Funkcija „IRR“

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Daje duplu koji određuje internu kamatnu stopu za niz periodičnih novčanih tokova (isplata i uplata).

Sintaksa

IRR ((vrednosti) [procena ] )

Sintaksa funkcije IRR ima sledeće argumente:

Argument

Opis

values ()

Obavezno. Niz Double vrednosti koje navode vrednosti toka novca. Niz mora da sadrži najmanje jednu negativnu vrednost (plaćanje) i jednu pozitivnu vrednost (prihod).

procena

Opcionalno. Varijante navesti procenu vrednosti koju će vratiti funkcija IRR. Ako se izostavi, procena je 0,1 (10 procenata).


Primedbe

Interna stopa prinosa je kamatna stopa dobijena za investiciju koja se sastoji od isplata i primanja koji se javljaju u redovnim intervalima.

Funkcija IRR koristi redosled vrednosti u nizu da biste protumačili redosled isplata i primanja. Uverite se da unesete plaćanja i potvrda vrednosti u ispravnom nizu. Novčani tok za svaki period ne mora da bude rešen, kao i za anuitet.

IRR se računa pomoću iteracije. Počevši sa vrednošću procena, daRR prolazi kroz izračunavanje dok rezultat je tačnošću od 0,00001 procenata. Ako IRR ne može da pronađe rezultat nakon 20 pokušaja, on neće uspeti.

Primer

Napomena: Primeri koji slede pokazuju upotrebu ove funkcije u Visual Basic for Applications (VBA) modulu. Ako vam je potrebno više informacija o radu sa VBA modulom, izaberite stavku Referenca razvojnog programera sa padajuće liste pored stavke Pretraga i unesite jedan ili više termina u polje za pretragu.

U ovom primeru, funkcija IRR daje internu kamatnu stopu za niz od 5 novčanih tokova koji se nalaze u nizu Values(). Prvi element niza je negativan Novčani tok koji predstavlja troškove pokretanja posla. Preostali 4 novčanih tokova predstavljaju pozitivan novčani Tokovi za naredne 4 godine. Guess je procenjena interna stopa prinosa.

Dim Guess, Fmt, RetRate, Msg
Static Values(5) As Double ' Set up array.
Guess = .1 ' Guess starts at 10 percent.
Fmt = "#0.00" ' Define percentage format.
Values(0) = -70000 ' Business start-up costs.
' Positive cash flows reflecting income for
' four successive years.
Values(1) = 22000 : Values(2) = 25000
Values(3) = 28000 : Values(4) = 31000
' Calculate internal rate.
RetRate = IRR(Values(), Guess) * 100
Msg = "The internal rate of return for these " & _
"five cash flows is "
Msg = Msg & Format(RetRate, Fmt) & " percent."
MsgBox Msg ' Display internal return rate.
Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×