Redovi i kolone

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U Excel, postoji nekoliko načina da biste filtrirali po jedinstvene vrednosti – i Uklanjanje dupliranih vrednosti:

 • Da biste filtrirali po jedinstvene vrednosti, kliknite na dugme podataka > Sortiraj i Filtriraj > Više opcija.
  Grupa „Sortiranje i filtriranje“ na kartici „Podaci“

 • Da biste uklonili duplirane vrednosti, kliknite na dugme podataka > alatke za podatke > Ukloni duplikate.
  Uklanjanje duplikata

 • Da biste istakli jedinstvenih ili dupliranih vrednosti, koristite komandu Uslovno oblikovanje u grupi stil na kartici Početak .

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i Uklanjanje dupliranih vrednosti su dve slične zadatke, jer cilj je da prikažete listu jedinstvenih vrednosti. Postoji kritičnih razlika, međutim: prilikom filtriranja za jedinstvene vrednosti, duplirane vrednosti samo privremeno skriveni. Međutim, Uklanjanje dupliranih vrednosti znači da ćete trajno izbrisati duplirane vrednosti.

Duplirani vrednost je u kojoj su sve vrednosti u najmanje jedan red identične na sve vrednosti u drugom redu. Ako želite da uporedite duplirane vrednosti zavisi od toga šta se pojavljuje u ćeliji – ne osnovne vrednosti uskladištene u ćeliji. Na primer, ako imate iste vrednosti datuma u različite ćelije, jednu oblikovana kao „3/8/2006”, a drugi kao „Mar 8,”2006, one su jedinstvene.

Provera pre nego što uklonite duplikate: Pre nego što uklonite duplirane vrednosti, je dobra ideja da prvi put pokušate da filtrirate – ili uslovno oblikovanje na – jedinstvene vrednosti da biste potvrdili da ste postigli rezultate koje očekujete.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite opseg ćelija ili se uverite da se aktivna ćelija u tabeli.

 2. Kliknite na dugme podataka > više opcija (u poljugrupasortiranje i filtriranje ).

  Grupa „Sortiranje i filtriranje“ na kartici „Podaci“

 3. U okviru iskačućeg Napredni Filter , uradite nešto od sledećeg:

Da biste filtrirali opseg ćelija ili tabele na mestu:

 • Izaberite stavku Filtriraj listu na licu mesta.

Da biste kopirali rezultate filtera na drugu lokaciju:

 • Kliknite na dugme Kopiraj na drugu lokaciju.

 • U polje Kopiraj u unesite referencu za ćeliju.

 • Alternativno, kliknite na dugme Skupi dijalog Slika dugmeta da biste privremeno sakrili iskačući prozor, izaberite ćeliju na radnom listu i izaberite stavku Razvij Slika dugmeta .

 • Proverite da li samo Jedinstveni zapisi, a zatim kliknite na dugme u redu.

Jedinstvene vrednosti iz opsega će kopirati na novu lokaciju.

Kada uklonite duplirane vrednosti, jedini efekat je na osnovu vrednosti u opsegu ćelija ili tabele. Druge vrednosti u opsegu ćelija ili tabele neće promeniti ili premestite.  Kada se uklanjaju duplikate, prvo pojavljivanje vrednost sa liste se čuvaju, ali drugim identičnim vrednostima se brišu.

Preporučuje se da prvobitni opseg ćelija ili tabele kopirate u drugi radni list ili radnu svesku pošto se uklanjanjem dupliranih vrednosti podaci trajno brišu.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite opseg ćelija ili se uverite da se aktivna ćelija u tabeli.

 2. Na kartici " podaci " kliknite na dugme Ukloni duplikate (u grupi Alatke za podatke ).

  Uklanjanje duplikata
 3. Izaberite jednu ili više sledećih opcija:

  • U okviru kolona, izaberite jednu ili više kolona.

  • Da biste brzo izabrali sve kolone, izaberite stavku Izaberi sve.

  • Da biste brzo obrisali sve kolone, kliknite na dugme Poništavanje izbora sve.

