Indikatori ključnih performansi (KPI-ovi) u programskom dodatku Power Pivot

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ključni indikatori performansi (KPI-ovi) su vizuelne mere performansi. Zasnovana na određenom izračunatom polju, KPI-a je dizajniran da pomogne korisnicima da brzo procene trenutnu vrednost i status metrike u odnosu na definisani cilj. KPI se procenjuju performanse vrednost, što je definisano u bazi mera (poznat i kao izračunatog polja u programskom dodatku PowerPivot u programu Excel 2013), protiv na ciljnu vrednost, takođe definisana tako što ćete meru ili apsolutnu vrednost. Ako model ne mere, pogledajte članak Kreiranje meru.

Izvedena tabela sa KPI-om
Izvedena tabela sa punim imenom zaposlenog u redovima i KPI-ovima prodaje u vrednostima

Kreiranje KPI-a

 1. U prikazu podataka, kliknite na tabelu koja ima mera koja će služiti kao osnova meru. Ako već niste kreirali osnovni meru, pogledajte članak Kreiranje meru.

 2. Proverite da li je prikazana oblast izračunavanja. Ako nije prikazana, u programskom dodatku Power Pivot izaberite stavke Početak> Oblast izračunavanja.

  Oblast izračunavanja se pojavljuje ispod tabele u kojoj se trenutno nalazite.

 3. U oblasti izračunavanja kliknite desnim tasterom miša na izračunato polje koje će služiti kao osnovni mera (vrednost), a zatim izaberite stavku Kreiraj KPI.

 4. U okviru Definiši ciljnu vrednost, izaberite nešto od sledećeg:

  Izaberite mere, a zatim izaberite ciljnu meru u polju.

  Napomena: Ako nema polja u okviru, postoje bez izračunata polja u modelu. Trebalo bi da napravite meru.

  Izaberite Apsolutna vrednost, a zatim otkucajte numeričku vrednost.

 5. U okviru Definiši granične vrednosti statusa, kliknite i pomerajte klizač do donjih i gornjih graničnih vrednosti.

 6. U okviru Izaberi stil ikone, kliknite na tip slike.

 7. Izaberite Opisi, a zatim otkucajte opise za KPI, vrednost, status i cilj.

Uređivanje KPI-a

 • U oblasti izračunavanja kliknite desnim tasterom miša na mera koja služi kao osnovni mera (vrednost) za KPI, a zatim kliknite na dugme Uredi postavke za KPI.

Brisanje KPI-a

 • U oblasti izračunavanja kliknite desnim tasterom miša na mera koja služi kao osnovni mera (vrednost) za KPI, a zatim izaberite stavku Izbriši KPI.

  Brisanje KPI-ja ne briše osnovne mere ili cilj mera (ako je definisano).

Više informacija o KPI-ovima

U poslovnoj terminologiji, KPI je kvantitativna mera za merenje poslovnih ciljeva. Na primer, odeljenje prodaje u nekoj organizaciji može da koristi KPI za merenje mesečnog bruto profita u odnosu na projektovani bruto profit. Odeljenje računovodstva može da meri mesečne troškove u odnosu na prihode da bi procenilo troškove, a odeljenje za ljudske resurse može da meri kvartalni promet zaposlenih. Svaki od prethodnih je primer za KPI. Profesionalci u poslovanju često koriste KPI-ove koji su grupisani u poslovne rezultate da bi dobili brz i tačan istorijski sažetak poslovnog uspeha ili da bi identifikovali trendove.

KPI uključuje:

Osnovnu vrednost

Osnovna vrednost se definiše izračunatim poljem koje se razrešava na vrednost. Ova vrednost, na primer, može da se kreira kao zbir prodaje ili da se kreira da bi definisala profit za dati period.

Ciljnu vrednost

Ciljna vrednost se definiše izračunatim poljem koje se razrešava na vrednost ili apsolutnom vrednošću. Na primer, izračunato polje je moguće koristiti kao ciljnu vrednost tamo gde poslovni menadžeri u organizaciji žele da uporede kako odeljenje prodaje napreduje ka datoj kvoti, gde bi izračunato polje budžeta predstavljalo ciljnu vrednost. Primer gde bi apsolutna vrednost bila korišćena kao ciljna vrednost mogao bi da bude kada menadžer ljudskih resursa poželi da proceni broj dana bolovanja za svakog zaposlenog u odnosu na prosek, pri čemu prosečan broj dana bolovanja predstavlja apsolutnu vrednost.

