Izvedene tabele

Grupisanje ili razgrupisavanje podataka u izvedenoj tabeli

Grupisanje ili razgrupisavanje podataka u izvedenoj tabeli

Grupisanje podataka u izvedenoj tabeli može pomoći da prikažete podskup podataka za analizu. Na primer, možda treba da grupišete nezgrapnu listu datuma ili vremena (polja za datum i vreme u izvedenoj tabeli) u kvartale i mesece na sledeći način:

Datumi koji su grupisani po mesecima i kvartalima

Napomena: Funkcija grupisanja vremena nova je u programu Excel 2016. Ako koristite grupisanje vremena, kada u izvedene tabele dodate redove polja za vreme, automatski se prepoznaju i grupišu relacije između polja koja se odnose na vreme. Kada se relacije grupišu, možete da prevučete grupu u izvedenu tabelu i započnete analizu.

 1. U izvedenoj tabeli, kliknite desnim tasterom miša na bilo koje numeričko polje ili polje za datum i vreme i kliknite na dugme Grupiši.

 2. U poljima Počni od i Završi sa unesite sledeće (po potrebi):

  Dijalog „Grupisanje“

  • Najmanji i najveći broj za grupisanje numeričkih polja.

  • Prvi i poslednji datum ili vreme po kojem želite da izvršite grupisanje.

   Unos u polju Završi sa trebalo bi da bude veći od unosa u polju Počni sa.

 3. U polju Po uradite sledeće:

  • Za numerička polja unesite broj koji predstavalja interval za svaku grupu.

  • Za polja za datum i vreme kliknite na jedan ili više perioda datuma ili vremena za grupe.

   Možete da kliknete na dodatne periode vremena po kojima želite da izvršite grupisanje. Na primer, možete grupisati po Mesecima i Sedmicama. Prvo grupišite stavke po sedmicama i proverite da li su Dani jedini izabrani period vremena. U polju Broj dana izaberite opciju 7, a zatim izaberite opciju Meseci.

Savet: Grupe za vreme i datum su jasno označene u izvedenoj tabeli. Na primer, kao Apr, Maj, Jun za mesece. Da biste promenili oznaku grupe, kliknite na nju, pritisnite taster F2 i unesite željeno ime.

Napomena: Funkcija grupisanja vremena dostupna je samo u programu Excel 2016.

 • U oknu zadatka Polja izvedene tabele prevucite polje za datum iz oblasti „Polja“ u oblast „Redovi“ ili „Kolone“ da biste automatski grupisali podatke po vremenskom periodu.

  Lista polja izvedene tabele pre grupisanja vremena
  Lista polja izvedene tabele pre grupisanja vremena

  Lista polja izvedene tabele pre grupisanja vremena

  Excel automatski dodaje izračunate kolone u izvedenu tabelu koja se koristi za grupisanje podataka o datumu ili vremenu. Excel će takođe automatski skupiti podatke da bi ih prikazao u najvišim periodima datuma ili vremena.

  Na primer, kad je na listi „Polja“ iznad potvrđeno polje „Datum“, Excel automatski dodaje redove „Godina“, „Kvartal“ i mesec („Datum“) kao na donjoj slici.

  Lista polja izvedene tabele posle grupisanja vremena
  Lista polja izvedene tabele posle grupisanja vremena

  Lista polja izvedene tabele posle grupisanja vremena

Napomene: 

 • Kad prevučete polje za datum sa liste polja u oblast „Redovi“ ili „Kolone“ u kojoj polje već postoji, a zatim ga postavite iznad postojećeg polja, postojeće polje za datum se uklanja iz oblasti „Redovi“ ili „Kolone“ i podaci se neće automatski skupiti kako biste mogli da vidite to polje prilikom skupljanja podataka.

 • Kada radite sa izvedenom tabelom modela podataka i prevučete polje za datum sa preko hiljadu redova podataka sa liste polja u oblast „Redovi“ ili „Kolone“, polje „Datum“ se uklanja sa liste polja, pa Excel može da prikaže izvedenu tabelu koja menja ograničenje od milion zapisa.

Možete i da izaberete određene stavke i da ih grupišete na sledeći način:

Izabrana imena koja su grupisana

 1. U izvedenoj tabeli izaberite najmanje dve stavke koje ćete grupisati tako što ćete držati pritisnut taster Ctrl ili Shift kad kliknete na njih.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na stavke koje ste izabrali i kliknite na dugme Grupiši.

