Format datoteke koji bi trebalo da koristite u programu Access 2010?

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Access 2010 podrazumevano koristi oznaku tipa formatu datoteke .accdb uvedena u Access 2007. Access će nastaviti da obezbeđivanje podrške za format datoteke koji je korišćen u prethodnim verzijama programa Access. Ovaj članak objašnjava zašto bi trebalo da koristite u novi format datoteke kad god je to moguće i zašto možda ćete morati da koristite stariju verziju formata datoteke u nekim slučajevima. Takođe ćete naučiti izričito Konvertovanje baze podataka u novi format datoteke.

U ovom članku

Novi format datoteke (.accdb)

Stariju verziju formata datoteke (.mdb)

Konvertovanje u novi format datoteke

Novi format datoteke (.accdb)

Access 2010 koristi format datoteke koji podržava nekoliko poboljšanja proizvoda. Kada kreirate novu bazu podataka, baza podataka podrazumevano koristi novi format datoteke i daje oznaku tipa datoteke .accdb.

Trebalo bi da koristite novi format datoteke kad god je to moguće jer podržava nove funkcije, kao što su polja sa više vrednosti i priloge. Pored toga, ako želite da biste konvertovali u bazi podataka pomoću Access Services Veb baze podataka, datoteka baze podataka na radnoj površini mora biti u formatu .accdb.

Međutim, u novi format datoteke nije moguće otvoriti ili povezan sa prethodnim verzijama programa Access, ne podržava replikaciju i ne podržava bezbednost na korisničkom nivou. Ako morate da koristite bazu podataka sa starijim verzijama programa Access ili ako morate da koristite replikaciju ili bezbednost na korisničkom nivou, morate da koristite stariju verziju formata datoteke.

Funkcije koje obezbeđuje .accdb format datoteke

 • Web objavljivanje u Access uslugama    

  Ako imate na serveru na Access Services, komponente sistema SharePoint Server, možete da objavite .accdb format datoteke na vebu, suibject da određena ograničenja kompatibilnosti. Neke funkcije dizajna i paradigmi se razlikuju za Veb baze podataka od za Stone baze podataka – neke bazama podataka radne površine nije moguće objaviti na vebu bez prve vodili promene dizajna.

  Nakon što objavite bazu podataka na vebu, .accdb datoteku za izmene dizajna i dalje možete da otvorite i i zatim možete da sinhronizujete promene sa objavljena verzija. Osobe mogu koristiti objavljenu Veb bazu podataka u pregledaču, bez potrebe da imate instaliran Access.

 • Polja sa više vrednosti    

  Recimo da treba da dodelite zadatak zaposlenih, ali odlučite da morate da dodelite većem broju osoba. U Access 2010 možete da kreirate polje sa više vrednosti gde zaposlenih imena mogu biti izabran iz ili uneta u polje.

  Kada kliknete na polje, polja za potvrdu koji su izabrani pokazuju izbora. Izabrani zaposleni su uskladištene u polju sa više vrednosti i razdvojena zarezima (podrazumevano) kada prikazuju.

  Ideja iza polja sa više vrednosti je lakše da izaberete i uskladištite više izbora, bez potrebe da kreirate napredniji dizajn baze podataka. Polja sa više vrednosti su takođe važna za integraciju sa Microsoft SharePoint Foundation, zato što SharePoint liste takođe podržavaju polja sa više vrednosti.

 • Tip podataka "prilog"    

  Novi tip podataka prilog omogućava vam da lako uskladištite sve tipove dokumenata i binarna datoteka u bazi podataka bez prekomerna rast veličine baze podataka. Prilozi se automatski komprimuju, po potrebi, da biste povećali prostor upotrebe. Možete da priložite u Word dokument sa zapisom ili da sačuvate grupu digitalnih slika. Čak i da bi više priloga u jedan zapis.

