Excel tipovi podataka: deonice i geografija

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

U programu Excel možete da dobijete podatke o deonicama i geografske podatke. Lako je kao da kucate tekst u ćeliji i da ga konvertujete u tip podataka " deonice " ili geografski tip podataka. Ova dva podataka su nova i oni se smatraju povezanim tipovima podataka jer imaju vezu sa izvorom podataka na mreži. Ta veza vam omogućava da preuzimate bogate i zanimljive informacije sa kojima možete da radite i da ih osvežite.

Napomena: 2019: tipovi podataka su objavljeni na svim pretplatnicima sistema Windows Office 365. Ako ste pretplatnik na Office 365, uverite se da imate najnoviju verziju sistema Office.

Deonice

Kolona A sadrži imena preduzeća i ikone, kolona B sadrži vrednosti cene, a kolona C sadrži vrednosti promene

Na slici iznad, ćelije sa imenima preduzeća u koloni A sadrže tip podataka „Deonice“. Ovo vidite po tome što imaju ovu ikonu: Ikona „Povezani zapisi“ za akcije . Tip podataka „Deonice“ povezan je sa izvorom na mreži koji sadrži više informacija. Kolone B i C izdvajaju te informacije. Tačnije, vrednosti za cenu i promena cene se izdvajaju iz tipa podataka „Deonice“ u koloni A.

Geografija

Kolona A sadrži ikone i imena zemalja, kolona B sadrži vrednosti Stanovništvo, a kolona C sadrži Cene goriva.

U ovom primeru, kolona A sadrži ćelije koje imaju tip podataka „Geografija“. Ikona Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“ ukazuje na to. Ovaj tip podataka je povezan sa izvorom na mreži koji sadrži više informacija. Kolone B i C izdvajaju te informacije. Tačnije, vrednosti za stanovništvo i cena goriva izdvajaju se iz tipa podataka „Geografija“ u koloni A.

  1. Otkucajte neki tekst u ćelijama. Ako želite da unesete informacije, otkucajte simbol vrednosti, ime preduzeća ili ime fonda u svaku ćeliju. Ako želite da imate geografske podatke, otkucajte zemlju, pokrajinu, teritoriju ili grad ime u svaku ćeliju.

  2. Zatim izaberite ćelije.

  3. Iako to nije obavezno, preporučujemo vam da napravite Excel tabelu. Ovo će kasnije olakšati izdvajanje informacija na mreži. Da biste kreirali tabelu, idite na stavke umetanje > tabele.

  4. Sa izabranim ćelijama, idite na karticu Podaci , a zatim izaberite stavku deonice ili geografski položaj.

  5. Ako Excel pronađe podudaranje između teksta u ćelijama i izvora na mreži, on će konvertovati vaš tekst u tip podataka za akcije ili geografski tip podataka. Znaćete da su u pitanju konvertovani podaci ako imaju ovu ikonu za deonice: Ikona „Povezani zapisi“ za akcije , a ovu ikonu za geografiju: Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“ .

  6. Izaberite neke ćelije sa tipom podataka, a dugme " Umetni podatke " Dugme „Dodaj kolonu“ će se pojaviti. Kliknite na to dugme, a zatim kliknite na ime polja da biste izdvojili više informacija. Na primer, možete da izaberetecenu za deonice, kao i za geografski geografiju.

  7. Ponovo kliknite na dugme Umetni podatke da biste dodali još polja. Ako koristite tabelu, evo dojave: otkucajte ime polja u odnosu na zaglavlje. Na primer, otkucajte promenu u nizu zaglavlja za deonice i pojaviće se kolona promena po cenama.

Napomena: Ako vidite Ikona sa znakom pitanja umesto ikone, to znači da je programu Excel teško da uklopi tekst sa podacima u našim izvorima na mreži. Ispravite sve pravopisne greške i kada pritisnete taster Enter, Excel će se potruditi da nađe podudarne informacije. Ili kliknite na Ikona sa znakom pitanja i pojaviće se okno birača. Pronađite podatke pomoću jedne ili dve ključne reči, odaberite željene podatke, a zatim izaberite stavku Izaberite.

