Funkcija INDEX

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Funkcija INDEX daje vrednost ili referencu na vrednost iz tabele ili opsega.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Da biste koristili funkciju INDEX na dva načina:

 • Ako želite da biste vratili vrednost određene ćelije ili niza ćelija, pogledajte članak oblik niza.

 • Ako želite da rezultat dobijete referencu na određene ćelije, pogledajte članak referenca.

Oblik niza

Opis

Vraća vrednost elementa u tabeli ili niz koja je izabrana pomoću indeksa broja reda ili kolone.

Oblik niza se koristi ako je prvi argument funkcije INDEX niz konstanti.

Sintaksa

INDEX(niz, broj_reda, [broj_kolone])

Sintaksa funkcije INDEX ima sledeće argumente:

 • Niz    Obavezno. Opseg ćelija ili konstantni niz.

  • Ako niz sadrži samo jedan red ili kolonu, odgovarajući argumenti „Broj_reda“ ili „Broj_kolone“ su opcionalni.

  • Ako niz ima više od jednog reda ili kolone, a upotrebljen je samo argument „Broj_reda“ ili „Broj_kolone“, funkcija INDEX daje niz iz celog reda ili kolone u nizu.

 • Broj_reda    Obavezno. Bira red u nizu iz kojeg se dobija vrednost. Ako je argument „Broj_reda“ izostavljen, argument „Broj_kolone“ je obavezan.

 • Broj_kolone    Opcionalno. Bira kolonu u nizu iz koje se dobija vrednost. Ako je argument „Broj_kolone“ izostavljen, argument „Broj_reda“ je obavezan.

Primedbe

 • Ako se koriste oba argumenta, i „Broj_reda“ i „Broj_kolone“, funkcija INDEX daje vrednost u ćeliji u preseku argumenata „Broj_reda“ i „Broj_kolone“.

 • Ako podesite da argumenti „Broj_reda“ ili „Broj_kolone“ imaju vrednost 0 (nula), funkcija INDEX vraća grupu vrednosti za celu kolonu ili red. Da biste koristili vrednosti koje su vraćene u obliku grupe, unesite funkciju INDEX kao formula niza u horizontalnom opsegu ćelija reda, kao i u vertikalnom opsegu ćelija kolone. Da biste uneli formulu grupe, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER.

  Napomena:  U programu Excel Web App nije moguće kreirati formule niza.

 • Argumenti „Broj_reda“ i „Broj_kolone“ moraju upućivati na ćeliju u nizu. U suprotnom, funkcija INDEX daje grešku #REF!.

Primeri

Primer 1

Ovi primeri koriste funkciju INDEX za pronalaženje vrednosti u ćeliji preseka u kojoj se ukrštaju red i kolona.

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Podaci

Jabuke

Limun

Banane

Kruške

Formula

Opis

Rezultat

=INDEX(A2:B3,2,2)

Vrednost u preseku drugog reda i druge kolone u opsegu A2:B3.

Kruške

=INDEX(A2:B3,2,1)

Vrednost u preseku drugog reda i prve kolone u opsegu A2:B3.

Banane

2. primer

Ovaj primer koristi funkciju INDEX u formuli niza za pronalaženje vrednosti u dve ćelije navedene u nizu 2x2.

U ovom slučaju, izaberite bilo koju dve vertikalne ćelije, kao što je a1: a2, nalepite sledeće formule =INDEX({1,2;3,4},0,2) u prvu ćeliju i pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER. Kada ste uneli kao formulu niza Excel će automatski nalepite formulu u drugu ćeliju.

Formula

Opis

Rezultat

= INDEX({1,2; 3,4}, 0, 2)

Vrednost koja se nalazi u prvom redu druge kolone u nizu. Niz sadrži 1 i 2 u prvom redu i 3 i 4 u drugom.

2

Vrednost koja se nalazi u drugom redu druge kolone u nizu (isti niz kao gorenavedeni).

4

Napomena: Ovo je formula niza i mora da se unese sa kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER. Excel će automatski prelama formulu u velike zagrade {}. Ako pokušate da ih unesete sami Excel će prikazati formulu kao tekst. Ako ne koristite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER formula će vratiti grešku #VALUE! greška.

Vrh stranice

Oblik reference

Opis

Daje referencu ćelije u preseku određenog reda i kolone. Ako referencu sačinjavaju nesusedni izbori, možete da izaberete izbor koji ćete pogledati.

Sintaksa

INDEX(referenca, br_reda, [br_kolone], [br_oblasti])

Sintaksa funkcije INDEX ima sledeće argumente:

 • Referenca    Obavezno. Referenca na jedan ili više opsega ćelija.

