HEX2OCT (funkcija HEX2OCT)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije HEX2OCT u programu Microsoft Excel.

Opis

Pretvara heksadecimalni broj u oktalni.

Sintaksa

HEX2OCT(broj, [mesta])

Sintaksa funkcije HEX2OCT ima sledeće argumente:

  • Broj    Obavezno. Heksadecimalni broj koji želite da konvertujete. Argument broj ne može da sadrži više od 10 znakova. Najznačajniji bit argumenta broj jeste bit znaka. Preostalih 39 bitova predstavljaju red veličine. Negativni brojevi su predstavljeni zapisivanjem komplementa dvojke.

  • Mesta    Opcionalno. Broj znakova koje bi trebalo koristiti. Ako je argument mesta izostavljen, funkcija HEX2OCT koristi minimalan broj potrebnih znakova. Argument mesta je koristan za dopunjavanje vrednosti rezultata vodećim nulama.

Primedbe

  • Ako je argument broj negativan, HEX2OCT zanemaruje argument mesta i daje oktalni broj od 10 znakova.

  • Ako je argument broj negativan, on ne može biti manji od FFE0000000, a ako je pozitivan, ne može biti veći od 1FFFFFFF.

  • Ako broj nije važeći heksadecimalni broj, HEX2OCT daje grešku #NUM!. ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako HEX2OCT zahteva više znakova nego, funkcija daje grešku #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako argument mesta ima decimale, one se odsecaju.

  • Ako argument mesta nije broj, HEX2OCT daje grešku #VALUE!. ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je argument mesta negativan, HEX2OCT daje grešku #NUM!. ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=HEX2OCT("F", 3)

Konvertuje heksadecimalni broj F u oktalni sa 3 znaka (vodeća nula „dopunjava“ broj).

017

=HEX2OCT("3B4E")

Pretvara heksadecimalni broj 3B4E u oktalni

35516

=HEX2OCT("FFFFFFFF00")

Pretvara heksadecimalni broj FFFFFFFF00 u oktalni

7777777400

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×