Dodatne radnje

Ćelija sa povezanim zapisom za stavku „Francuska“; kursor koji klikće na ikonu; otkrivena kartica

Kada konvertujete tekst u tipove podataka „Deonice“ ili „Geografija“, ikona će se pojaviti u ćeliji. Kliknite na ikonu da biste videli karticu. Kartica otkriva listu polja i odgovarajućih vrednosti. U zavisnosti od podataka, mogu postojati brojni parovi polja/vrednosti koje možete da vidite i da radite sa njima.

Na primer, na ovoj slici prikazana je kartica za Francuska. Glavni grad je jedno od polja dostupnih za Francusku. A Pariz je vrednost za to polje. Drugo polje je Lideri, a imena lidera su vrednosti.

Ako želite da vidite više parova polja/vrednosti, pomerite se nadole unutar kartice.

Ako vas zanima odakle potiču polja i vrednosti, videćete belešku "uključena u" na dnu kartice.

Kursor koji se nalazi iznad polja za stanovništvo na kartici "kartica" i "izdvajanje"

Možete i da dodate polja sa kartica. Kada je kartica otvorena, postavite kursor iznad polja. Zatim kliknite na dugme izdvoji Dugme "izdvoji" .

Ćelija A2 sadrži „Francuska”; Ćelija B2 sadrži =A2. i meni za automatsko dovršavanje formule pojavljuje se sa poljima iz povezanog zapisa

Možete i da napišete formule koje koriste vrednosti iz tipova podataka „Deonice“ ili „Geografija“. To može biti korisno ako podaci nisu u tabeli. Na primer, otkucajte = a2 , a zatim će se pojaviti meni Excel automatski, što vam prikazuje dostupna polja za "Francuska". Takođe možete otkucati "Dot", na primer: = a2. a to će prikazati i meni. Više informacija potražite u članku Funkcija FIELDVALUE.

Saveti i trikovi

Za Windows, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + F5.

Za Mac, pritisnite cmd + SHIFT + F5.

Pritisnite kombinaciju tastera ALT + SHIFT + F10 da biste otvorili meni " Umetanje podataka ". Takođe možete pritisnuti taster Ctrl . Zatim koristite tastere sa strelicama da biste se premestili na polje i pritisnite taster ENTER da biste odabrali polje.

Tipovi podataka „Deonice“ i „Geografija“ smatraju se povezanim tipovima podataka. To je zato što se odnose na izvor podataka na mreži. Kada konvertujete tekst u povezani tip podataka, u radnoj svesci se uspostavi veza za spoljne podatke. Na taj način, ako se podaci promene na mreži, možete da ih ažurirate tako što ćete ih osvežiti u programu Excel. Da biste osvežili podatke, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju sa povezanim tipom podataka i izaberite stavku tip podataka > Osveži. Koji će osvežiti ćeliju koju ste izabrali, kao i sve druge ćelije koje imaju isti tip podataka.

Ako želite da osvežite sve povezane tipove podataka i sve podatke za povezivanje koji su u radnoj svesci (uključujući upite, druge podatke za povezivanje i izvedene tabele), izaberite stavku podaci > osvežite sve ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ALT + F5.

Da. Izaberite ćeliju sa povezanim tipom podataka, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL + C da biste ga kopirali. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ALT + V, a zatim odaberite stavku vrednosti. Ovo će nalepiti tip podataka u novu ćeliju, ali podaci neće biti osvežiće.

Možete da isključite informacije za tip podataka „Deonice“ ili „Geografija“. Samo kliknite desnim tasterom miša na ćeliju i izaberite stavku Zapis > Promeni.... Okno će se pojaviti sa desne strane. Potražite podatke koje želite, a zatim izaberite stavku Izaberite da biste stavili te informacije umesto prvobitnih.

Ako više ne želite tip podataka "deonice" ili "geografski", kliknite desnim tasterom miša na ćeliju i izaberite stavku tip podataka > Konvertuj u tekst. Tip podataka se uklanja, više nema veze na mreži, a vrednost u ćeliji se konvertuje u tekst. Imajte na umu da ako konvertujete tip podataka u tekst, sve kolone ili formule koje su izdvojile vrednosti od tog tipa podataka prikazaće #FIELD! grešku.

