Exchange 2007 kraj podrške plan

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Na 11 April 2017, Exchange Server 2007 do kraja podrška. Ako već niste da započeo prelaz sa sistemom Exchange 2007 u Office 365 ili Exchange 2016, sada je vreme da biste započeli planiranje.

Kako se kraj podrška za srednju vrednost?

Exchange Server, kao što je gotovo sve Microsoft proizvode, ima životnog ciklusa podrške tokom kojeg nudimo vam nove funkcije, popravke grešaka, bezbednosne ispravke i tako dalje. Ovaj životni ciklus obično traje 10 godina od datuma prvog izdanja proizvoda i na kraju ovog životnog ciklusa je poznat kao proizvoda kraj podrška. Pošto Exchange 2007 do kraja podrške na 11 April 2017 Microsoft više ne pruža:

 • Tehničku podršku za probleme do kojih može doći.

 • Ispravke grešaka za probleme koji se otkriju i koji mogu da utiču na stabilnost i upotrebljivost servera.

 • Bezbednosne ispravke za ranjivosti koje se otkriju i zbog kojih server može postati podložan bezbednosnim pretnjama.

 • Ispravke vremenskih zona.

Instalacija sistema Exchange 2007 će nastaviti da radi nakon ovog datuma. Međutim, zbog promena navedenih iznad, preporučujemo da migrirate iz sistema Exchange 2007 što pre.

Dodatne informacije o Office 2007 serverima za koje se približava završetak podrške potražite u članku Planiranje nadogradnje za Office 2007 servere.

Koje opcije imam?

Sad kad Exchange 2007 ima do kraja podrške, preporučujemo da istražite opcije i priprema plan migracije. možeš:

 • Migrirate u Office 365 pomoću potpune migracije, migracije po fazama ili hibridne migracije;

 • Migrirate Exchange 2007 servere na noviju verziju sistema Exchange na vašim lokalnim serverima.

Sledeći odeljci istražuju svaku opciju u više detalja.

Migracija u Office 365

Migriranje e-pošte u Office 365 je najbolja i najjednostavnija opcija koja će vam pomoći da obustavite primenu sistema Exchange 2007. Migracijom u Office 365 možete da napravite jedan korak od tehnologije stare 10 godina do funkcija koje su poslednja reč tehnologije, kao što su:

 • Mogućnosti usaglašenosti poput smernica za zadržavanje, čuvanja originala i zadržavanja podataka u slučaju sudskog spora, e-otkrivanja originala i još toga;

 • Office 365 grupe;

 • Fokusirano prijemno sanduče;

 • Delve analitika;

 • REST API-ji za programski pristup e-pošti, kalendarima, kontaktima i tako dalje.

Office 365 takođe prvi dobija nove funkcije i iskustva, pa vi i vaši korisnici obično možete odmah da počnete da ih koristite. Pored novih funkcija, nećete morati da brinete o:

 • Kupovini i održavanju hardvera;

 • Plaćanju grejanja i hlađenja servera;

 • Održavanju ažurnosti popravki bezbednosti, proizvoda i vremenskih zona;

 • Održavanju skladišta i softvera u cilju podrške zahteva usaglašenosti;

 • Nadogradnjom na novu verziju sistema Exchange uvek imate najnoviju verziju sistema Exchange u sistemu Office 365.

Kako bi trebalo da migriram u Office 365?

U zavisnosti od vaše organizacije, imate nekoliko opcija koje će vam pomoći da dođete do sistema Office 365. Pri izboru opcija za migraciju, treba da razmislite o nekoliko stvari kao što su broj mesta ili poštanskih sandučića koje treba da premestite, koliko dugo želite da traje migracija i da li vam je potrebna nesmetana integracija između lokalne instalacije i sistema Office 365 tokom migracije. Ova tabela prikazuje opcije za migraciju i najvažnije faktore koji će odrediti koji metod ćete koristiti.

Opcije za migraciju

Veličina organizacije

Trajanje

Potpuna migracija

Manje od 150 mesta

Nedelju dana ili manje

Migracija po fazama

Više od 150 mesta

Nekoliko nedelja

Potpuna hibridna migracija

Od nekoliko stotina do nekoliko hiljada mesta

Nekoliko meseci ili više

Sledeći odeljci pružaju vam pregled ovih metoda. Pogledajte članak Odlučivanje o putanji migracije da biste saznali detalje svakog metoda.