Kada grupišete izabrane stavke, kreirate novo polje zasnovano na polju koje ste grupisali. Na primer, kada grupišete polje Prodavac, kreirate novo polje, Prodavac1. Ovo polje se dodaje u odeljak sa poljima liste polja i možete ga koristiti kao i svako drugo polje. U izvedenoj tabeli videćete oznaku grupe, kao što je Grupa1 za prvu grupu koju kreirate. Da biste oznaku grupe promenili u neku smisleniju, kliknite na nju, izaberite stavku Postavke polja i u polju Prilagođeno ime otkucajte željeno ime.

Saveti: 

 • Da biste dobili sažetiju izvedenu tabelu, možda bi trebalo da kreirate grupe za sve druge razgrupisane stavke u polju.

 • Za polja koja su organizovana u nivoe, možete grupisati samo stavke koje sve imaju istu stavku sledećeg nivoa. Na primer, ako polje sadrži nivoe „Zemlja“ i „Grad“ ne možete grupisati gradove iz različitih zemalja.

Da biste uklonili grupisanje, kliknite desnim tasterom miša na bilo koju stavku u grupisanim podacima i izaberite stavku Razgrupiši.

Ako razgrupišete numerička polja ili polja za datum i vreme, uklanjaju se sva grupisanja za to polje. Ako razgrupišete grupu izabranih stavki, razgrupisaće se samo izabrane stavke. Polje grupe neće se ukloniti sa liste polja dok se ne razgrupišu sve grupe tog polja. Na primer, recimo da imate četiri grada u polju „Grad“: Boston, Njujork, Los Anđeles i Sijetl. Grupišete ih tako da su Njujork i Boston u jednoj grupi kojoj dajete ime „Atlantik“, a Los Anđeles i Sijetl su u grupi kojoj dajete ime „Pacifik“. Novo polje, „Grad2“, pojavljuje se u oblasti „Polja“ i postavljeno je u oblasti „Redovi“ liste polja.

Kao što je ovde prikazano, polje „Grad2“ zasnovano je na polju „Grad“ i postavljeno je u oblasti „Redovi“ kako bi grupisalo izabrane gradove.

Polje „Grad2“, zasnovano na polju „Grad“, koristi se u oblasti „Redovi“ za grupisanje

Kao što je navedeno ispod, četiri grada su raspoređena u nove grupe, „Atlantik“ i „Pacifik“.

Prilagođene grupe „Atlantik“ i „Pacifik“ zasnovane su na izabranim gradovima

Napomena: Kad opozovete polja grupisana po vremenu ili automatski sažeta polja, prvim opozivom se uklanjaju sva izračunata polja iz oblasti polja i ostavlja samo polje za datum. To je u skladu sa načinom na koji su opozivi izvedene tabele funkcionisali u prethodnim izdanjima. Drugim opozivom se uklanja polje za datum iz oblasti polja i opoziva se sve.

Kada grupišete podatke u izvedenoj tabeli, imajte u vidu sledeće:

 • Nije moguće grupisati stavke za izvorne podatke analitičke obrade podataka na mreži (OLAP) koji ne podržavaju izjavu KREIRANJE SESIJE KOCKE.

 • Nije moguće dodati izračunatu stavku u već grupisano polje. Prvo morate da razgrupišete stavke, dodate izračunatu stavku, a zatim da ih pregrupišete.

 • Nije moguće koristiti komandu Konvertuj u formule (Alatke za izvedene tabele > Analiziraj> OLAP alatke) kada imate jednu ili više grupisanih stavki. Razgrupišite grupisane stavke da biste mogli da koristite ovu komandu.

 • Nije moguće kreirati module za sečenje za OLAP hijerarhije sa grupisanim poljima.

 • Samo Excel 2016: Grupisanje vremena možete da isključite u izvedenim tabelama (uključujući izvedene tabele modela podataka) i izvedenim grafikonima tako što ćete urediti registrator.

Takođe pogledajte

Pravljenje izvedene tabele za analizu podataka radnog lista

Video sa obukom: Grupisanje podataka u izvedenim tabelama

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×