Format Access datoteke koji treba koristiti

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

.Accdb format datoteke koji je uvedena u Access 2007 nudi mnoge prednosti koje nisu dostupne u starijim formatima. Ako vršite nadogradnju sa verzije programa Access pre Access 2007 da biste, možete da imate datoteke baze podataka koje koriste .mdb format datoteke. U većini slučajeva, treba da sačuvam ove baze podataka koje koriste format datoteke .accdb. Možete zadržati kopiju originalne .mdb datoteke da biste potvrdili da je prelaz je dobro.

Ovaj članak objašnjava pogodnosti format datoteke .accdb razloga zašto možda ćete želeti da koristite .mdb format datoteke, kao i Konvertovanje baze podataka u novi format datoteke.

U ovom članku:

Format datoteke .accdb

.Mdb formati datoteka

Konvertovanje u novi format datoteke

Format datoteke .accdb

Počevši od Access 2007, .accdb je podrazumevani format datoteke programa Access. Format datoteke .accdb podržava veliki broj noviji funkcija, kao što su izračunata polja i prilozi. Međutim, postoje neke okolnosti u kom formatu datoteke .accdb možda neće biti ispravno.

Funkcije koje obezbeđuje .accdb format datoteke

 • Polja sa više vrednosti    Polje je vrsta polja za pronalaženje koja omogućava skladištenje više vrednosti po zapis. Na primer, pretpostavimo da treba da dodelite zadatak nekoliko zaposlenih. U .accdb datoteci, možete da kreirate polje za skladištenje koji zaposleni su dodeljeni zadatak. Za zaposlene imena može biti izabran iz tabele ili liste vrednosti.

  Polja sa više vrednosti i olakšali da izaberete i uskladištite više izbora, bez potrebe da kreirate napredniji dizajn baze podataka. Polja sa više vrednosti su takođe važna za integraciju sa sistemom SharePoint, zato što SharePoint liste takođe podržavaju polja sa više vrednosti.

 • Tip podataka "prilog"    Tip podataka "prilog" omogućava vam da lako uskladištite sve tipove dokumenata i binarna datoteka u bazi podataka dok je kako biste zadržali datoteke baze podataka u okviru ograničenje veličine datoteke 2GB – prilozi se automatski komprimuju. Zapis možete imati više priloga, ali može biti samo jedno polje priloga po tabeli.

 • Bolja integracija sa sistemom SharePoint i Outlook    Format datoteke .accdb podržava SharePoint i Outlook bezbednosne zahteve koje ne podržava .mdb datoteke. Ovo je omogućeno potpunije integrisanje Access sa SharePoint i Outlook.

 • Poboljšano šifrovanje    Možete odabrati da postavite lozinku za bazu podataka i Šifruj sadržaj baze podataka. Kada to uradite koristeći format datoteke .accdb podrazumevano Access koristi Windows Crypto API za šifrovanje podataka. Mogu da koriste alatke nezavisnih proizvođača za šifrovanje.

 • Dugački tekst (odobrenje) praćenje istorije polja    Dugački tekst (odobrenje) polja su korisna za skladištenje velike količine informacija. Kada koristite format datoteke .accdb, možete da postavite svojstvo (Samo dodaj) koji otvara Access da biste zadržali istorija sve promene u polje za Dugački tekst (odobrenje). A onda možete prikazati istoriju tih promena. Ova funkcija takođe podržava funkciju za kreiranje verzija u sistemu SharePoint tako da Access možete koristiti za praćenje promena u više redova teksta polja koja je uskladištena na SharePoint listi (pod uslovom da polje ima opcija Dodaj promene u postojeći tekst postavite na Da).

 • Izračunava tip podataka    Početak u programu Access 2010, format datoteke .accdb podržava upotrebu izračunata tip podataka. Tip podataka "izračunato" možete da koristite da biste uskladištili rezultate izraza koje ste definisali.

Vrh stranice

.Mdb formati datoteka

Pre nego što .accdb format datoteke je uvedena u Access 2007, formatima datoteka programa Access koristi oznaku tipa datoteke .mdb. Postoji više različitih verzija formata datoteke .mdb.

I dalje možete da otvorite neke .mdb datoteke. Ako je datoteka uskladištena u formatu datoteke Access 2000 ili Access 2002-2003, možete da je otvorite i koristite ga normalno. Međutim, ne možete da iskoristite prednost funkcija koje zahtevaju format datoteke .accdb.

Ako se oslanjate na funkcije koje nisu dostupne u .accdb datoteci, ne konvertuje datoteku – ostavite kao .mdb datoteku.

funkcije iz .mdb datoteke koje nisu dostupne u .accdb datoteci

 • Okruženje sa mešovitim verzijama    .Accdb format datoteke nije moguće otvoriti – ili čak i povezane sa – pomoću verzije programa Access pre Access 2007. Ako su osobe iz vaše organizacije koje imaju prethodne verzije programa Access, trebalo bi da razmotrite da li koristite .mdb datoteku je bolja opcija. Ali ne zaboravite – možete da koristite Access aplikacije ili Veb baze podataka u Veb pregledaču, bez obzira na to da li Access čak i instaliran.

 • Replikacija baze podataka    Ne možete da koristite replikaciju u .accdb datoteci. Ako Access rešenje koristi funkciju replikacije, moraćete da ponovo kreirate rešenje bez replikacije ako želite da koristite format datoteke .accdb.

 • Bezbednost na korisničkom nivou    Format datoteke .accdb ne podržava bezbednost na korisničkom nivou, funkcija koja pruža način da pomoći ljudima da vide samo moraju da vide. Bezbednost na korisničkom nivou je efikasan za bezbednost podataka, kao što je njegov bezbednosni metod sada zastareli i lako ugrozimo. Međutim, bezbednost na korisničkom nivou može da poboljša upotrebljivost zadržavanjem stvari jednostavne za osobe – na primer, ako neko ima poslovni razloga da koristite određeni obrazac, mogu da sakrijete obrazac od njih. Ako imate rešenje za Access koji se oslanjaju na bezbednost na korisničkom nivou da bi se poboljšao upotrebljivost, možda ćete želeti da nastavite da koristite format datoteke .mdb tako da nastavite da koristite rešenje kao-je.

Vrh stranice

Konvertovanje u novi format datoteke

Da biste konvertovali u .accdb format datoteke .mdb datoteku, otvorite datoteku, a zatim je sačuvajte u formatu datoteke .accdb.

Važno: Sledeća procedura odnosi se na .mdb datoteke kreirane u programu Access 97, Access 2000, Access 2002 ili Access 2003.

Prvo otvorite bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Sa leve strane, kliknite na dugme Otvori.

 3. U dijalogu Otvaranje izaberite i otvorite bazu podataka koju želite da konvertujete.

Sada konvertujte bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Sa leve strane, kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 3. U okviru Tipovi datotekakliknite na Sačuvaj bazu podataka kao.

 4. Sa desne strane, u okviru Tipovi datoteka baze podataka, kliknite na dugme Access baze podataka.

 5. U dijalogu Sačuvaj kao , u polju ime datoteke unesite ime datoteke ili upotrebite ponuđeno ime.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Kopiju baze podataka je kreirana u formatu datoteke .accdb.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Čuvanje baze podataka ili objekta u drugom formatu

Konvertovanje baze podataka u .accdb format datoteke

Konvertovanje stariji format datoteke .accdb baze podataka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×