Format datoteke koji bi trebalo koristiti u programu Access 2010

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Access 2010 podrazumevano koristi oznaku tipa formatu datoteke .accdb uvedena u Access 2007. Access će nastaviti da obezbeđivanje podrške za format datoteke koji je korišćen u prethodnim verzijama programa Access. Ovaj članak objašnjava zašto bi trebalo da koristite u novi format datoteke kad god je to moguće i zašto možda ćete morati da koristite stariju verziju formata datoteke u nekim slučajevima. Takođe ćete naučiti izričito Konvertovanje baze podataka u novi format datoteke.

U ovom članku

Novi format datoteke (.accdb)

Stariju verziju formata datoteke (.mdb)

Konvertovanje u novi format datoteke

Novi format datoteke (.accdb)

Access 2010 koristi format datoteke koji podržava nekoliko poboljšanja proizvoda. Kada kreirate novu bazu podataka, baza podataka podrazumevano koristi novi format datoteke i daje oznaku tipa datoteke .accdb.

Novi format datoteke bi trebalo da koristite kad god je to moguće jer on podržava nove funkcije kao što su polja i prilozi sa više vrednosti. Štaviše, ako želite da bazu podataka na stonom računaru konvertujete u Veb bazu podataka pomoću tehnologije Access Services, baza podataka na stonom računaru mora da bude u .accdb formatu.

Međutim, novi format datoteke nije moguće otvoriti ni povezati sa starijim verzijama programa Access, on ne podržava replikaciju, kao ni bezbednost na nivou korisnika. Ako je potrebno da koristite bazu podataka sa starijim verzijama programa Access ili ako je potrebno da koristite replikaciju ili bezbednost na nivou korisnika, morate koristiti format datoteke starije verzije.

Funkcije koje obezbeđuje .accdb format datoteke

 • Web objavljivanje u Access uslugama   

  Ako imate server koji koristi Access Services, komponentu sistema SharePoint Server, možete da objavite .accdb format datoteke na Vebu, uz određena ograničenja u pogledu kompatibilnosti. Neke funkcije dizajna i paradigme za Veb baze podataka razlikuju se u odnosu na baze podataka na stonim računarima – neke baze podataka na stonim računarima ne mogu se objaviti na Vebu bez prethodnih promena dizajna.

  Kada objavite bazu podataka na Vebu, i dalje možete da otvarate .accdb datoteku da biste promenili dizajn, a zatim možete i da sinhronizujete te promene sa objavljenom verzijom. Ljudi mogu da koriste objavljenu Veb bazu podataka u pregledaču i ako nemaju instaliran Access.

 • Polja sa više vrednosti   

  Recimo da treba da dodelite zadatak zaposlenih, ali odlučite da morate da dodelite većem broju osoba. U Access 2010 možete da kreirate polje sa više vrednosti gde zaposlenih imena mogu biti izabran iz ili uneta u polje.

  Kada kliknete na okvir, izabrana polja za potvrdu pokazuju vaše izbore. Izabrani zaposleni su uskladišteni u polju sa više vrednosti i razdvojeni su zarezima (podrazumevano) kada se prikazuju.

  Svrha polja sa više vrednosti jeste da olakša izbor i skladištenje više izbora bez potrebe za kreiranjem naprednijeg dizajna baze podataka. Polja sa više vrednosti takođe su važna za integraciju sa sistemom Microsoft SharePoint Foundation jer SharePoint liste takođe podržavaju polja sa više vrednosti.

 • Tip podataka "Prilog"   

  Novi tip podataka „Prilog“ omogućava vam da u bazi podataka lako uskladištite sve tipove dokumenata i binarnih datoteka bez prekomernog povećanja fizičke veličine baze podataka. Prilozi se automatski komprimuju, kada je to moguće, kako bi se povećala iskorišćenost prostora. Možete da priložite Word dokument zapisu ili da sačuvate grupu digitalnih slika. Čak možete da jednom zapisu priložite više stavki.

