FREQUENCY (funkcija FREQUENCY)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije FREQUENCY u programu Microsoft Excel.

Opis

Izračunava koliko se često vrednosti pojavljuju unutar opsega vrednosti i zatim daje vertikalni niz brojeva. Na primer, koristite funkciju FREQUENCY da biste izračunali broj bodova na testu koji se nalaze u opsegu rezultata. Zbog toga što funkcija FREQUENCY daje niz, ona mora da se unese kao formula niza.

FREQUENCY(niz_podataka, niz_bin_vrednosti)

Sintaksa funkcije FREQUENCY ima sledeće argumente:

  • Niz_podataka    Obavezno. Niz ili referenca na skup vrednosti čiju učestalost želite da ustanovite. Ako argument niz_podataka ne sadrži nikakve vrednosti, funkcija FREQUENCY daje niz nula.

  • Niz_bin_vrednosti    Obavezno. Niz ili referenca na intervale u koje želite da grupišete vrednosti u argumentu niz_podataka. Ako argument niz_binarnih_vrednosti ne sadrži nikakve vrednosti, funkcija FREQUENCY daje broj elemenata u argumentu niz_podataka.

  • FREQUENCY se unosi kao formula niza pošto izaberete opseg susednih ćelija u kojima želite da se pojavi dobijena raspodela.

  • Broj elemenata u dobijenom nizu je za jedan veći od broja elemenata u argumentu niz_bin_vrednosti. Taj dodatni elemenat u dobijenom nizu daje broj bilo kojih vrednosti koje se nalaze iznad najvišeg intervala. Na primer, kada se broje tri opsega vrednosti (intervali) koji su uneseni u tri ćelije, uverite se da unosite funkciju FREQUENCY u četiri ćelije da biste dobili rezultate. Dodata ćelija daje broj vrednosti u argumentu niz_podataka koje su veće od vrednosti trećeg intervala.

  • FREQUENCY zanemaruje prazne ćelije i tekst.

  • Formule koje daju nizove moraju da se unesu kao formule niza.

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Rezultati

Bin brojevi

79

70

85

79

78

89

85

50

81

95

88

97

Formula

Opis

Rezultat

=FREQUENCY(A2:A10, B2:B4)

Broj bodova je manji ili jednak broju 70

1

Broj bodova u grupi polja 71-79 (4)

2

Broj bodova u grupi polja 80-89

4

Broj bodova je veći od 90 ili jednak 90

2

Formula u ćeliji C12 je formula niza. Da bi ova formula dala vrednosti u ćelijama C12,C13,C14 i C15, morate otvoriti radnu svesku u programu Excel za računare (ne u Veb pregledaču). U programu Excel izaberite ćelije C12,C13,C14 i C15, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+Shift+Enter. U suprotnom, vrednost će se dobiti samo u ćeliji C12.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Office 365, možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formula mora biti uneta kao formula zastarele niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste to potvrdili. Excel umeće uglaste zagrade na početku i kraju formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×