Granične vrednosti statusa

Granična vrednost statusa definiše se opsegom između donje i gornje granice. Granična vrednost statusa prikazana je uz pomoć grafike kako bi se korisnicima pomoglo da lakše odrede status osnovne vrednosti u odnosu na ciljnu vrednost.

Primer

Menadžer prodaje u kompaniji „Adventure Works“ želi da napravi izvedenu tabelu koju će moći da koristi za brzo prikazivanje da li zaposleni u prodaji dostižu svoju kvotu prodaje za određeni period (godinu dana). Ona želi da izvedena tabela za svakog zaposlenog u prodaji prikazuje stvarne iznose prodaje u dolarima, vrednost kvote prodaje u dolarima i jednostavan grafički prikaz koji prikazuje status toga da li je svaki zaposleni u prodaji ispod svoje kvote prodaje, na njoj, ili iznad nje. Ona želi da ima mogućnost da iseče podatke po godinama.

Da bi to uradila, menadžer prodaje bira da doda KPI prodaje radnoj svesci „AdventureWorks“. Tada će kreirati izvedenu tabelu sa poljima (izračunata polja i KPI) i module za sečenje da bi analizirala da li snaga prodaje dostiže svoje kvote.

U programskom dodatku Power Pivot kreira se izračunato polje u koloni „SalesAmount“ u tabeli „FactResellerSales“ koje daje stvarne vrednosti prodaje u dolarima za svaku prodaju koju je zaposleni ostvario. Ovo izračunato polje definisaće osnovnu vrednost za KPI. Menadžer prodaje može da izabere kolonu i klikne na dugme AutoSum zbir na kartici Početak ili da otkuca formulu u polju za formulu.

Izračunato polje „Sales“ kreira se uz pomoć sledeće formule:

Sales:=SUM(FactResellerSales[SalesAmount])

Kolona SalesAmountQuota u tabeli FactSalesQuota sadrži kvotu iznosa prodaje koja je definisana za svakog zaposlenog. Vrednosti u ovoj koloni služiće kao ciljno izračunato polje (vrednost) u KPI-ju.

Izračunato polje SalesAmountQuota kreira se uz pomoć sledeće formule:

Cilj SalesAmountQuota:=Sum(FactSalesQuota[SalesAmountQuota])

Napomena: Postoji veza između kolone EmployeeKey u tabeli FactSalesQuota table i kolone EmployeeKey u tabeli DimEmployees. Ova veza je neophodna kako bi svaki zaposleni u prodaji u tabeli DimEmployee bio predstavljen u tabeli FactSalesQuota.

Sada kada su kreirana izračunata polja koja služe kao osnovna vrednost i ciljna vrednost za KPI, izračunato polje „Prodaja“ prošireno je na novi KPI prodaje. U KPI-ju prodaje, ciljno izračunato polje „SalesAmountQuota“ definisano je kao ciljna vrednost. Granična vrednost statusa je definisana kao opseg u procentima, čija je ciljna vrednost 100%, što znači da je stvarna prodaja definisana izračunatim poljem „Prodaja“ dostigla iznos kvote definisan ciljnim izračunatim poljem „SalesAmoutnQuota“. Donja i gornja granica u procentima definisane su na statusnoj traci i izabran je tip grafike.

KPI u programskom dodatku PowerPivot

Indikatori ključnih performansi u programskom dodatku Power Pivot

Menadžer prodaje sada može da kreira izvedenu tabelu dodajući osnovnu i ciljnu vrednost KPI-ja i status u polje sa vrednošću. Kolona sa zaposlenima dodaje se polju RowLabel, a kolona CalendarYear se dodaje kao modul za sečenje.

Menadžer prodaje sada može brzo da prikaže status prodaje za odeljenje prodaje, može da iseče stvaran iznos prodaje, iznos kvote prodaje i status za svakog zaposlenog u prodaji po godini. Može da analizira trendove prodaje po godinama kako bi odredila da li je potrebno prilagoditi kvotu za zaposlenog u prodaji.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×