 • Poboljšana integracija sa sistemom SharePoint i Outlook    

  U prošlosti, pristup datotekama u formatu .mdb su blokirala SharePoint ili Outlook do toga da nebezbedne kodove mogu da budu uključene u Access bazu podataka. Access 2010 dozvoljava da kôd bude verifikovan kao bezbedan ili onemogućen. Ovo je omogućeno potpunije integrisanje Access baze podataka sa SharePoint ili Outlook.

 • Praćenje istorije memo polja    

  Memo polja su korisna za skladištenje velikih količina informacija. Počevši od Access 2007, možete da postavite svojstvo (Samo dodaj) koji otvara Access da zadrži istoriju svih promena u Memo polja. A onda možete prikazati istoriju tih promena. Ova funkcija takođe podržava funkciju za kreiranje verzija u Windows SharePoint Services 3.0 tako da Access možete koristiti za praćenje promena u više redova teksta polja koja je uskladištena na SharePoint listi (pod uslovom da polje ima podešen na opciju Dodaj promene u postojeći tekstDa).

 • Poboljšano šifrovanje    

  Možete odabrati da postavite lozinku za bazu podataka i Šifruj sadržaj baze podataka. Kada to uradite zato pomoću Access 2007 i datoteku koja se koristi u novi format datoteke, Access koristi Windows Crypto API za šifrovanje podataka. Mogu da koriste alatke nezavisnih proizvođača za šifrovanje.

Vrh stranice

Stariju verziju formata datoteke (.mdb)

Verzije programa Access starije od Office Access 2007 podržava formati datoteka koji koriste oznaku tipa datoteke .mdb. U Access 2010 i dalje možete da otvorite .mdb datoteke. Ako je datoteka uskladištena u formatu datoteke Access 2000 ili Access 2002-2003, možete da otvorite i koristite ga u Access 2010 , kao i obično. Međutim, ne možete da iskoristite nove funkcije koje zahtevaju format datoteke .accdb.

Ako je datoteka uskladištena u formatu datoteke Access 95 ili Access 97 kada prvi put otvorite ga u Access 2010, Access nudi da nadogradite bazu podataka na format datoteke koji je trenutno postavi kao podrazumevani format datoteke (obično u .accdb format datoteke, osim ako vi ili vaš administrator ima c obesili postavku). Ako ne nameravate da koristite bazu podataka pomoću verzije programa Access starije od Access 2007, i koje ne deliti bazu podataka sa drugim korisnicima koji koriste verzije programa Access starije od Access 2007, a da ne koristite replikaciju ili bezbednost na korisničkom nivou, te Trebalo bi da nadogradite novi .accdb format datoteke baze podataka. Kada nadogradite baze podataka u .accdb format datoteke, više ne možete da otvorite bazu podataka pomoću verzije programa Access starije od Access 2007.

Ako je datoteka uskladištena u formatu Access 95 ili Access 97 i odaberete da ne nadogradnja u .accdb format, ne možete da menjate dizajn. Možete da prikažete objekte i izvršite promene na podatke kroz Access 2010, ali ne možete da menjate dizajn.

Vrh stranice

Konvertovanje u novi format datoteke

Da biste izričito konvertovali Access bazu podataka u novi format datoteke .accdb, morate da prvo otvorite bazu podataka, a zatim je sačuvajte u formatu datoteke .accdb.

Važno: Sledeća procedura je za datoteke kreirane u programu Access 97, Access 2000, Access 2002 ili Access 2003.

Prvo otvorite bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Sa leve strane, kliknite na dugme Otvori.

 3. U dijalogu Otvaranje izaberite i otvorite bazu podataka koju želite da konvertujete.

Sada konvertujte bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Sa leve strane, kliknite na dugme deli.

 3. U okviru Čuvanje celu bazu podataka, kliknite na dugme Sačuvaj bazu podataka kao.

 4. Sa desne strane, u okviru Tipovi datoteka baze podataka, kliknite na dugme Access baze podataka.

 5. U dijalogu Sačuvaj kao , u polju ime datoteke unesite ime datoteke ili upotrebite ponuđeno ime.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Kopiju baze podataka je kreirana u formatu datoteke .accdb.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×