Imenovanje konstante niza

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada koristite konstantu niza u formuli niza, možete joj dati ime, a zatim možete da je lako ponovo koristiti.

 1. Kliknite na dugme formula > Definiši ime.

 2. U polje ime unesite ime konstante.

 3. U okviru odnosi se na Unesite vašu konstantu. Na primer, možete da koristite = {„Januar”, „Februar”, „Mart”}.

  U dijalogu bi trebalo da izgleda otprilike ovako:

  Dijalog „Novo ime“

 4. Kliknite na dugme U redu.

 5. Na radnom listu, izaberite ćelije koje će sadržati vašu konstantu.

 6. U polju za formulu Unesite znak jednakosti i ime konstante, na primer = Kvartal1.

 7. Pritisnite taster Enter ako imate Office 365 pretplatu. U suprotnom, pritisnite Kombinaciju tastera Ctrl + Shift + Enter.

  Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Office 365, onda možete jednostavno unesite formulu u vrhu-levo-ćeliji izlaz opsega, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formule kao formule niza dinamičke. U suprotnom, formula moraju da se unesu kao formule niza zastarelog tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg unosa formule u vrhu-levo-ćeliji izlaz opsega, a zatim pritisnuti Kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičasta zagrada na početku i kraju formulu za vas. Više informacija o konstantama niza u formulama niza, pogledajte odeljak za imenovanje konstanti niza u uputstva i primeri formula niza.

  Evo kako dinamičke niza će izgledati u Office 365:

  Primer konstante niza bez vitičasta zagrada

Napomene: 

 • Kada koristite imenovanu konstantu kao formulu niza, ne zaboravite da unesete znak jednakosti. Ako ne, Excel tumači niz kao tekstualne niske i vidite poruku o grešci.

 • Možete da koristite brojeve, tekst, logičke vrednosti (kao što su TRUE i FALSE) i vrednosti greške (kao što su #N/A) u konstante. Takođe možete da koristite brojeve u ceo broj, decimalni i naučnog formata. Ako uključite tekst, možete ga okružuju sa dvostrukim navodnicima ("").

 • Konstante niza ne mogu da sadrže drugih nizovi, formula ili funkcija. Drugim rečima, mogu da sadrže samo tekst, brojevi ili znakovi razdvojene zarezom ili tačkom i zarezom. Excel će prikazati poruku upozorenja kada unesete konstante kao što je {1,2, a1: D4} ili {1,2,SUM(Q2:Z8)}. Takođe, brojevi ne mogu da sadrže znak za procenat, znakove dolara, zarezom ili zagrade.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Kreiranje formule niza

Proširivanje formule niza

Brisanje formule niza

Pravila za promenu formula niza

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×