Istovremeni rad na prezentaciji sa kolegama

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

U programu Microsoft PowerPoint 2010 više autora može istovremeno da menja istu prezentaciju uskladištenu na serveru.

Ovaj članak sadrži:

Pregled koautorstva

Koautorstvo nad prezentacijom

Pregled promena koje su izvršili drugi autori

Konfigurisanje programa PowerPoint za slanje obaveštenja svaki put kada autori izvrše promene

Pregled koautorstva

Nova funkcionalnost koautorstva u sistemu Microsoft Office 2010 omogućava produktivan rad više autora na istom dokumentu bez ugrožavanja ili zaključavanja rada drugih.

Ovu novu funkcionalnost koautorstva možete koristiti u Microsoft PowerPoint 2010, Microsoft Word 2010 i Microsoft OneNote 2010 dokumentima u programu SharePoint Server 2010. Nova funkcionalnost koautorstva takođe je podržana u programima Excel Web App i OneNote Web App.

Koautorstvo zahteva SharePoint Foundation 2010 ili Windows Live OneDrive nalog. Server zadržava centralnu kopiju prezentacije i snima uređivanja koja izvrši više autora. Vi i koautori možete videti ko uređuje prezentaciju i na kom mestu u dokumentu radi, a njihove promene objedinjuju se u vašoj prezentaciji.

Starije verzije programa PowerPoint ne podržavaju koautorstvo. Svi koautori moraju imati instaliran PowerPoint 2010 na računarima da bi iskoristili ovu novu funkciju.

Vrh stranice

Koautorstvo nad prezentacijom

 1. U programu PowerPoint 2010 otvorite prezentaciju uskladištenu na serveru.

  Napomena:  Na statusnoj traci na dnu programa PowerPoint pojavljuje se obaveštenje ukoliko niste jedina osoba koja radi na prezentaciji. Obaveštenje vam saopštava ukupan broj osoba koje trenutno rade na prezentaciji. Kliknite na taj broj da biste videli imena koautora.

  Obaveštenje o tome da druge osobe uređuju prezentaciju

 2. Na kartici Prikaz, u grupi Prikazi prezentacije izaberite stavku Normalno da biste prikazali prezentaciju u normalnom prikazu.

 3. U levom oknu koje sadrži kartice „Prikaz strukture“ i „Slajdovi“, na kartici Slajdovi potražite malu ikonu u donjem desnom uglu sličice slajda. Ona ukazuje na to da koautor vrši promene na tom slajdu. Kliknite na ikonu da biste videli ime koautora.

  Napomene: 

  • Drugi način da vidite imena koautora prezentacije jeste da izaberete karticu Datoteka, a zatim izaberete stavku Informacije sa leve strane ekrana. Imena koautora pojavljuju se u središnjem oknu.

   Osobe koje trenutno uređuju prezentaciju i kako da im pošaljete poruku

  • Da biste koautorima poslali e-poruku ili trenutnu poruku, izaberite stavku Slanje poruke, a zatim kliknite na dugme Pošalji e-poruku ili na dugme Pošalji trenutnu poruku.

  • Kada neki drugi autor sačuva promene, PowerPoint obaveštava vas, originalnog autora prezentacije, da su izvršene promene. U oknu koje sadrži kartice „Prikaz strukture“ i „Slajdovi“, na kartici Slajdovi u donjem desnom uglu sličice promenjenog slajda pojavljuje se ikona.

   Obaveštenje o tome da su izvršene promene

Vrh stranice

Pregled promena koje su izvršili drugi autori

 1. Da biste videli da li su drugi autori promenili prezentaciju, izaberite karticu Datoteka, a zatim izaberite stavku Informacije. Zatim, pored stavke Dostupne su ispravke dokumenta kliknite na dugme Sačuvaj, a zatim na dugme Sačuvaj i pregledaj.

  Kartica „Datoteka“ predstavlja način da vidite da li su drugi autori promenili prezentaciju

 2. Zatim, da biste videli promene koje su drugi autori izvršili, kliknite na dugme Pregledaj promene.

  Dugme „Pregledaj promene“

 3. Kada kliknete na dugme Pregledaj promene, kartica Objedinjavanje pojavljuje se na traci, a okvir Revizije pojavljuje se sa desne strane prozora programa PowerPoint. Okno „Revizije“ sadrži karticu Slajdovi na kojoj su navedeni slajdovi koje su drugi autori promenili, kao i karticu Detalji na kojoj su navedene promene na trenutno prikazanom slajdu.

Na kartici Objedinjavanje možete koristiti dugmad u grupi Rešenja da biste prikazali sledeće i prethodne promene koje su izvršili drugi autori i prihvatili ili odbacili te promene. Da biste izašli iz prikaza „Objedinjavanje“, kliknite na dugme Zatvori prikaz „Objedinjavanje“.

Napomena: Dok ste u prikazu „Objedinjavanje“, nije moguće objediniti nove ispravke drugih autora ili otpremiti promene na server. Pregled morate dovršiti tako što ćete kliknuti na dugme Zatvori prikaz „Objedinjavanje“, čime će se promene automatski otpremiti na server.

Kartica „Objedinjavanje“ i okno „Revizije“

Vrh stranice

Konfigurisanje programa PowerPoint za slanje obaveštenja svaki put kada autori izvrše promene

Možda ćete pre objedinjavanja želeti da pregledate (i zatim prihvatite ili odbacite) promene koje drugi autori izvrše u svim prezentacijama na kojima radite. Ako je tako, uradite sledeće:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije sa leve strane ekrana, a zatim u dijalogu PowerPoint opcije kliknite na dugme Sačuvaj.

 3. U okviru Opcije objedinjavanja datoteka za datoteke servera za saradnju na deljenim dokumentima potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži detaljne promene objedinjavanja kada dođe do objedinjavanja.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×