  • Ako za referencu unosite nesusedne opsege, stavite referencu u zagrade.

  • Ako svaka oblast u referenci sadrži samo jedan red ili kolonu, argumenti „Br_reda“ ili „Br_kolone“ su opcionalni. Na primer, za referencu za jedan red koristite INDEX(referenca,br_kolone).

 • Br_reda    Obavezno. Broj reda u referenci iz kojeg se dobija referenca.

 • Br_kolone    Opcionalno. Broj kolone u referenci iz koje se dobija referenca.

 • Area_num    Opcionalno. Bira opseg u referenci iz koje želite da vratite u preseku argumenata Broj_reda i Broj_kolone. I prve oblasti izabrana ili uneta je numerisane 1, drugi je 2 i tako dalje. Ako Area_num izostavljen, funkcija INDEX koristi oblast 1.  U oblasti naveden ovde mora nalaziti na jednom listu.  Ako navedete oblasti koja se ne nalaze na istom listu kao jedni drugima, to će uzrokovati grešku #VALUE! greška.  Ako morate da koristite opsege koji se nalaze na različite listove pomerati, preporučuje se da koristite oblik niza funkciju INDEX, i drugu funkciju da biste izračunali opsegu koji čini niz.  Na primer, možete da koristite funkciju CHOOSE da biste izračunali opseg koji će se koristiti.

Na primer, ako argument „Referenca“ opisuje ćelije (A1:B4,D1:E4,G1:H4), argument „Br_oblasti 1“ predstavlja opseg A1:B4, argument „Br_oblasti 2“ predstavlja opseg D1:E4, a argument „Br_oblasti 3“ opseg G1:H4.

Primedbe

 • Kada argumenti „Referenca“ i „Br_oblasti“ izaberu određeni opseg, argumenti „Br_reda“ i „Br_kolone“ biraju određenu ćeliju: argument „Br_reda 1“ predstavlja prvi red u opsegu, argument „Br_kolone 1“ predstavlja prvu kolonu i tako dalje. Referenca koju daje funkcija INDEX predstavlja presek argumenata „Br_reda i „Br_kolone“.

 • Ako podesite da argumenti „Br_reda“ ili „Br_kolone“ imaju vrednost 0 (nula), INDEX daje referencu za celu kolonu ili red.

 • Argumenti „Br_reda“, „Br_kolone“ i „Br_oblasti“ moraju upućivati na ćeliju u referenci; u suprotnom, funkcija INDEX daje grešku #REF!. Ako su argumenti „Br_reda“ i „Br_kolone“ izostavljeni, INDEX daje oblast u referenci koja je navedena pomoću argumenta „Br_oblasti“.

 • Rezultat funkcije INDEX je referenca i kao takva je prikazana u drugim formulama. U zavisnosti od formule, rezultat funkcije INDEX može da se koristi kao referenca ili kao vrednost. Na primer, formula CELL("width",INDEX(A1:B2,1;2)) je jednaka formuli CELL("width",B1). Funkcija CELL koristi rezultat funkcije INDEX kao referencu ćelije. S druge strane, formula kao što je 2*INDEX(A1:B2,1,2) prevodi rezultat funkcije INDEX u broj u ćeliji B1.

Napomena:  Funkcija CELL nije dostupna u programu Excel Web App.

Primeri

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim taster Enter. Po potrebi možete da prilagodite širinu kolona da biste videli sve podatke.

Voće

Cena

Broj

Jabuke

0,69 din.

40

Banane

0,34 din.

38

Limun

0,55 din.

15

Narandže

0,25 din.

25

Kruške

0,59 din.

40

Bademi

2,80 din.

10

Indijski orah

3,55 din.

16

Kikiriki

1,25 din.

20

Orasi

1,75 din.

12

Formula

Opis

Rezultat

=INDEX(A2:C6, 2, 3)

Presek drugog reda i treće kolone u opsegu A2:C6 koji čini sadržaj ćelije C3.

38

=INDEX((A1:C6, A8:C11), 2, 2, 2)

Presek drugog reda i druge kolone u drugoj oblasti ćelija A8:C11 koji čini sadržaj ćelije B9.

1,25

=SUM(INDEX(A1:C11, 0, 3, 1))

Zbir treće kolone i prve oblasti opsega a1: C11 koji čini zbir C1:C11.

216

=SUM(B2:INDEX(A2:C6, 5, 2))

Zbir opsega koji počinje od B2 i završava se u preseku petog reda i druge kolone opsega A2:A6 koji čini zbir ćelija B2:B6.

2,42

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Funkcija VLOOKUP

Funkcija MATCH

Funkcija INDIRECT

Uputstva i primeri formula niza

Funkcije za pretraživanje i reference (referenca)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×