Excel se ne odaziva, zaustavlja, zamrzava ili je prestao sa radom

Excel se ne odaziva, zaustavlja, zamrzava ili je prestao sa radom

Ovaj članak razmatra korake koji mogu da pomognu u rešavanju najčešćih problema kada primite Excel grešku ne odaziva se, Excel prekida ili zamrzava kada je pokrenete ili otvorite Excel radnu svesku. Ovi tipovi problema mogu da se pojave za neke od navedenih razloga navedene ispod.

Pratite po redu ponuđena rešenja u ovom članku. Ako ste prethodno pokušali jedan od ovih metoda i nije vam pomogao, idite na sledeće rešenje na listi.

Napomena: Ako ste Windows 7 nadogradili na Windows 10 i sad imate problema sa otvaranjem Excel datoteka, pogledajte članak Greške prilikom otvaranja Office datoteka posle nadogradnje operativnog sistema Windows 7 na Windows 10.

Pokretanje programa Excel u bezbednom režimu

Bezbedni režim vam omogućava da pokrenete Excel bez ikakvog određenog programa za pokretanje. Excel u bezbednom režimu možete da otvorite tako što ćete pritisnuti i držati taster CTRL dok pokrećete program ili pomoću programa /safe (Excel. exe/Safe) kada pokrenete program sa komandne linije. Kada pokrenete Excel u bezbednom režimu, on zaobilazi funkcionalnost i postavke kao što su Alternativna lokacija za pokretanje, promenjene trake sa alatkama, XLStart fascikla i programski dodaci za Excel. Međutim, COM programski dodaci su isključeni.

Ako se problem reši kada pokrećete Excel u bezbednom režimu, pogledajte članak: Rešavanje problema sa pokretanjem u programu Excel.

Ako problem nije rešen kada pokrenete Excel u bezbednom režimu, pređite na sledeću stavku na listi.

Instaliranje najnovijih ispravki

Možda ćete morati da konfigurišete Windows Update da se automatski preuzima i instalira preporučene ispravke. Instaliranje važne preporuke i optimalne ispravke često mogu da ispravljam probleme tako što zamijenim nedate datoteke i otklonim slabosti. Da biste instalirali najnovije Office ispravke, slijedite korake iz ovog članka: Ažuriranje sistema Office i računara.

Ako istalacija najnovijih Office ispravki nije rešila problem, nastavite do sledeće stavke na listi.

Proveravanje da li neki drugi proces koristi Excel

Ako drugi proces koristi Excel, ove informacije će se prikazivati na statusnoj traci na dnu prozora Excel. Ako pokušate da izvršite druge radnje dok je Excel u upotrebi, on se možda neće odazvati. Pustite da se završi zadatak koji je u toku pre nego što pokušate da uradite nešto drugo.

Ako neki drugi proces ne koristi Excel, nastavite do sledeće stavke na listi.

Ispitivanje mogućih problema sa programskim dodacima

Dok programski dodaci mogu da unaprede vaše iskustvo, oni se povremeno mogu ometati ili neusaglašeni sa programom Excel. Pokušajte da pokrenete Excel bez programskih dodataka da biste videli hoće li se problem rešiti. 

 1. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako koristite Windows 10, odaberite stavku započni > sve aplikacije > Windows System > pokrenite > otkucajte Excel/Safe u polju Pokreni , a zatim kliknite na dugme u redu.

  • Ako koristite Windows 8, u meniju "aplikacije" izaberite stavku " pokrene " > Excel/Safe u polju " pokretanje ", a zatim kliknite na dugme u redu.

  • Ako koristite Windows 7, kliknite na dugme započni > otkucajte Excel/Safe u programu Search programi i datoteke, a zatim kliknite na dugme u redu.

 2. Ako je problem rešen, izaberite stavke Datoteka > Opcije > Programski dodaci.

 3. Izaberite stavku COM programski dodaci i kliknite na dugme Idi.

 4. Opozovite izbor u svim poljima za potvrdu na listi i kliknite na dugme u redu.

 5. Zatvorite i ponovo pokrenite Excel.

Ako se problem ne pojavi kada ponovo pokrenete Excel, počnite da omogućavate svoje programske dodatke jedan po jedan dok to ne uradite. Tako ćete otkriti koji programski dodatak uzrokuje problem. Obavezno ponovo pokrenite Excel svaki put kada omogućite programski dodatak.

Ako onemogućavanje programskih dodataka nije rešilo problem, nastavite do sledeće stavke na listi.

Istraživanje detalja i sadržaja Excel datoteka

Excel datoteke mogu dugo da postoje na računaru. One se nadograde iz verzije na verziju i često putuju od jednog korisnika do drugog korisnika. Korisnik često nasledi Excel datoteku, ali ne zna šta je uključeno u datoteku. Sledeće stvari mogu da izazovu probleme sa performansama ili padom:

 • Formule koje upućuju na čitave kolone.

 • Formule niza upućuju na nejednaki broj elemenata u argumentima.

