Excel se ne odaziva, zaustavlja, zamrzava ili je prestao sa radom

Excel se ne odaziva, zaustavlja, zamrzava ili je prestao sa radom

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U ovom članku su objašnjeni koraci za rešavanje problema koji vam mogu pomoći da rešite najčešće probleme kad primite poruku o grešci da Excel ne odgovara ili kad program prekida ili se zamrzava posle pokretanja ili otvaranja datoteke. Ovi tipovi problema mogu se javiti zbog najmanje jednog od sledećih razloga.

Pratite po redu ponuđena rešenja u ovom članku. Ako ste ranije isprobali neke od ovih metoda i oni nisu pomogli, pređite na sledeće rešenje na listi.

Napomena: Ako ste Windows 7 nadogradili na Windows 10 i sad imate problema sa otvaranjem Excel datoteka, pogledajte članak Greške prilikom otvaranja Office datoteka posle nadogradnje operativnog sistema Windows 7 na Windows 10.

Instaliranje najnovijih ispravki

Možda ćete morati da podesite Windows Update da automatski preuzima i instalira preporučene ispravke. Instaliranje važnih, preporučenih i optimalnih ispravki često može rešiti probleme jer se tako menjaju neažurirane datoteke i ispravljaju ranjivosti. Da biste instalirali najnovije Office ispravke, pratite korake u ovom članku: Ažuriranje sistema Office i računara.

Ako istalacija najnovijih Office ispravki nije rešila problem, nastavite do sledeće stavke na listi.

Proveravanje da li neki drugi proces koristi Excel

Ako neki drugi proces koristi Excel, ta informacija će se prikazati na horizontalnoj statusnoj traci pri dnu prozora programa Excel. Ako pokušate da izvršite druge radnje dok je Excel u upotrebi, on se možda neće odazvati. Pustite da se završi zadatak koji je u toku pre nego što pokušate da uradite nešto drugo.

Ako neki drugi proces ne koristi Excel, nastavite do sledeće stavke na listi.

Ispitivanje mogućih problema sa programskim dodacima

Iako programski dodaci poboljšavaju vaše iskustvo, oni ponekad ometaju Excel ili su neusaglašeni sa njim. Pokušajte da pokrenete Excel bez programskih dodataka da biste videli hoće li se problem rešiti. Evo kako:

 1. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako koristite Windows 10, odaberite stavke Start > Sve aplikacije > Sistem Windows > Pokreni.

  • Ako koristite Windows 8, izaberite stavku Pokreni u meniju „Aplikacije“.

  • Ako koristite Windows 7, kliknite na dugme Start.

  • Za Windows 10 ili Windows 8, otkucajte Excel/bezbedno u polju „Pokreni“, a zatim kliknite na dugme „U redu“.

  • Za Windows 7, otkucajte Excel/bezbedno u polje za pretragu programa i datoteka, a zatim kliknite na dugme „U redu“.

 2. Ako je problem rešen, izaberite stavke Datoteka > Opcije > Programski dodaci.

 3. Izaberite stavku COM programski dodaci, a zatim kliknite na dugme Idi.

 4. Opozovite izbor u svim poljima za potvrdu na listi i kliknite na dugme „OK“.

 5. Zatvorite i ponovo pokrenite Excel.

Ako nema problema, počnite da omogućavate programske dodatke jedan po jedan dok se problem ne pojavi. Tako ćete otkriti koji programski dodatak uzrokuje problem. Obavezno ponovo pokrenite Excel svaki put kada omogućite programski dodatak.

Ako onemogućavanje programskih dodataka nije rešilo problem, nastavite do sledeće stavke na listi.

Popravljanje Office programa

Popravljanje Office programa može da reši probleme kada se Excel ne odaziva, kada prekida ili se zamrzava tako što će automatski popraviti greške u Office datotekama. Uputstva za to pronaći ćete u članku Popravljanje Office aplikacije.

Pređite na sledeću stavku na listi ako popravkom Office programa niste rešili problem.

Proveravanje da li je antivirusni softver ažuran i usaglašen sa programom Excel

Excel možda neće ispravno funkcionisati ako antivirusni softver nije ažuriran.

Proverite da li je antivirusni softver ažuriran:

Da biste bili u toku sa novim virusima, prodavci antivirusnog softvera povremeno obezbeđuju ispravke koje možete preuzeti sa interneta. Preuzmite najnovije ispravke tako što ćete posetiti veb lokaciju odgovarajućeg prodavca antivirusnog softvera.

Listu prodavaca antivirusnog programa potražite u članku: dobavljači softvera za bezbednost potrošača.

Proverite da li je antivirusni softver usaglašen sa programom Excel.

Ako antivirusni softver obuhvata integraciju sa programom Excel, možete imati probleme sa performansama. U tom slučaju, možete potpuno da onemogućite integraciju sa programom Excel u antivirusnom softveru. Možete i da onemogućite programske dodatke antivirusnog softvera instalirane u programu Excel.

Važno: Promena postavki antivirusnog softvera može učiniti računar podložnim virusnim, prevarantskim ili zlonamernim napadima. Microsoft ne preporučuje da pokušate da promenite postavke antivirusnog softvera. Koristite ovo zaobilazno rešenje na sopstveni rizik.

Možda ćete morati da se obratite prodavcu antivirusnog softvera i utvrdite kako da konfigurišete softver da biste isključili integraciju sa programom Excel ili skeniranje u tom programu.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×