Funkcije automatskog ispravljanja u programu Excel

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite ovaj dijalog da biste isključili ili uključili funkcije automatskog ispravljanja ili automatskog oblikovanja u programu Excel.

U dijalogu „Automatsko ispravljanje“ postoje četiri kartice. Da biste brzo prešli na željene informacije, kliknite na ime ispod koje odgovara kartici za koju vam je potrebna pomoć:

Automatsko ispravljanje  |  Automatsko oblikovanje tokom kucanja | Radnje  | Automatsko ispravljanje matematičkih izraza

Automatsko ispravljanje

Funkciju automatskog ispravljanja možete da koristite za ispravljanje tipografskih grešaka, grešaka pisanja velikog slova i pogrešno napisanih reči, kao i za automatsko umetanje simbola i drugih delova teksta. Automatsko ispravljanje podrazumevano koristi standardnu listu reči koje se najčešće pogrešno pišu i simbola, ali možete da izmenite unose na toj listi.

Excel je podrazumevano podešen da automatski ispravlja neke uobičajene greške u kucanju. Koristite opcije u ovom dijalogu da biste isključili ili izmenili sve što vam se ne dopada.

Ako vam se ne sviđa dugme „Opcije automatskog ispravljanja“ Slika dugmeta koje se pojavljuje dok kucate, možete da ga isključite pomoću ovog dijaloga: Opozovite izbor u polju za potvrdu pored dugmadi za opcije automatskog ispravljanja.

Na ovoj kartici dijaloga možete da radite sledeće. Kliknite na naslov u nastavku da biste je razvili i videli uputstva:

Možete da omogućite ili onemogućite razne opcije za automatsko ispravljanje velikih slova na kartici Automatsko ispravljanje.

Potvrdite ili opozovite izbore u sledećim poljima za potvrdu:

 • Ispravi DVa VElika POčetna SLova

 • Veliko slovo na početku rečenice

 • Imena dana piši velikim početnim slovom

 • Ispravi nehotičnu upotrebu tastera cAPS LOCK

Možete da navedete izuzetke za nekoliko pravila za pisanje velikim slovom. Izuzeci koje navedete važe za sve Office programe koji podržavaju funkciju automatskog ispravljanja, što znači da svaka promena koju napravite na ovoj listi u jednom programu utiče i na druge programe.

Na kartici Automatsko ispravljanje kliknite na dugme Izuzeci i uradite nešto od sledećeg:

 • Ako ste potvrdili izbor u polju za potvrdu Ispravi DVa VElika POčetna SLova i želite da sprečite da funkcija automatskog ispravljanja ispravlja određene reči koje sadrže pomešana velika i mala slova (kao što je „ID-ovi“), izaberite karticu VElika POčetna SLova.

  Da biste dodali reč na listu izuzetaka, u polju otkucajte reč i kliknite na dugme Dodaj. Da biste izbrisali reč, izaberite je i kliknite na dugme Izbriši.

 • Ako ste potvrdili izbor u polju za potvrdu Veliko slovo na početku rečenice i želite da sprečite da funkcija automatskog ispravljanja stavlja veliko slovo na početak reči koje prate određene skraćenice (kao što je sast.), izaberite karticu Prvo slovo.

  Da biste dodali reč na listu izuzetaka, u polju otkucajte reč i kliknite na dugme Dodaj. Da biste izbrisali reč, izaberite je i kliknite na dugme Izbriši.

Napomena: U pojedinim Office programima možete takođe potvrditi ili opozvati izbor u polju za potvrdu Automatski dodaj reči u listu. Ova opcija funkcioniše kada uređujete datoteku ili stavku. Kada automatsko ispravljanje napravi neželjenu ispravku, možete da je opozovete tako što ćete pritisnuti Ctrl+Z. Ako je potvrđen izbor u polju za potvrdu Automatski dodaj reči u listu, neželjene ispravke koje opozovete dodaju se na listu izuzetaka.

Automatsko ispravljanje koristi dve paralelne liste reči. Prva reč je ona koju otkucate, a druga reč ili fraza jesu one koje program automatski unosi da bi zamenio tu reč.

Lista automatskog ispravljanja

Lista automatskog ispravljanja važi za sve Microsoft Office programe koji podržavaju funkciju automatskog ispravljanja, što znači da će, ako u nekom Office programu dodate reč na listu ili je izbrišete sa nje, ta promena uticati i na ostale Office programe.

Možete dodati više stavki koje upućuju na isti tekst „Sa“. Na primer: „jes te“, „ste“ i „stee“ mogu se zameniti sa „jeste“. Dodavjte zaseban unos za svaku od tih promena.

Važno: Ako automatsko ispravljanje deluje kao da uopšte ne funkcioniše, na kartici Automatsko ispravljanje proverite da li je potvrđen izbor u polju za potvrdu Zameni tekst tokom kucanja.

Dodavanje, promena ili brisanje stavke na listi automatskog ispravljanja

Da biste dodali stavku, pratite ove korake:

 1. Na kartici Automatsko ispravljanje, u polju Zameni otkucajte reč ili frazu koju često pogrešno kucate ili pišete — na primer, otkucajte neznam.

 2. U polju Sa otkucajte ispravno napisane reči – na primer, otkucajte ne znam.

 3. Kliknite na dugme Dodaj.

Da biste promenili zamenski tekst za stavku, izaberite ga na listi stavki i otkucajte novi unos u polju Sa.

Da biste izbrisali unos, izaberite ga na listi i izaberite stavku Izbriši.

Napomena: Lista Izuzeci govori kontroloru pravopisa da stavke za koje misli da su pogrešno napisane ne zamenjuje automatski. Ako se reč automatski zamenjuje, a potvrdili ste da nije na listi automatskog ispravljanja, dodajte reč na listu Izuzeci da biste se uverili da je kontrolor pravopisa automatski zamenjuje.