Navedeni su meni „Filter“, meni „Prikaži vrednost“, polja iz navedenog tipa podataka

Uvek možete da sortirate i filtrirate podatke u programu Excel pomoću dugmadi za filtriranje u zaglavljima kolona. (Uključite dugmad za filtriranje tako što ćete izabrati stavke Podaci > Filter.)

Evo saveta za ćelije sa tipovima podataka: Kliknite na dugme „Filtriraj“ iznad ćelija sa ikonama. Zatim odlučite na koji način želite da sortirate ili filtrirate podatke. Ako to želite da uradite koristeći prikazano ime, neka opcija Prikaži vrednost bude izabrana u okviru Izaberite polje. Ako želite da sortirate ili filtrirate po nekom drugom polju iz povezanog tipa podataka, izaberite to polje u okviru Izaberite polje.

U ovom primeru, izabrali smo polje Oblast. Excel je zatim to koristio kao osnovu za polja za potvrdu filtera ispod i prikazuje populaciju za zemlje koje imaju u tabeli. Korisno je znati: Excel će promeniti menije Filter broja u zavisnosti od polja koje izaberete u okviru Izaberite polje.

Najčešća pitanja

Excel je uvek imao tipove podataka. Ali su uvek bili tradicionalni kao što su tekst, broj i tako dalje. Tipovi podataka „Deonice“ i „Geografija“ su jedinstveni zato što se smatraju povezanim tipovima podataka. Povezani tipovi podataka sadrže vezu ja izvoru podataka na mreži. U ovom trenutku, Deonice i Geografija su jedini povezani tipovi podataka. Planiramo da podržimo više tipova u budućnosti, na osnovu povratnih informacija klijenata.

Da, ali treba da koriste Excel za Office 365.

Napomena: Ova funkcija je korisnicima dostupna postepeno tokom nekoliko dana ili sedmica. Prvo će biti dostupna Office Insider učesnicima, a kasnije i Office 365 pretplatnicima. Ako ste pretplatnik na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

U ovom trenutku samo Excel za Office 365 podržavaju akcije i geografski tipovi podataka. Druge verzije programa Excel će ubrzo možda podržavati ove tipove podataka, pošto neprekidno poboljšavamo Excel. Ako otvorite ove nove tipove podataka u verziji programa Excel koja ih ne podržava, #VALUE! će se pojaviti za te ćelije. I #NAME? će se pojaviti na mestu svih formula koje upućuju na ove tipove podataka.

Ne možete da izaberete ćeliju sa tipom podataka i prevučete regulator za popunjavanje nadole da biste povezali tekst koji nije tip podataka. Isto važi i za četkicu za oblikovanje. Međutim, ako koristite ove tipove podataka u tabeli, možete otkucati u poslednjem nizu tabele. Kada pritisnete Enter, Excel će automatski pokušati da upari tekst sa podacima na mreži i konvertovaće ga u tip podataka. To će izvršiti i ako ne koristite tabelu. Samo se uverite da ćelija koju kucate ima dve ili više ćelija iznad koje već koristi tip podataka.

Tipovi akcija i geografski tipovi podataka su veoma novi i postoje neke tradicionalne Excel funkcije koje im neće dobro funkcionisati. Na primer, ako pokušate da napravite izvedenu tabelu na osnovu informacija iz ovih tipova podataka, dobićete #VALUE! grešku. I korišćenje ovih tipova podataka pomoću programskog dodatka Power Pivot, Power Query ili čak i neki grafikoni možda neće funkcionisati na očekivani način. 

Drugi primer je sa grafikonima sa mapom. Ako pokušate da kreirate grafikon mape zasnovan na podacima iz geografski tipa podataka, mapa možda neće biti ispravno prikazana. Radimo na poboljšanju ovog problema. U međuvremenu, pogledajte članak Map grafikon za više informacija.

U ovom trenutku, ovi tipovi podataka dostupni su samo ako imate engleski jezik za uređivanje dodat u željene opcija jezika za Office. Nadamo se da ćemo u budućnosti podržavati više jezika.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×