Funkcija NEGBINOMDIST

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije NEGBINOMDIST u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje negativnu binomnu raspodelu. NEGBINOMDIST daje verovatnoću da će se desiti broj_f nepovoljnih ishoda pre broj_s-tog povoljnog, kada je konstantna verovatnoća uspeha verovatnoća_s. Ova funkcija je slična binomnoj raspodeli, s tom razlikom što je broj povoljnih ishoda fiksiran, a broj pokušaja proizvoljan. Kao kod binomne raspodele, pretpostavlja se da su pokušaji međusobno nezavisni.

Na primer, potrebno vam je 10 osoba sa odličnim refleksima, a poznata je verovatnoća od 0,3 da kandidat poseduje ove osobine. NEGBINOMDIST izračunava verovatnoću da ćete razgovarati sa određenim brojem nezadovoljavajućih kandidata pre nego što pronađete svih deset zadovoljavajućih.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novoj funkciji potražite u članku Funkcija NEGBINOM.DIST.

Sintaksa

NEGBINOMDIST(broj_f,broj_s,verovatnoća_s)

Sintaksa funkcije NEGBINOMDIST ima sledeće argumente:

 • Broj_f     Obavezno. Broj neuspeha.

 • Broj_s     Obavezno. Broj granične vrednosti uspeha.

 • Verovatnoća_s     Obavezno. Verovatnoća uspeha.

Primedbe

 • Broj_f i broj_s se zaokružuju na cele brojeve.

 • Ako neki od argumenata nije broj, NEGBINOMDIST daje grešku #VALUE!. ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako je verovatnoća_s < 0 ili ako je verovatnoća > 1, NEGBINOMDIST daje grešku #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako je broj_f < 0 ili je broj_s < 1, NEGBINOMDIST daje grešku #NUM!. ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Jednačina za negativnu binomnu raspodelu je:

  Jednačina

  gde:

  x predstavlja broj_f, r predstavlja broj_s, a p je verovatnoća_s.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

10

Broj nepovoljnih ishoda

5

Broj povoljnih ishoda koji predstavlja prag

0,25

Verovatnoća uspeha

Formula

Opis

Rezultat

=NEGBINOMDIST(A2,A3,A4)

Negativna binomna raspodela za gorenavedene uslove.

0,05504866

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×