Formule i funkcije

Funkcija SUM

Funkcija SUM

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Funkcija SUM , jedna od matematičke i trigonometrijske funkcije, dodaje vrednosti. Možete da dodate pojedinačne vrednosti, referenci ćelija ili opsega ili kombinaciju svo troje.

Na primer:

 • =SUM(A2:A10)

 • =SUM(A2:A10, C2:C10)

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

SUM(broj1,[broj2],...)

Ime argumenta

Opis

broj1    (obavezno)

Prvi broj koji želite da dodate. Broj može da bude kao 4, referenca ćelije kao B6 ili ćelija opseg kao B2:B8.

broj2–255    (opcionalno)

Ovo je drugi broj koji želite da dodate. Na ovaj način možete da navedete najviše 255 brojeva.

Ovaj odeljak o nekim najboljim praksama za rad sa funkciju SUM. Veći deo se mogu primeniti na rad sa kao i druge funkcije.

Metod =1+2 ili =A+B – iako možete da unesete =1+2+3 ili =A1+B1+C2 i dobijete potpuno tačne rezultate, ovi metodi su skloni greškama iz nekoliko razloga:

 1. Greške u kucanju – zamislite da pokušavate da unesete više ovakvih vrednosti i/ili mnogo većih vrednosti:

  • =14598,93+65437,90+78496,23

  Pokušajte da biste proverili da li su tačni vaše stavke. To je lakše ove vrednosti u pojedinačnim ćelijama i koristite SUM formulu. Pored toga, možete da oblikujete vrednosti kada su u ćelijama, čineći ih mnogo čitljiv, onda kada su u formuli.

  Koristite funkciju SUM, nemojte da upisujete vrednosti u formulama. Formula u ćeliji D5 je =SUM(D2:D4)
 2. Greške #VALUE! od referentnog teksta umesto brojeva

  Ako koristite formulu kao što je:

  • =A1+B1+C1 ili =A1+A2+A3

  Primer loše gradnje formule. Formula u ćeliji D2 je =A2+B2+C2

  Formula može da prelomite ako postoje bilo koje nisu numeričke (tekst) vrednosti u ćelijama koje će vratiti grešku #VALUE! greška. Zbir će Zanemari tekstualne vrednosti i pružaju vam zbir samo numeričke vrednosti.

  Pravilna izgradnja formule. Umesto =A2+B2+C2, formula ćelije D2 je =SUM(A2:C2)
 3. Greška #REF! od brisanja redova ili kolona

  Greška #REF! izazvana brisanjem kolone. Formula je promenjena u =A2+#REF!+B2

  Ako izbrišete red ili kolonu, formula se neće ažurirati da bi isključila izbrisani red i vratiće grešku #REF!, dok će se funkcija SUM automatski ažurirati.

  Funkcija SUM će se automatski prilagoditi za umetnute ili izbrisane redove i kolone
 4. Formule neće ažurirati reference pri umetanju redova ili kolona

  Formule =A+B+C neće se ažurirati ako dodate redove

  Ako ste umetnuli red ili kolonu, formula neće ažurirati da uključite u dodat red, gde je funkcija SUM će se automatski ažurirati (sve dok ne budete izvan opsega upućuje formula). Ovo je posebno važno ako očekujete formulu da biste ažurirali, a ne kao ostaje vam sa nepotpuna rezultate koji ne može da uhvatite.

  Primer prikazuje formulu SUM koja se automatski širi od =SUM(A2:C2) do =SUM(A2:D2) pri umetanju kolone
 5. SUM sa pojedinačnim referencama ćelija u odnosu na opsege ćelija

  Korišćenje formule kao što je:

  • =SUM(A1,A2,A3,B1,B2,B3)

  Je jednako greške prilikom umetanja ili brisanja redova unutar referentnog opsega istog razloga. Mnogo je bolje da koristite pojedinačne opsega, kao što su:

  • =SUM(A1:A3,B1:B3)

  Oni će se ažurirati prilikom dodavanja ili brisanja redova.

Problem

U čemu je problem

Moja funkcija SUM prikazuje #####, ne rezultat.

Potvrdite izbor u širinu kolone. ### obično znači da je kolona usko da biste prikazali rezultat formule.

Moja funkcija SUM prikazuje samu formulu kao tekst, ne rezultat.

Proverite da nije ćelije oblikovane kao tekst. Izaberite ćeliju ili opseg u pitanju i koristite kombinaciju tastera Ctrl + 1 da biste otvorili dijalog " Oblikovanje ćelija ", a zatim kliknite na dugme broj karticu i izaberite željeni format. Ako ćelija je oblikovan kao tekst i ne menja kada promenite format, možda ćete morati da koristite F2 > Enter da biste nametnuli da biste promenili format.