Potpuna migracija

Potpuna migracija je ona prilikom koje ćete na unapred izabrani datum i vreme migrirati sve poštanske sandučiće, grupe za distribuciju, kontakte i drugo u Office 365; Kada završite, isključićete lokalne Exchange servere i početi da koristite isključivo Office 365.

Metod potpune migracije je odličan za male organizacije koje nemaju veliki broj poštanskih sandučića, koje žele da brzo dođu do sistema Office 365, a ne žele da se bave nekim kompleksnostima drugih metoda. Ali on je i donekle ograničen, jer bi trebalo da se završi za nedelju dana ili manje i zato što zahteva da korisnici ponovno konfigurišu svoje Outlook profile. Iako potpuna migracija može da savlada do 2000 poštanskih sandučića, izričito preporučujemo da ovim metodom migrirate najviše 150 poštanskih sandučića. Ako pokušate da premestite više od 150 poštanskih sandučića, može da vam ponestane vremena za prenos svih poštanskih sandučića u zakazanom roku, a vaše IT pomoćno osoblje može da bude preopterećeno u pomaganju korisnicima prilikom ponovnog konfigurisanja programa Outlook.

Ako razmišljate o obavljanju potpune migracije, evo nekoliko stvari koje treba da uzmete u obzir:

 • Office 365 će morati da se poveže na vaše Exchange 2007 servere pomoću programa Outlook Anywhere preko TCP porta 443;

 • Svi lokalni poštanski sandučići će biti premešteni u Office 365;

 • Biće vam potreban lokalni administratorski nalog koji ima pristup za čitanje sadržaja poštanskih sandučića korisnika;

 • Prihvaćeni domeni sistema Exchange 2007 koje želite da koristite u sistemu Office 365 treba da se dodaju u uslugu kao verifikovani domeni;

 • Između vremena kada počnete migraciju i kada započnete fazu dovršavanja, Office 365 će periodično sinhronizovati Office 365 i lokalne poštanske sandučiće. To vam omogućava da dovršite migraciju bez brige da će neka e-pošta ostati u lokalnim poštanskim sandučićima;

 • Korisnici će dobiti nove privremene lozinke za svoje Office 365 naloge koje će morati da promene kada se po prvi put prijave u poštanske sandučiće;

 • Biće vam potrebna Office 365 licenca koja uključuje Exchange Online za svako poštansko sanduče koje migrirate;

 • Korisnici će morati da podese novi Outlook profil na svakom od svojih uređaja i da ponovo preuzmu e-poštu. Količina e-pošte koju će Outlook preuzeti može da bude različita. Više informacija potražite u članku Menjanje količine e-pošte koja će biti zadržana za rad van mreže.

Da biste saznali više o potpunoj migraciji, pogledajte:

Migracija po fazama

Migracija po fazama je ona prilikom koje imate nekoliko stotina ili nekoliko hiljada poštanskih sandučića koje želite da migrirate u Office 365, za koju vam je potrebno nedelju dana ili više za dovršavanje migracije, a nisu vam potrebne napredne funkcije hibridne migracije kao što su deljene informacije o zauzetosti iz kalendara.

Migracija po fazama odlična je za organizacije kojima je potrebno više vremena da migriraju poštanske sandučiće u Office 365, ali i dalje planiraju da dovrše migraciju u toku nekoliko nedelja. Možete da migrirate poštanske sandučiće u „grupama“ koje vam omogućavaju da kontrolišete koliko poštanskih sandučića, kao i koje od njih migrirate u određenom trenutku. Možete da grupišete poštanske sandučiće korisnika u istom sektoru, na primer, da biste bili sigurni da se premeštaju u isto vreme. Ili možete da ostavite poštanske sandučiće rukovodioca do poslednje grupe. Kao i kod potpune migracije, korisnici će morati ponovo da naprave svoje Outlook profile.