   Ako opseg ćelija ili tabele sadrži veliki broj kolona i želite da izaberete nekoliko kolona, može da je lakše da kliknete na dugme Poništavanje izbora sve, a zatim u okviru koloneizaberite tim kolonama.

   Napomena: Podaci će biti uklonjeni iz svih kolona, čak i ako ne izaberete sve kolone na ovaj korak. Na primer, ako izaberete Kolona1 i Column2, ali ne Kolonu3, zatim na „ključnih” koristi za pronalaženje duplikata je vrednost za oba Kolona1 & Column2.  Ako duplikat nalazi se u tim kolonama, a zatim je čitav red će biti uklonjen, uključujući druge kolone u tabelu ili opseg.

 4. Kliknite na dugme u redu, a poruke će se pojaviti koji ukazuju na to koliko duplirane vrednosti su uklonjene ili će ostati koliko jedinstvenih vrednosti. Kliknite na dugme u redu da biste odbacili ovu poruku.

 5. Ozovi promena po kliknite na dugme Opozovi radnju (ili na tastaturi pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl + Z).

Ne možete da uklonite duplirane vrednosti iz prikaza strukture podataka koji je izložio ili koji ima međuvrednosti. Da biste uklonili duplikate, morate da uklonite prikaz strukture i međuvrednosti. Više informacija potražite u članku Prikaz strukture liste podataka u radnom listu i Uklanjanje međuvrednosti.

Napomena: Polja u oblasti „Vrednost“ izveštaja izvedene tabele nije moguće uslovno oblikovati na osnovu jedinstvenih ili dupliranih vrednosti.

Brzo oblikovanje

Sledite ove korake:

 1. Izaberite jednu ili više ćelija u opsegu, tabeli ili izveštaju izvedene tabele.

 2. Na kartici Početak , u grupi stil kliknite na strelicu za Uslovno oblikovanje, a zatim kliknite Pravila za markiranje ćelijai izaberite Duplirane vrednosti.
  Duplirane vrednosti

 3. Unesite vrednosti koje želite da koristite, a zatim odaberite format.

Napredno oblikovanje

Sledite ove korake:

 1. Izaberite jednu ili više ćelija u opsegu, tabeli ili izveštaju izvedene tabele.

 2. Na kartici Početak , u grupi Stilovi kliknite na strelicu za Uslovno oblikovanje, a zatim izaberite stavku Upravljanje pravilima za prikazivanje Menadžer za pravila uslovnog oblikovanja iskačući prozor.
  Meni Uslovno oblikovanje sa istaknutom stavkom Upravljanje pravilima

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dodali uslovno oblikovanje, kliknite na dugme Novo pravilo da biste prikazali Novo pravilo za oblikovanje iskačući prozor.

  • Da biste promenili uslovno oblikovanje, počnite tako što će obezbediti da odgovarajući radni list ili tabela izabrana na listi Prikaži pravila oblikovanja za . Ako je potrebno, odaberite drugi opseg ćelija tako što ćete kliknuti Skupi Slika dugmeta u odnosi se na iskačućem prozoru privremeno sakriti. Odaberite novi opseg ćelija na radnom listu, a zatim proširite iskačući prozor ponovo Slika dugmeta . Izaberite pravilo, a zatim kliknite na dugme Uredi pravilo da biste prikazali Uredite pravilo za oblikovanje iskačući prozor.

 4. U okviru Izaberite tip pravila, izaberite stavku Oblikovanje samo jedinstvenih ili dupliranih vrednosti.

 5. Na listi Oblikuj sve od uredite opis pravila, odaberite stavku jedinstvenih ili dupliranih.

 6. Izaberite stavku Oblikovanje da biste prikazali prozor iskačućeg menija Oblikovanje ćelija .

 7. Izaberite broja, fonta, ivice ili popune format koji želite da primenite kada vrednost ćelije zadovoljava uslov, a zatim kliknite na dugme u redu. Možete da odaberete više od jednog formata. Formati koje izaberete prikazuju se na tabli za Pregled .

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×