Moja funkcija SUM se ne ažurira.

Uverite se da je izračunavanja podešena da automatski. Na kartici " formule karticu idite na Opcije za izračunavanje. Takođe možete da koristite F9 da biste nametnuli da biste izračunali radni list.

Uverite se da je izračunavanje postavljeno na vrednost Automatsko. Na kartici Formula idite na stavku Opcije za izračunavanje.

Neke vrednosti nisu dodate.

Samo numeričke vrednosti iz reference ili opsega funkcije mogu se sabirati. Prazne ćelije, logičke vrednosti kao što je TRUE ili tekst se zanemaruju.

Umesto očekivanog rezultata se pojavljuje pogrešna vrednost „#NAME?“.

To obično znači da formula nije dobro napisana, na primer =sume(A1:A10) umesto =SUM(A1:A10).

Moja funkcija SUM prikazuje ceo broj, ali bi trebalo da prikazuje decimale

Proverite oblikovanje ćelija da biste se uverili da prikazujete decimale. Izaberite ćeliju ili opseg u pitanju i koristite kombinaciju tastera Ctrl + 1 da biste pokrenuli dijalog Oblikovanje ćelija, a zatim kliknite na karticu Broj i izaberite željeni format uz obavezno ukazivanje na željeni broj decimalnih mesta.

 1. Želim samo da saberem/oduzmem/pomnožim/podelim brojeve Pogledajte ovu seriju video zapisa na sajtovima Osnovna matematika u programu Excel ili Korišćenje programa Excel kao kalkulatora.

 2. Kako da prikažete više/manje decimalnih mesta? Možete promeniti format brojeva. Izaberite ćeliju ili opseg u pitanju i da biste otvorili dijalog " Oblikovanje ćelija ", a zatim kliknite na karticu broj i izaberite željeni format, uverite se da bi se ukazalo na broj decimalnih mesta koji želite da koristite kombinaciju tastera Ctrl + 1 .

 3. Kako da dodam ili oduzmem vremena? Možete da dodajete i oduzimate vremena na nekoliko različitih načina. Na primer, da biste dobili razliku između 8:00 ujutro i 12:00 uveče u svrhu platnog spiska, koristićete: =("12:00 PM"-"8:00 AM")*24, gde ćete od vremena završetka oduzeti vreme početka. Imajte na umu da Excel izračunava vremena kao delove dana, pa je potrebno da pomnožite brojem 24 da biste dobili ukupan broj časova. U prvom primeru koristimo =((B2-A2)+(D2-C2))*24 da bismo dobili zbir časova od početka od završetka, izuzimajući pauzu za ručak (8,50 časova ukupno).

  Ako jednostavno sabirate časove i minute i želite to i da prikažete, možete da saberete, bez potrebe za množenjem brojem 24, pa u drugom primeru koristimo =SUM(A6:C6) jer nam treba samo ukupan broj časova i minuta za dodeljene zadatke (5:36, odnosno 5 časova, 36 minuta).

  Izračunavanje vremena

  Više informacija potražite u sledećem članku: Sabiranje ili oduzimanje vremena.

 4. Kako da nabavim razliku između datuma? Kao i sa puta, možete da dodate i oduzimanje datuma. Ovo su veoma uobičajeni primer izračunavanje broja dana između dva datuma. To je jednostavno poput = B2 A2. Ključ za rad sa datumima i vremenom je da počnete sa datum/vreme završetka i oduzeli na datum/vreme početka.

  Izračunavanje razlika između datuma

  Više načina za rad sa datumima potražite u članku Izračunavanje broja dana između dva datuma.

 5. Kako da saberem samo vidljive ćelije? Ponekad, kad ručno sakrijete redove ili koristite automatski filter za prikaz određenih podataka, takođe želite da sabirate samo vidljive ćelije. Možete da koristite funkciju SUBTOTAL. Ako koristite red sa ukupnom vrednošću u Excel tabeli, funkcija koju izaberete iz padajuće liste „Ukupna vrednost“ biće automatski uneta kao međuvrednost. Više informacija potražite u članku Ukupne vrednosti podataka u Excel tabeli.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Saznajte više o SUM

Funkcija SUMIF dodaje samo vrednosti koje zadovoljavaju jedan kriterijum

Funkcija u SUMIFS dodaje samo vrednosti koje zadovoljavaju više kriterijuma

Funkcija na COUNTIF Prebrojava samo vrednosti koje zadovoljavaju jedan kriterijum

Funkcija COUNTIFS se izračunava samo vrednosti koje zadovoljavaju više kriterijuma

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice u programu Excel za Windows

Tasterske prečice u programu Excel za Mac

Matematičke i trigonometrijske funkcije

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×