Format Access datoteke koji treba koristiti

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Format datoteke .accdb koji je uveden u Access 2007 nudi brojne pogodnosti koje nisu dostupne u starijim formatima datoteka. Ako nadograđujete verziju pre Accessa 2007 možda raspolažete datotekama baza podataka koje koriste format .mdb. U većini situacija te datoteke treba da sačuvate korišćenjem formata datoteka .accdb. Možete da sačuvate kopiju originalne .mdb datoteke pomoću koje ćete proveriti da li je prelaz dobro prošao.

Ovaj članak objašnjava pogodnosti formata datoteke .accdb, razloge zbog kojih biste možda hteli da koristite format datoteke .mdb i kako da bazu podataka konvertujete u novi format datoteke.

Ovaj članak sadrži

Format datoteke .accdb

.mdb formati datoteka

Konvertovanje u novi format datoteke

Format datoteke .accdb

Počevši od Access 2007, .accdb je podrazumevani format datoteke u Accessu. On podržava više novih funkcija, kao što su izračunata polja i prilozi. Međutim, postoje situacije u kojima format datoteke .accdb nije najbolji izbor.

Funkcije koje obezbeđuje .accdb format datoteke

 • Aplikacije i Veb baze podataka koje koriste Access usluge    Ako raspolažete odgovarajućim serverskim resursima, .accdb datoteku možete da objavite na Vebu (možda uz određena ograničenja kompatibilnosti). Dva su načina da to uradite: Access aplikacije i Veb baze podataka.

  Access aplikacije su najnoviji oblik baza podataka – novina su u ovom izdanju. Aplikacija se u celini izvršava u oblaku – Access figurira samo kao alat za dizajniranje aplikacija. Aplikacije koriste prednosti najnovijih tehnologija SQL Server i SharePoint. Veb baze podataka objavljene su u Accessu 2010 i, iako nude većinu pogodnosti kao i aplikacije, one ne podržavaju SQL Server.

  Kada objavite aplikaciju ili Veb bazu podataka, sama baza podataka je na serveru – podaci na SQL Serveru ili u programu SharePoint a korisnički interfejs u programu SharePoint – ali možete da otvorite bazu podataka kao .accdb datoteku da biste joj menjali dizajn. Aplikacija ili Veb baza podataka izvršava se u pregledaču – Access nije potreban ni za korišćenje.

 • Polja sa više vrednosti    Polje sa više vrednosti je vrsta polja za pronalaženje koje omogućava da u njemu čuvate više od jedne vrednosti po zapisu. Na primer, pretpostavimo da zadatak morate da dodelite nekolicini zaposlenih. U .accdb datoteci možete da kreirate polje sa više vrednosti u kojem ćete čuvati zaposlene kojima je raspoređen taj zadatak. Imena zaposlenih mogu se izabrati iz tabele ili liste vrednosti.

  Polja sa više vrednosti olakšavaju izbor i skladištenje više izbora bez potrebe da se kreira napredniji dizajn baze podataka. Polja sa više vrednosti takođe su važna za integraciju sa sistemom SharePoint, jer SharePoint liste takođe podržavaju polja sa više vrednosti.

 • Tip podataka „Prilog“    Tip podataka "Prilog" omogućava lako čuvanje svih vrsta dokumenata i binarnih datoteka u bazi podataka, i pri tome pomaže da veličinu datoteke baze podataka održavate ispod granice od 2 GB – prilozi se automatski komprimuju. Zapis može da ima više priloga, ali tabela može da ima samo jedno polje ovog tipa.

 • Bolja integracija sa programima SharePoint i Outlook    Format datoteke .accdb podržava bezbednosne zahteve programa SharePoint i Outlook koji nisu podržani u .mdb datotekama. To omogućava potpuniju integraciju Accessa sa programima SharePoint i Outlook.

 • Poboljšano šifrovanje    Možete odabrati da postavite lozinku za bazu podataka i šifrujete njen sadržaj. Kada to uradite koristeći format datoteke .accdb, Access podrazumevano koristi Windows Crypto API za šifrovanje podataka. Mogu se koristiti i alatke za šifrovanje nezavisnih proizvođača.

Vrh stranice

.mdb formati datoteka

Pre nego što je format datoteke .accdb predstavljen u programu Office Access 2007, formati datoteka u Accessu koristili su oznaku tipa .mdb. Postoji više verzija formata datoteke .mdb.

Još uvek možete da otvorite neke .mdb datoteke. Ako je datoteka uskladištena u Access 2002-2003 ili Access 2000 formatu datoteke, možete normalno da je otvorite i koristite. Međutim, ne možete da koristite nove funkcije koje zahtevaju .accdb format datoteke.

Ako koristite funkcije koje nisu dostupne u .accdb datoteci, nemojte da konvertujete datoteku – ostavite je kao .mdb datoteku.

Funkcije iz .mdb datoteke koje nisu dostupne u .accdb datoteci

 • Okruženje sa mešovitom verzijama    .Accdb format datoteke nije moguće otvoriti – ili čak i povezane sa – pomoću verzije programa Access pre Access 2007. Ako su osobe iz vaše organizacije koje imaju prethodne verzije programa Access, trebalo bi da razmotrite da li koristite .mdb datoteku je bolja opcija. Ali ne zaboravite – možete da koristite Access aplikacije ili Veb baze podataka u Veb pregledaču, bez obzira na to da li Access čak i instaliran.

 • Replikacija baze podataka    Ne možete da koristite replikaciju u .accdb datoteci. Ako Access rešenje koristi funkciju replikacije, moraćete da ponovo kreirate rešenje bez replikacije ako želite da koristite format datoteke .accdb.

 • Bezbednost na korisničkom nivou    Format datoteke .accdb ne podržava bezbednost na korisničkom nivou, funkcija koja pruža način da pomoći ljudima da vide samo moraju da vide. Bezbednost na korisničkom nivou je efikasan za bezbednost podataka, kao što je njegov bezbednosni metod sada zastareli i lako ugrozimo. Međutim, bezbednost na korisničkom nivou može da poboljša upotrebljivost zadržavanjem stvari jednostavne za osobe – na primer, ako neko ima poslovni razloga da koristite određeni obrazac, mogu da sakrijete obrazac od njih. Ako imate rešenje za Access koji se oslanjaju na bezbednost na korisničkom nivou da bi se poboljšao upotrebljivost, možda ćete želeti da nastavite da koristite format datoteke .mdb tako da nastavite da koristite rešenje kao-je.

Vrh stranice

Konvertovanje u novi format datoteke

Da biste .mdb datoteku konvertovali u .accdb format datoteke, otvorite je i sačuvajte u formatu datoteke .accdb.

Važno: Sledeća procedura odnosi se na .mdb datoteke kreirane u programima Access 97, Access 2000, Access 2002 ili Access 2003.

Prvo otvorite bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Na levoj strani kliknite na dugme Otvori.

 3. U dijalogu Otvaranje izaberite i otvorite bazu podataka koju želite da konvertujete.

Sada konvertujte bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Na levoj strani kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 3. U okviru Tipovi datoteka kliknite na Sačuvaj bazu podataka kao.

 4. Na desnoj strani, u okviru Tipovi datoteka baze podataka izaberite stavku Access baza podataka.

 5. U dijalogu Sačuvaj kao u polje Ime datoteke unesite ime datoteke ili upotrebite ponuđeno ime.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Kopija baze podataka će biti kreirana u formatu datoteke .accdb.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×