Grupisanje redova u tabeli (Power Query)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Power Query se naziva se i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje ste dobili ovo se odnosi na oba. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Napomena: Za veoma kratak video o tome kako da prikažete uređivač upita, pogledajte na kraju ovog članka.

U uređivaču upita, možete da grupišete vrednosti u različite redove u jedinstvenu vrednost tako što ćete grupisati redove prema vrednosti u jednu ili više kolona. Više informacija potražite u članku uputstvo Kombinovanje podataka iz više izvora podataka .

Power Query ima dva tipa operacija Grupiši po:

  • agregacija kolone pomoću agregatne funkcije,

  • ili izvršavanje operacije reda.

Grupisanje po jednoj ili više kolona

Korišćenje trake uređivača upita : Na traci Uređivača upita izaberite stavku Grupiši po.

Korišćenje kontekstualnog menija uređivača upita : Kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone koje želite da grupišete na i izaberite stavku Grupiši po.

Grupisanje po jednoj ili više kolona

  1. U koordinatnoj mreži pregled upita izaberite jednu ili više kolona. Na primer, godina i detalji_porudžbine.IDProizvoda.

  2. U Group By iskačući prozor, ime kolone koje vam kliknuo u koraku 1 (podrazumevano) potvrđen u padajućoj listi Grupiši po . Ako je potrebno, možete izabrati drugo ime kolone i sa padajuće liste. Ako želite da grupišete na više kolona, kliknite na dugme + , a zatim izaberite ime kolone sa Group By padajuće liste u novi red. Da biste uklonili kolona za grupisanje, kliknite na dugme protiv zapis.

  3. U okvir za tekst Ime nove kolone unesite ime za grupisanje.

  4. U padajućem meniju operacija , izaberite Agregatna funkcija ili Operacija reda.

  5. Za agregaciju kolone, izaberite kolonu da biste izvršili Agregatne operacije na iz kolone padajućeg menija. Operacija reda ne zahteva kolone, pošto grupisanja redove tabele na osnovu podataka.

    Da biste dodali kolone sa agregacijekliknite na dugme + , a zatim izaberite ime kolone sa padajuće liste kolone u novi red. Da biste uklonili kolone sa agregatne funkcije, kliknite na dugme protiv zapis.

  6. Kliknite na dugme U redu.

Agregacija kolone pomoću agregatne funkcije

U Group By iskačućem prozoru izaberite Sum, Average, Minili Max kao operaciju.

Dijalog „Grupisanje po“ za agregatne operacije

Izvršavanje operacije reda

U dijalogu Grupisanje po izaberite stavku Svi redoviiliBrojanje redova kao Operaciju.

Dijalog „Grupisanje po“ za operacije reda

Ako odaberete Sve redove za grupisanje, kasnije možete da proširite novu grupisanu kolonu da biste izabrali kolone koje želite da biste razvili.

Grupisanje: Svi redovi

Ako odaberete Brojanje redova za grupisanje, nova grupisana kolona prikazuje samo broj vrednosti redova za svaku vrednost grupisanog reda.

Grupisanje: Brojanje redova

Napomena: Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću Programskog dodatka Power Query. Video prikazuje prozor Uređivača upita se pojavljuju nakon uređivanja upita u Excel radnoj svesci. Da biste prikazali u Uređivač upita bez učitavanja ili uređivanje postojećeg upita radne sveske: U odeljku Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query traci izaberite stavku iz drugih izvora > prazan upit.


Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×