Funkcija TRANSPOSE

Ponekad morate da se prebacujete između ćelija ili da ih rotirate. To možete da uradite pomoću kopiranja, lepljenja i opcije „Transponuj“. Međutim, time se kreiraju duplirani podaci. Ako to ne želite, možete da otkucate formulu umesto da koristite funkciju TRANSPOSE. Na primer, na sledećoj slici formula =TRANSPOSE(A1:B4) uzima ćelije od A1 do B4 i horizontalno ih raspoređuje.

Originalne ćelije iznad, ćelije koje sadrže funkciju TRANSPOSE ispod

Ključ za uspešni rad funkcije TRANSPOSE: Obavezno pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER nakon što ste otkucali formulu. Ako nikad pre niste uneli ovaj tip formule, sledeći koraci će vas provesti kroz proces.

1. korak: Izbor praznih ćelija

Prvo izaberite neke prazne ćelije. Uverite se da ste izabrali isti broj ćelija kao u prvobitnom skupu ćelija, ali u drugom smeru. Na primer, ovde postoji 8 ćelija koje su raspoređene vertikalno:

Ćelije u opsegu A1:B4

Dakle, moramo da izaberemo osam horizontalnih ćelija, na sledeći način:

Izabrane ćelije A6:D7

Ovde će biti smeštene nove, transponovane ćelije.

2. korak: Otkucajte =TRANSPOSE(

Sa još uvek izabranim praznim ćelijama, otkucajte: =TRANSPOSE(

Excel će izgledati otprilike ovako:

=TRANSPOSE(

Primetićete da je osam ćelija još uvek izabrano iako smo počeli da kucamo formulu.

3. korak: Otkucajte opseg prvobitnih ćelija.

Sada otkucajte opseg ćelija koje želite da transponujete. U ovom primeru, želimo da transponujemo ćelije od A1 do B4. Zbog toga će formula za ovaj primer biti: =TRANSPOSE(A1:B4) -- ali još uvek nemojte da pritisnite taster ENTER! Prestanite sa kucanjem i idite na sledeći korak.

Excel će izgledati otprilike ovako:

=TRANSPOSE(A1:B4)

4. korak: Konačno, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER.

A sada pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER. Zašto? Zato što se funkcija TRANSPOSE koristi samo u formulama niza, a na taj način se dovršava formula niza. Formula niza, ukratko, predstavlja formulu koja se primenjuje na više od jedne ćelije. Pošto ste izabrali više od jedne ćelije u 1. koraku (jeste, zar ne?), formula će se primeniti na više od jedne ćelije. Evo rezultata pritisnute kombinacije tastera CTRL+SHIFT+ENTER:

Rezultat formule sa ćelijama A1:B4 transponovanim u ćelije A6:D7

Saveti

Tehnički detalji

Funkcija TRANSPOSE daje vertikalni opseg ćelija kao horizontalni opseg ili obrnuto. Funkcija TRANSPOSE mora biti uneta kao formula niza u opsegu koji ima isti broj redova i kolona kao i izvorni opseg. Upotrebite funkciju TRANSPOSE da biste promenili vertikalni ili horizontalni položaj niza ili opsega na radnom listu.

Sintaksa

TRANSPOSE(niz)

Sintaksa funkcije TRANSPOSE ima sledeći argument:

  • niz    Obavezno. Niz ili opseg ćelija na radnom listu koji želite da transponujete. Niz se transponuje tako što prvi red niza postaje prva kolona u novom nizu, drugi red niza postaje druga kolona u novom nizu i tako redom. Ako niste sigurni kako da unesete formulu niza, pogledajte članak Unos formule niza.

Takođe pogledajte

Transponovanje (rotiranje) podataka iz redova u kolone ili obrnuto

Unos formule niza

Rotiranje ili poravnavanje podataka iz ćelija

Uputstva i primeri formula niza

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×