Ako razmišljate o obavljanju migracije po fazama, evo nekoliko stvari koje treba da uzmete u obzir:

 • Office 365 će morati da se poveže na vaše Exchange 2007 servere pomoću programa Outlook Anywhere preko TCP porta 443;

 • Biće vam potreban lokalni administratorski nalog koji ima pristup za čitanje sadržaja poštanskih sandučića korisnika;

 • Prihvaćeni domeni sistema Exchange 2007 koje želite da koristite u sistemu Office 365 treba da se dodaju u uslugu kao verifikovani domeni;

 • Moraćete da kreirate CSV datoteku sa punim imenom i adresom e-pošte za svako poštansko sanduče koje želite da migrirate u paketu. Takođe morate da uključite novu lozinku za svako poštansko sanduče koje migrirate, a zatim da svakom korisniku pošaljete njegovu lozinku. Od korisnika će biti zatraženo da promeni lozinku kada se prvi put prijavi u svoje novo Office 365 poštansko sanduče;

 • Između vremena kada počnete migraciju grupe i kada započnete fazu dovršavanja, Office 365 će periodično sinhronizovati Office 365 i lokalne poštanske sandučiće uključene u grupu. To vam omogućava da dovršite migraciju bez brige da će neka e-pošta ostati u lokalnim poštanskim sandučićima;

 • Korisnici će dobiti nove privremene lozinke za svoje Office 365 naloge koje će morati da promene kada se po prvi put prijave u poštansko sanduče;

 • Biće vam potrebna Office 365 licenca koja uključuje Exchange Online za svako poštansko sanduče koje migrirate;

 • Korisnici će morati da podese novi Outlook profil na svakom od svojih uređaja i da ponovo preuzmu e-poštu. Količina e-pošte koju će Outlook preuzeti može da bude različita. Više informacija potražite u članku Menjanje količine e-pošte koja će biti zadržana za rad van mreže.

Da biste saznali više o migraciji po fazama, pogledajte:

Potpuna hibridna

Potpuna hibridna migracija je ona prilikom koje vaša organizacija ima od više stotina, pa do desetina hiljada poštanskih sandučića, a vi želite da neke od njih ili sve prebacite na Office 365. Pošto su ove migracije obično dugoročne, hibridne migracije vam omogućavaju da:

 • Prikažete lokalnim korisnicima informacije o zauzetosti iz kalendara za korisnika u sistemu Office 365 i obrnuto;

 • Vidite objedinjeni globalni spisak adresa koji sadrži primaoce i iz lokala i iz sistema Office 365;

 • Vidite potpune Outlook kartice primalaca za sve korisnike, bez obzira na to da li su lokalni ili u sistemu Office 365;

 • Obezbedite komunikaciju e-pošte između lokalnih Exchange servera i sistema Office 365 pomoću TLS i certifikata;

 • Tretirate poruke poslate između lokalnog Exchange servera i sistema Office 365 kao interne, omogućavajući im da:

  • Budu pravilno procenjene i obrađene od strane agenata za prenos i usaglašenost koji se bave internim porukama;

  • Zaobiđu filtere za borbu protiv bezvredne pošte.

Potpune hibridne migracije su najbolje rešenje za organizacije koje očekuju da ostanu u hibridnoj konfiguraciji više meseci ili duže od toga. Dobićete funkcije navedene ranije u ovom odeljku, kao i sinhronizaciju direktorijuma, bolje integrisane funkcije za usaglašenost i mogućnost da premeštate poštanske sandučiće u Office 365 i iz njega pomoću premeštanja poštanskih sandučića putem mreže. Office 365 postaje produžetak vaše lokalne organizacije.

Ako razmišljate o obavljanju potpune hibridne migracije, evo nekoliko stvari koje treba da uzmete u obzir:

 • Potpune hibridne migracije ne odgovaraju svim tipovima organizacije. Zbog složenosti potpunih hibridnih migracija, organizacije sa manje od nekoliko stotina poštanskih sandučića obično ne vide pogodnosti koje opravdavaju trud i troškove potrebne za njeno podešavanje. Ako to zvuči kao vaša organizacija, preporučujemo da umesto toga razmotrite potpunu migraciju ili migraciju po fazama;

 • Biće potrebno da primenite barem jedan Exchange 2013 server u vašoj Exchange 2007 organizaciji kako bi on funkcionisao kao „hibridni server“. Taj server će komunicirati sa uslugom Office 365 u ime vaših Exchange 2007 servera;

 • Office 365 će morati da se poveže na vaš „hibridni server“ pomoću programa Outlook Anywhere preko TCP porta 443;

 • Potrebno je da podesite sinhronizaciju direktorijuma između vaših lokalnih Active Directory servera i sistema Office 365 pomoću servisa Active Directory Connect (AADConnect);

 • Korisnici će moći da se prijavljuju u svoje Office 365 poštansko sanduče koristeći isto korisničko ime i lozinku koje koriste kada se prijavljuju u lokalnu mrežu (zahteva Azure Active Directory Connect sa sinhronizacijom lozinke i/ili Active Directory usluge za ujedinjavanje);

 • Biće vam potrebna Office 365 licenca koja uključuje Exchange Online za svako poštansko sanduče koje migrirate;

 • Korisnici ne moraju da podešavaju novi Outlook profil na većini uređaja (na nekim starijim Android telefonima će možda biti potreban novi profil) i neće morati da ponovo preuzmu svoju e-poštu.