 • Poboljšana integracija sa sistemom SharePoint i Outlook   

  U prošlosti, pristup datotekama u formatu .mdb su blokirala SharePoint ili Outlook do toga da nebezbedne kodove mogu da budu uključene u Access bazu podataka. Access 2010 dozvoljava da kôd bude verifikovan kao bezbedan ili onemogućen. Ovo je omogućeno potpunije integrisanje Access baze podataka sa SharePoint ili Outlook.

 • Praćenje istorije memo polja   

  Memo polja su korisna za skladištenje velike količine informacija. Počevši od Access 2007, možete da postavite svojstvo (samo Dodaj) koji otvara Access da zadrži istoriju svih promena u Memo polja. Možete da pregledate istoriju te promene. Ova funkcija takođe podržava funkciju za kreiranje verzija u Windows SharePoint Services 3.0 tako da Access možete koristiti za praćenje promena u više redova teksta polja koja je uskladištena na SharePoint listi (pod uslovom da polje ima podešen na opciju Dodaj promene u postojeći tekstDa).

 • Poboljšano šifrovanje   

  Možete odabrati da postavite lozinku za bazu podataka i Šifruj sadržaj baze podataka. Kada to uradite zato pomoću Access 2007 i datoteku koja se koristi u novi format datoteke, Access koristi Windows Crypto API za šifrovanje podataka. Mogu da koriste alatke nezavisnih proizvođača za šifrovanje.

Vrh stranice

Prethodna verzija formata datoteke (.mdb)

Verzije programa Access starije od Office Access 2007 podržava formati datoteka koji koriste oznaku tipa datoteke .mdb. U Access 2010 i dalje možete da otvorite .mdb datoteke. Ako je datoteka uskladištena u formatu datoteke Access 2000 ili Access 2002-2003, možete da otvorite i koristite ga u Access 2010 , kao i obično. Međutim, ne možete da iskoristite nove funkcije koje zahtevaju format datoteke .accdb.

Ako je datoteka uskladištena u formatu datoteke Access 95 ili Access 97 kada prvi put otvorite ga u Access 2010, Access nudi da nadogradite bazu podataka na format datoteke koji je trenutno postavi kao podrazumevani format datoteke (obično u .accdb format datoteke, osim ako vi ili vaš administrator ima c obesili postavku). Ako ne nameravate da koristite bazu podataka pomoću verzije programa Access starije od Access 2007, i koje ne deliti bazu podataka sa drugim korisnicima koji koriste verzije programa Access starije od Access 2007, a da ne koristite replikaciju ili bezbednost na korisničkom nivou, te Trebalo bi da nadogradite novi .accdb format datoteke baze podataka. Kada nadogradite baze podataka u .accdb format datoteke, više ne možete da otvorite bazu podataka pomoću verzije programa Access starije od Access 2007.

Ako je datoteka uskladištena u formatu Access 95 ili Access 97 i odaberete da ne nadogradnja u .accdb format, ne možete da menjate dizajn. Možete da prikažete objekte i izvršite promene na podatke kroz Access 2010, ali ne možete da menjate dizajn.

Vrh stranice

Konvertovanje u novi format datoteke

Da biste direktno konvertovali Access bazu podataka u novi .accdb format datoteke, prvo morate otvoriti bazu podataka i sačuvati je u .accdb formatu datoteke.

Važno: Sledeća procedura je namenjena datotekama kreiranim u programima Access 97, Access 2000, Access 2002 ili Access 2003.

Prvo otvorite bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Na levoj strani kliknite na dugme Otvori.

 3. U dijalogu Otvaranje izaberite i otvorite bazu podataka koju želite da konvertujete.

Sada konvertujte bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Na levoj strani kliknite na dugme Deli.

 3. U okviru Čuvanje cele baze podataka kliknite na dugme Sačuvaj bazu podataka kao.

 4. Na desnoj strani, u okviru Tipovi datoteka baze podataka izaberite stavku Access baza podataka.

 5. U dijalogu Sačuvaj kao u polje Ime datoteke unesite ime datoteke ili upotrebite ponuđeno ime.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Kopija baze podataka će biti kreirana u formatu datoteke .accdb.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×