Imenovanje niza konstanti

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada koristite konstantu niza u formuli niza, možete da joj date ime, a zatim da ga lako ponovo koristite.

 1. Izaberite stavku formule _Gt_ Definiљi ime.

 2. U polje ime unesite ime za stalnu.

 3. U polju odnosi unesite konstantu. Na primer, možete da koristite = {"januar", "februar", "Mart"}.

  Dijalog bi trebalo da izgleda ovako:

  Dijalog „Novo ime“

 4. Kliknite na dugme U redu.

 5. U radnom listu izaberite ćelije koje će sadržati stalnu opciju.

 6. U polju za formulu Unesite znak jednakosti i ime konstanti, na primer = Kvartal1.

 7. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter.

  Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Office 365, možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formula mora biti uneta kao formula zastarele niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste to potvrdili. Excel umeće uglaste zagrade na početku i kraju formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Evo kako izgleda primer kada završite:

Imenovana konstanta koja se koristi u formuli niza

Napomene: 

 • Kada koristite imenovanu konstantu kao formulu niza, ne zaboravite da unesete znak jednakosti. Ako to ne uradite, Excel tumači niz kao nisku teksta i videćete poruku o grešci.

 • Možete da koristite brojeve, tekst, logičke vrednosti (kao što su TRUE i FALSE) i vrednosti greške (kao što je #N/A) u konstanti. Možete i da koristite brojeve u svim brojevima, decimali i naučni formatima. Ako uključujete tekst, okružite ga dvostrukim navodnicima ("").

 • Konstante niza ne mogu da sadrže druge nizove, formule ili funkcije. Drugim rečima, oni mogu da sadrže samo tekst, brojeve ili znakove razdvojene zarezima ili tačkom i zarezom. Excel prikazuje poruku upozorenja kada unesete konstantu kao što je {1, 2, a1: D4} ili {1, 2, SUM (Q2: Z8)}. Takođe, brojevi ne mogu da sadrže znakove procenta, znakove za dolare, zarezove ili zagrade.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Kreiranje formule niza

Razvijanje formule niza

Brisanje formule niza

Pravila za promene formula niza

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×