Ako potpuna hibridna migracija zvuči kao odgovarajuća za vas, pomoć za migraciju potražite u sledećim resursima:

Migriranje na noviju verziju sistema Exchange Server

Iako smo uvereni da možete da postignete najbolju vrednost i korisničko iskustvo migriranjem u Office 365, takođe razumemo i da neke organizacije moraju da zadrže lokalno svoju e-poštu. Razlog mogu da budu regulatorni zahtevi, kako bi se garantovalo da se podaci ne skladište u centru podataka koji se nalazi u drugoj zemlji i slično. Ako odaberete da e-poštu zadržite lokalno, možete da migrirate Exchange 2007 okruženje u Exchange 2010, Exchange 2013 ili Exchange 2016.

Preporučujemo da migrirate u Exchange 2016. ako ne možete da migrirate u Office 365. Exchange 2016 uključuje sve funkcije i unapređenja uključena u prethodna izdanja sistema Exchange i to najviše odgovara iskustvu pri radu sa sistemom Office 365 (iako su neke funkcije dostupne samo u usluzi Office 365). Evo samo nekoliko stvari koje propuštate:

Exchange izdanje

Funkcije

Exchange 2010

 • Kontrola pristupa na osnovu uloga (dozvole bez ACL-ova)

 • Smernice za poštansko sanduče programa Outlook Web Access

 • Mogućnost da delite informacije o zauzetosti i delegirate kalendare između organizacija

Exchange 2013

Funkcije iz sistema Exchange 2010 i...

 • Pojednostavljena arhitektura koja smanjuje broj uloga servera na tri (poštansko sanduče, klijentski pristup, rubni prenos)

 • Smernice za sprečavanje gubitka podataka (DLP) koje čuvaju osetljive informacije od curenja

 • Znatno poboljšano iskustvo pri radu sa Outlook Web App

Exchange 2016

Funkcije iz sistema Exchange 2013 i...

 • Dodatno pojednostavljene uloge servera samo na poštansko sanduče i rubni prenos

 • Poboljšani DLP zajedno sa integracijom sa sistemom SharePoint

 • Poboljšana otpornost baze podataka

 • Saradnja na dokumentima na mreži

U koju verziju treba da migriram?

Preporučujemo da prvo pretpostavite da ćete migrirati u Exchange 2016. Zatim iskoristite sledeće informacije da biste potvrdili svoje pretpostavke ili odbacili Exchange 2016. Ako iz bilo kog razloga ne možete da migrirate u Exchange 2016, prođite kroz isti proces sa sistemom Exchange 2013 i tako dalje.

Razmatranje

Više informacija

Kraj podrške datuma

Kao i Exchange 2007, svaka verzija sistema Exchange ima sopstvene krajnji datum podrške:

 • Exchange 2010    – januar 2020.

 • Exchange 2013    – april 2023.

 • Exchange 2016    – oktobar 2025.

Pre kraja podrška za datum, pre ćete morati da drugi migraciju. Januar 2020 je mnogo gube vreme.

Putanja migracije u Exchange 2010 i 2013

Evo opštih faza za migraciju u Exchange 2010 ili Exchange 2013:

 1. Instalirajte Exchange 2010 ili 2013 u vašu dosadašnju Exchange 2007 organizaciju

 2. Premestite usluge i drugu infrastrukturu u Exchange 2010 ili 2013

 3. Premestite poštanske sandučiće i javne fascikle u Exchange 2010 ili 2013

 4. Prestanite da koristite preostale Exchange 2007 servere

Putanja migracije u Exchange 2016

Evo opštih faza za migraciju u Exchange 2016:

 1. Instalirajte Exchange 2013 u vašu dosadašnju Exchange 2007 organizaciju

 2. Premestite usluge i drugu infrastrukturu u Exchange 2013

 3. Premestite poštanske sandučiće i javne fascikle u Exchange 2013

 4. Prestanite da koristite preostale Exchange 2007 servere

 5. Instalirajte Exchange 2016 u vašu dosadašnju Exchange 2013 organizaciju

 6. Premestite poštanske sandučiće, javne fascikle, usluge i drugu infrastrukturu u Exchange 2016 (redosled nije bitan).

 7. Prestanite da koristite preostale Exchange 2013 servere

Napomena: Migracija iz sistema Exchange 2013 u Exchange 2016 je jednostavna. Obe verzije imaju skoro iste hardverske zahteve. To, kao i činjenica da su ove verzije toliko kompatibilne, znači da možete da obnovite server koji ste kupili za Exchange 2013 i instalirate Exchange 2016 na njemu. A zahvaljujući premeštanjima poštanskih sandučića na mreži, većina korisnika nikada neće primetiti da je njihovo poštansko sanduče premešteno sa servera i da je zatim vraćeno nazad pošto ste ga obnovili pomoću sistema Exchange 2016.

Istovremeno hostovanje verzija

Kada migrirate u:

 • Exchange 2016    Exchange 2016 nije moguće instalirati u organizaciji koja ima Exchange 2007 server. Prvo ćete morati da migrirate u Exchange 2010 ili 2013 (preporučujemo Exchange 2013), uklonite sve Exchange 2007 servere, a zatim da migrirate u Exchange 2016.

 • Exchange 2010 ili Exchange 2013    Možete da instalirate Exchange 2010 ili Exchange 2013 u postojeću Exchange 2007 organizaciju. To vam omogućava da instalirate jedan ili više Exchange 2010 ili 2013 servera i da izvršite migraciju.

Hardver servera

Hardverski zahtevi za server su se promenili u odnosu na Exchange 2007. Morate da proverite da li je kompatibilan hardver koji ćete koristiti. Više o hardverskim zahtevima za svaku verziju možete da saznate ovde:

Zbog značajnih poboljšanja u performansama sistema Exchange i povećanoj snazi izračunavanja i kapaciteta skladišta u novijim serverima, otkrićete da će vam verovatno biti potrebno manje servera da biste podržali isti broj poštanskih sandučića.

Verzije operativnog sistema

Minimalne podržane verzije operativnog sistema za svaku verziju su:

 • Exchange 2016    Windows Server 2012

 • Exchange 2013    Windows Server 2008 R2 SP1

 • Exchange 2010    Windows Server 2008 SP2

Više informacija o podršci za operativni sistem možete da pronađete u članku Matrica mogućnosti podrške sistema Exchange.

Funkcionalni nivo Active Directory šume

Minimalni podržani funkcionalni nivoi Active Directory šume za svaku verziju su:

 • Exchange 2016    Windows Server 2008 R2 SP1

 • Exchange 2013    Windows Server 2003

 • Exchange 2010    Windows Server 2003

Više informacija o podršci za funkcionalni nivo šume možete da pronađete u članku Matrica mogućnosti podrške sistema Exchange.

Verzije Office klijenata

Minimalne podržane verzije Office klijenata za svaku verziju su:

 • Exchange 2016    Office 2010 (sa najnovijim ispravkama)

 • Exchange 2013    Office 2007 SP3

 • Exchange 2010    Office 2003

Više informacija o podršci za Office klijente možete da pronađete u članku Matrica mogućnosti podrške sistema Exchange.

Kako da izvršim migraciju?

Ako ste odlučili da želite da e-poštu zadržite lokalno, možete da koristite sledeće resurse kao pomoć pri migraciji:

Šta da radim ako mi je potrebna pomoć?

Ako migrirate u Office 365, možda ispunjavate uslove za korišćenje usluge Microsoft FastTrack. FastTrack pruža najbolje prakse, alatke i resurse kako bi vaša migracija u Office 365 bila što jednostavnija. Najbolje od svega je što ćete imati pravog inženjera podrške koji će vas provesti kroz migraciju, od planiranja i dizajna, pa sve do migriranja i poslednjeg poštanskog sandučeta. Ako želite da saznate više o usluzi FastTrack, pogledajte članak Microsoft FastTrack.

Ako naiđete na bilo koji problem tokom migracije u Office 365, a ne koristite FastTrack ili migraciju na noviju verziju sistema Exchange Server, ovde smo da pomognemo. Evo nekih resursa koje možete da koristite:

Srodne teme

Resursi koji vam pomažu da izvršite nadogradnju Office 2007 servera i klijenata
Grupa za povlačenje sistema Office (Microsoft Tech Community)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×