Da biste sprečili sve automatske promene i zamene koje bi automatsko ispravljanje izvršilo, u ovom dijalogu uradite sledeće:

 • Opozovite izbore u svim poljima za potvrdu na vrhu kartice da biste isključili sva automatska pisanja velikih slova.

 • Opozovite izbor u polju za potvrdu Zameni tekst tokom kucanja da biste isključili sve automatske zamene teksta.

Savet: Ako je Office automatski ispravio nešto za vas, a vi niste želeli tu promenu, jednostavno kliknite na dugme Opozovi radnju ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+Z na tastaturi da biste opozvali promenu.

Da biste brzo umetnuli simbol bez otvaranja bilo kakvih menija, tom simbolu dodelite pritisak na taster ili tekst. Ovo je naročito korisno ako planirate da često umećete taj simbol i ne želite da svaki put koristite komandu Simboli na traci.

Morate da biste umetnuli simbol jednom, kopirajte je, a zatim Dodavanje pravila za automatsko ispravljanje. Nakon što ste dovršenom korak 8, ispod, možete da izbrišete ste umetnuli da biste kreirali pravilo, ako želite, tako da ne brinite previše gde možete da umetnete simbol.

 1. Na kartici Umetanje izaberite stavke Simbol > Još simbola.

 2. Pomerite se nadole na listi i kliknite dvaput na simbol koji želite da koristite da biste ga umetnuli u datoteku. Zatvorite dijalog sa simbolima.

  Savet: Većina najčešće korišćenih simbola deo su skupova fonta Wingdings. Postavite font na Wingdings u dijalogu „Simbol“ da biste ubrzali pretragu.

 3. Izaberite simbol koji ste umetnuli u radnu svesku i kliknite na dugme Kopiraj na kartici Početak na traci (ili pritisnite Ctrl+C).

 4. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Provera > Opcije automatskog ispravljanja.

 5. Kliknite na okvir Sa i pritisnite kombinaciju tastera CTRL+V da biste nalepili kopirani simbol u polje.

 6. U polju Zameni otkucajte reč ili frazu koju želite da povežete sa simbolom, na primer, otkucajte oznaka1.

  Na kartici „Automatsko ispravljanje“, u okviru „Zameni“ otkucajte reč ili frazu koju želite da povežete sa simbolom oznake potvrde.
 7. Izaberite stavke Dodaj > U redu.

 8. Svaki put kada budete želeli da koristite simbol za oznaku potvrde koji ste upravo definisali, otkucajte reč koju ste koristili u 7. koraku kako biste dodali taj simbol.

Savet: Ako ne bude umetnut znak koji želite, pokušajte da istaknete znak koji je umetnut i proverite da li je font tog znaka Wingdings.

Automatsko oblikovanje tokom kucanja

Excel podrazumevano obavlja određeno automatsko oblikovanje dok kucate, na primer primenjuje znakove za nabrajanje ili oblikuje numerisane liste kada otkrije da pravite listu. 

Koristite ovaj dijalog ako želite da isključite neku od ovih opcija oblikovanja. Opozovite izbor u polju za potvrdu bilo koje stavke za koju ne želite da se automatski oblikuje. 

Radnje

U programu Excel postoji jedna „radnja“ kojoj se pristupa klikom na desni taster miša. Da biste uključili ovu radnju, izaberite stavku Omogući dodatne radnje u meniju koji se dobija desnim klikom miša u ovom dijalogu. 

Radnja Datum omogućava vam da kliknete desnim tasterom miša na ceo datum (uključujući mesec, dan i godinu) i otvorite Outlook kalendar na tom datumu. 

Zanemarite dugmad Svojstva i Još radnji na kartici Radnje. One ne rade ništa korisno. 

Automatsko ispravljanje matematičkih izraza

Da biste kreirali jednačinu od početka, pritisnite taster Alt i znak jednakosti. Pojavljuje se čuvar mesta za jednačinu u kom možete da otkucate matematičke simbole. 

Kada radite u čuvaru mesta za jednačinu, Office udi veliki broj prečica koje možete da koristite za umetanje znakova specifičnih za matematičke izraze. Ove prečice za automatsko ispravljanje matematičkih izraza podrazumevano su uključene.

Možete da uradite sedeće stvari. Kliknite na naslov u nastavku da biste je razvili i videli uputstva:

  Opozovite izbor u polju za potvrdu pod imenom Zameni tekst tokom kucanja.  

 1. Izaberite stavku koju želite da delite. 

  Informacije se dodaju u polja Zameni i Sa.

 2. Promenite prečicu u polju Zameni ili simbol u polju Sa.

 3. Kliknite na dugme Zameni.

 1. Izaberite stavku koju želite da uklonite sa liste.

 2. Kliknite na dugme Izbriši.

Pre nego što počnete, morate da kopirate željeni simbol u ostavu tako da možete da ga nalepite u dijalogu. Da biste to uradili, zatvorite dijalog, ručno umetnite simbol na slajd (Umetanje > Simbol), a zatim izaberite i kopirajte simbol (Ctrl+C).

 1. U polju Zameni otkucajte prečicu koju želite da koristite.

  (Prečica bi trebalo da se razlikuje od normalne, ispravno napisane reči, osim ako ne želite da tu reč uvek zamenjuje simbol koji ste definisali u 2. koraku.)

 2. U polju Sa nalepite simbol koji želite da dodelite prečici za automatsko ispravljanje matematičkih izraza koju ste definisali u 1. koraku.

 3. Kliknite na dugme Dodaj.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×