Filtriranje podataka u izveštaju

Filtriranje podataka u izveštaju

Dok pregledate Access izveštaj na ekranu možete da primenite filtere kako biste se fokusirali na podatke koje želite da vidite. Posle toga možete da odštampate izveštaj sa samo tim podacima. Više informacija o pravljenju izveštaja pronaći ćete u članku Uvod u izveštaje u programu Access.

Napomena:  Ovaj članak se ne odnosi na Access veb aplikacije – to jest, na vrstu baze podataka koju dizajnirate pomoću programa Access i objavljujete na mreži.

Da biste filtrirali podatke u izveštaju, otvorite izveštaj u prikazu izveštaja (kliknite na njega desnim tasterom miša u oknu za navigaciju i izaberite opciju Prikaz izveštaja). Posle toga kliknite desnim tasterom miša na podatke koje želite da filtrirate.

Na primer, u izveštaju u kojem su popisani svi zaposleni možda ćete hteti da ograničite prikaz samo na zaposlene čije prezime počinje slovom „L“:

 1. Desnim tasterom miša kliknite na bilo koje prezime i izaberite opciju Filteri za tekst > Počinje sa.

  Primena filtera u izveštaju pritiskanjem vrednosti u prikazu izveštaja desnim tasterom miša.

 2. U okvir koji se pojavi unesite „L“ i kliknite na dugme U redu.

  Dijalog „Prilagođeni filter“ sa upisanim slovom "L".

  Access primenjuje filter i sada možete da odštampate izveštaj sa samo tim podacima.

  Izveštaj o zaposlenima filtriran tako da prikazuje samo zaposlene čije prezime počinje sa slovom "L".

Uključivanje/isključivanje ili brisanje filtera

Na kartici Početak kliknite na dugme Preklopnik filtera da biste prema potrebi uklonili i ponovo primenili filter.

Ako zatvorite izveštaj a da izričito ne obrišete filtere, Access će ih zapamtiti pa ćete moći da kliknete na Preklopnik filtera da biste ih ponovo primenili kada sledeći put otvorite izveštaj. To radi čak i kada zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka. Međutim, ako izaberete Početak > Više opcija > Obriši sve filtere, Access će potpuno da obriše sve filtere i sledeći put ćete morati da krenete iz početka.

Čuvanje filtera kao upita

Ako je na izveštaj primenjeno mnogo filtera, možete da ih sačuvate kao upit. Posle toga taj upit možete da upotrebite kao izvor podataka za trenutni izveštaj ili za novi izveštaj ili da ga jednostavno pokrenete kada sledeći put budete hteli da vidite podatke.

 1. Primenite filtere i izaberite Početak > Više opcija > Napredno filtriranje i sortiranje.

  Access kreira upit koji uključuje sve filtere koje ste primenili. Ako u rezultatu upita želite da vidite i druge kolone, a ne samo filtrirane, dvaput kliknite na njih u tabelama da biste ih dodali na mrežu upita.

 2. Kliknite na dugme Sačuvaj i unesite ime za upit.

Za više informacija o izveštajima pogledajte članak Uvod u izveštaje u programu Access a za detaljnije informacije o filtriranju pogledajte članak Filtriranje podataka u stonoj bazi podataka. Ako vas zanimaju i druge stvari koje možete da uradite sa upitima pogledajte članak Uvod u upite.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×