Gde su meniji i trake sa alatkama?

Iako novije verzije programa PowerPoint izgledaju potpuno drugačije od starijih verzija, komande i funkcije na koje ste navikli su i dalje ovde. One su sada sve na traci, koja predstavlja vrstu menija koji ih organizuje vizuelni način.

Hajde prvo da vidimo kako traka funkcioniše, a zatim kako da saznate gde se nalaze funkcije koje želite.

Kako se radi sa trakom?

Kada otvorite PowerPoint dokument, traka se pojavljuje kao red oznaka ili ono što nazivamo karticama.

Kada odete na karticu, otvara se traka za tu karticu i možete videti alatke i funkcije koje su ranije bile u menijima i na trakama sa alatkama u starijim verzijama programa PowerPoint.

Kada vidite funkciju sa strelicom Strelica nadole obeleživača , možete da kliknete na nju da biste dobili više informacija ili opcija.

Možda ćete primetiti i pokretače Slika dugmeta u uglu nekih grupa trake – na primer, u grupama „Ostava“ i „Font“. Kliknite na njih da biste otvorili dijalog povezan sa tom funkcijom – pokazivač u grupi Font, na primer otvara polje Font, u kojem podešavate efekte kao što su precrtani tekst, eksponentni tekst ili razmak između znakova.

Šta se nalazi na karticama trake?

Kartice trake grupišu alatke i funkcije na osnovu njihove namene. Na primer, da biste ulepšali slajdove, potražite opcije na kartici „Dizajn“. Alatke koje koristite za animiranje stvari u slajdu se nalaze na kartici „Animacije“.

Evo šta ćete pronaći na svakoj PowerPoint kartici trake.

1. Početak

Prikazuje karticu „Početak“ na traci u programu PowerPoint

Kartica „Početak“ sadrži funkcije Iseci i Nalepi, opcije Font i Pasus i ono što vam treba za dodavanje i organizovanje slajdova.

2. Umetanje

Prikazuje karticu „Umetanje“ na traci u programu PowerPoint

Izaberite karticu Umetni da biste dodali nešto u slajd. To uključuje slike, oblike, grafikone, veze, okvire za tekst, video zapise i drugo.

3. Dizajn

Prikazuje karticu za dizajn na traci u programu PowerPoint

Na kartici Dizajn možete dodati temu ili šemu boja ili oblikovati pozadinu slajda.

4. Prelazi

Prikazuje kartice prelaza na traci u programu PowerPoint

Podesite kako će se slajdovi menjati u prelazu s jednog na drugi na kartici Prelazi. Galeriju mogućih prelaza ćete naći u grupi Prelaz na ovaj slajd – kliknite na Više Dugme „Još“ na jednoj strani galerije da biste ih sve videli.

5. Animacije

Prikazuje karticu „Animacije“ na traci u programu PowerPoint

Koristite karticu Animacije da biste uskladili pokrete stvari na slajdovima. Imajte u vidu da možete da vidite mnogo mogućih animacija u galeriji u grupi „Animacije“ i da vidite još animacija ako kliknete na Više Dugme „Još“ .

6. Projekcija slajdova

Prikazuje karticu „Projekcija slajdova“ na traci u programu PowerPoint

Na kartici Projekcija slajdova podesite kako želite da predstavite prezentaciju drugima.

7. Redigovanje

Prikazuje karticu „Pregled“ na traci u programu PowerPoint

Kartica Redigovanje vam omogućava da dodajete komentare, pokrenete proveru pravopisa ili da uporedite jednu prezentaciju sa drugom (na primer sa starijom verzijom).

8. Prikaz

Prikazuje karticu „Prikaz“ na traci u programu PowerPoint

Prikazi vam omogućavaju da pogledate prezentaciju na različite načine, u zavisnosti od toga dokle ste stigli u procesu kreiranja ili isporuke.

9. Datoteka

Na jednom kraju trake se nalazi kartica Datoteka, koja se koristi za pozadinske stvari koje se mogu raditi sa datotekom, kao što su otvaranje, čuvanje, deljenje, izvoženje, štampanje i upravljanje prezentacijom. Kliknite na karticu Datoteka da biste otvorili novi prikaz pod imenom „Backstage“.

Stavka „Nova stranica“ na kartici „Datoteka“

Kliknite na ono što želite da uradite u listi sa strane; na primer, kliknite na Štampanje da biste pronašli opcije i postavke za štampanje prezentacije. Kliknite na dugme „Nazad“ Vraćanje u dokument da biste se vratili na prezentaciju na kojoj radite.

10. Kartice sa alatkama

Kada kliknete na neke delove slajda, kao što su slike, oblici, SmartArt ili okviri za tekst, možda ćete videti da se pojavljuje nova slikovita kartica.

Prikazuje karticu „Alatke za crtanje“ na traci u programu PowerPoint

U primeru iznad, kartica Alatke za crtanje se pojavljuje kada kliknete na oblik ili okvir za tekst. Kada kliknete na sliku, pojavljuje se kartica Alatke za slike. Druge slične kartice uključuju „SmartArt alatke“, „Alatke za grafikone“, „Alatke za tabelu“ i „Video alatke“. Ove kartice nestaju ili se menjaju kada kliknete na nešto drugo u prezentaciji.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×