Da biste prestali da dodajete ćelije ili opsege izboru, ponovo pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F8.

Note Nije moguće otkazati izbor ćelije ili opsega ćelija u izboru nesusednih ćelija ili opsega a da se pri tom ne otkaže ceo izbor.

Izbor celog red ili cele kolone

Izaberite zaglavlje reda ili kolone.

Naslovi radnog lista

Naslov reda.

Naslov kolone

Ćelije u redu ili koloni takođe možete da izaberete tako što ćete izabrati prvu ćeliju, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM (STRELICA NALEVO ili STRELICA NADESNO za redоve, STRELICA NAGORE ili STRELICA NADOLE za kolone).

Napomena ako red ili kolonu sadrži podatke, kombinacija tastera CTRL + SHIFT + strelica bira red ili kolonu do poslednje korišćene ćelije. Pritiskom na kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + strelica ključ po drugi put bira ceo red ili kolonu.

Izbor susednih redova ili kolona

Prevucite pokazivač duž zaglavlja redova ili kolona, odnosno izaberite prvi red ili kolonu, a zatim pritisnite i držite taster SHIFT i izaberite poslednji red ili kolonu.

Izbor nesusednih redova ili kolona

Izaberite zaglavlje reda ili kolone u prvom redu ili koloni u izboru, a zatim pritisnite i držite taster CTRL dok izabirate zaglavlja drugih redova ili kolona koje želite da dodate izboru.

Prvu ili poslednja ćeliju u redu ili koloni

Izaberite ćeliju u redu ili koloni, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+TASTER SA STRELICOM (STRELICA NADESNO ili STRELICA NALEVO za redove, STRELICA NAGORE ili STRELICA NADOLE za kolone).

Prvu ili poslednju ćeliju na radnom listu ili u Microsoft Office Excel tabeli

Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+HOME da biste izabrali prvu ćeliju na radnom listu ili na Excel listi.

Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+END da biste izabrali poslednju ćeliju na radnom listu ili na Excel listi koja sadrži podatke ili oblikovanje.

Ćelije do poslednje korišćene ćelije na radnom listu (donji desni ugao)

Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+END da biste proširili izbor ćelija na poslednju korišćenju ćeliju na radnom listu (donji desni ugao).

Ćelije na početku radnog lista

Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+HOME da biste proširili izbor ćelija na početak radnog lista.

Izbor većeg ili manjeg broja ćelija od aktivnog izbora

Kliknite na poslednju ćeliju koju želite da uključite u novu selekciju držeći pritisnut taster SHIFT. Pravougaoni opseg između aktivne ćelije i ćelije na koju kliknete postaje nova selekcija.

Napomene: 

  • Da biste otkazali izbor ćelija, kliknite na bilo koju ćeliju na radnom listu.

  • Excel označava izabrane ćelije ili opsege tako što ih markira. Ova markiranja ne pojavljuju se u otisku. Ako prilikom štampanja radnog lista želite da prikažete ćelije sa markiranjem, možete da koristite funkcije oblikovanja da biste primenili senčenje ćelija.

  • Kada je taster SCROLL LOCK uključen, na statusnoj traci je prikazan natpis Scroll Lock. Ako pritisnete taster sa strelicom dok je taster SCROLL LOCK uključen, doći će do pomeranja za jedan red nagore ili nadole odnosno za jednu kolonu ulevo ili udesno. Da biste tastere sa strelicama koristili za premeštanje iz ćelije u ćeliju, morate da isključite taster SCROLL LOCK.

  • Ako selekcija proširi kada kliknete na ćeliju ili pritisnite tastere za kretanje po radnom listu, možda pritisnete F8 ili Shift + F8 da biste proširili ili dodate izboru. U ovom slučaju, Proširivanje izbora ili Dodaj u selekciju se prikazuje na statusnoj traci. Da biste zaustavili produžiti ili dodavanje u selekciju, ponovo pritisnite taster F8 ili Shift + F8.

Vrh stranice

Izbor sadržaja ćelije

Da biste izabrali sadržaj ćelije

Uradite sledeće

U ćeliji:

Dvaput kliknite na ćeliju i prevucite je preko sadržaja ćelije koju želite da izaberete

U polje za formulu Slika dugmeta

Kliknite na ćeliju i prevucite je preko sadržaja ćelije koju želite ta izaberete u polju za formulu.

Pomoću tastature

Pritisnite taster F2 da biste uređivali ćeliju, koristite tastere sa strelicama da biste postavili mesto umetanja, a zatim pritisnite tastere SHIFT+TASTER SA STRELICOM da biste izabrali sadržaj.

Vrh stranice

Izbor redova i kolona u Excel tabeli

Ćelije i opsege u tabeli možete da izaberete baš kao što biste ih izabrali na radnom listu, ali biranje redova i kolona tabele razlikuje se od biranja redova i kolona radnog lista.

Da biste izabrali

Uradite sledeće

Kolonu tabele sa zaglavljima tabele ili bez njih

Kliknite na gornju ivicu zaglavlja kolone ili na kolonu u tabeli. Pojavljuje se sledeća strelica za izbor koja ukazuje na to da se klikom vrši izbor kolone.

Strelica za izbor kolone tabele

Napomena    Jednim klikom na gornju ivicu vrši se izbor podataka kolone tabele, a dvostrukim klikom izbor cele kolone tabele.

Takođe možete kliknuti bilo gde u koloni tabele, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+RAZMAKNICA ili možete kliknuti na prvu ćeliju u koloni tabele, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+STRELICA NADOLE.

Napomena    Jednim pritiskom na kombinaciju tastera CTRL+RAZMAKNICA vrši se izbor podataka kolone tabele, a dvostrukim pritiskom izbor cele kolone tabele.

Red tabele

Kliknite na levu ivicu reda tabele. Pojavljuje se sledeća strelica za izbor koja ukazuje na to da se klikom vrši izbor reda.

Strelica za izbor reda tabele

Možete kliknuti na prvu ćeliju u redu tabele, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+STRELICA NADESNO.

Sve redove i kolone tabele

Kliknite na gornji levi ugao tabele. Pojavljuje se sledeća strelica za izbor koja ukazuje na to da se klikom vrši izbor podataka cele tabele.

Strelica za izbor ugla tabele

Kliknite na gornji levi ugao tabele dva puta da biste izabrali celu tabelu, uključujući zaglavlja tabele.

Takođe možete kliknuti bilo gde u tabeli, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+A ili možete kliknuti na gornji levi ugao tabele, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+END da biste izabrali sve podatke u tabeli.

Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+A dva puta da biste izabrali celu tabelu, uključujući zaglavlja tabele.

Vrh stranice

Saznajte više

Napomena: U nekim slučajevima, izaberete ćeliju može dovesti do izbor više susednih ćelija. Za savete o tome kako da biste rešili ovaj problem, pogledajte ovu poruku Kako da zaustavim Excel iz isticanje dve ćelije odjednom? u zajednici.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×