 • Stotine ili možda tisuće skrivenih ili objekata koji se nalaze u visini od 0 visina i širina.

 • Prekomerni stilovi uzrokovani čestim kopiranjem i lepljenja između radne sveske.

 • Prekomerna i nevažeća imena.

Ako ovi koraci ne reše problem, pređite na sledeću stavku na listi.

Proveravanje da li je datoteka generisao treće lice

Ponekad se generišu Excel datoteke pomoću aplikacije nezavisnog proizvođača. U ovom slučaju, datoteke mogu da se generišu pogrešno i neke funkcije možda neće ispravno funkcionisati kada otvorite datoteke u programu Excel. Ako se to dešava, testirajte funkcije u novim datotekama izvan aplikacije nezavisnog proizvođača. Ako funkcije ispravno funkcionišu, trebalo bi da proverite da li je treća strana svesna problema.

Ako problem nije rešen kada ga testirate izvan aplikacije nezavisnog proizvođača, pređite na sledeću stavku na listi.

Pokretanje selektivnog pokretanja da bi se utvrdilo da li se program, proces ili usluga ne podudara sa programom Excel

Kada pokrenete Windows, nekoliko aplikacija i usluga počinju automatski, a zatim se pokreću u pozadini. Te aplikacije i usluge mogu da ometaju drugi softver na računaru. Izvršavanje selektivnog pokretanja (poznato i kao "čisto pokretanje") može vam pomoći da identifikujete probleme sa neusaglašenim aplikacijama. Da biste izvršavali selektivno pokretanje, odaberite neku od sledećih veza u zavisnosti od verzije operativnog sistema Windows, a zatim pratite korake u članku:

Windows 10, Windows 7, Windows 8: pokretanje selektivnog pokretanja pomoću konfiguracije sistema
Windows Vista: pokretanje selektivnog pokretanja pomoću konfiguracije sistema
Windows XP: Kako da kreirate i konfigurišete korisničke naloge u operativnom sistemu Windows XP

Selektivno pokretanje se koristi za utvrđivanje procesa prekršavanja, usluge ili aplikacije koje nisu usaglašene sa programom Excel.

Ako problem nije rešen kada ponovo kreirate profil, pređite na sledeću stavku na listi.

Popravljanje Office programa

Popravljanje Office programa može da reši probleme kada se Excel ne odaziva, kada prekida ili se zamrzava tako što će automatski popraviti greške u Office datotekama. Uputstva za ovo uradite potražite u članku: Popravka Office aplikacije.

Pređite na sledeću stavku na listi ako popravkom Office programa niste rešili problem.

Proveravanje da li je antivirusni softver ažuran i usaglašen sa programom Excel

Excel možda neće ispravno funkcionisati ako antivirusni softver nije ažuriran.

Proverite da li je antivirusni softver ažuriran:

Da biste bili u toku sa novim virusima, prodavci antivirusnog softvera povremeno obezbeđuju ispravke koje možete preuzeti sa interneta. Preuzmite najnovije ispravke tako što ćete posetiti veb lokaciju odgovarajućeg prodavca antivirusnog softvera.

Za listu prodavaca antivirusnog programa pogledajte članak: Dobavljači bezbednosnog softvera za potrošače.

Provjerite da li se antivirusni softver sukobljavaju sa programom Excel:

Ako antivirusni softver obuhvata integraciju sa programom Excel, možete imati probleme sa performansama. U tom slučaju, možete potpuno da onemogućite integraciju sa programom Excel u antivirusnom softveru. Možete i da onemogućite programske dodatke antivirusnog softvera instalirane u programu Excel.

Važno: Promena postavki antivirusnog softvera može učiniti računar podložnim virusnim, prevarantskim ili zlonamernim napadima. Microsoft ne preporučuje da pokušate da promenite postavke antivirusnog softvera. Koristite ovo zaobilazno rešenje na sopstveni rizik.

Možda ćete morati da se obratite prodavcu antivirusnog softvera i utvrdite kako da konfigurišete softver da biste isključili integraciju sa programom Excel ili skeniranje u tom programu.

Više informacija

Napredno rešavanje problema

Ako metodi koje ste ranije naveli nisu rešili problem, problem bi mogao da bude određen na određeni način ili u okruženju. Sledeći odeljak opisuje kako se rešavaju dodatni problem koji može da izazove da se Excel visi ili sruši. 

Faktori okoline

Faktori okruženja su jednako važni kao i sadržaji i programski dodaci kada rešite probleme sa padovima. Uzrok problema možete da utvrdite tako što ćete uraditi sledeće radnje:

 • Slijedite osnovne korake za rešavanje problema.

 • Testiranje datoteka u najčistijeg okruženja.

Sledeći odeljci opisuju neke oblasti koje su vredne istraživanja.

Gde se skladišti datoteka

Pomeranje lokalne datoteke će vam pomoći da utvrdite da li nešto nije u redu sa datotekom ili sa gde je datoteka sačuvana. Nekoliko problema može da se pojavi kada sačuvate Excel datoteku preko mreže ili Veb servera. Preporučuje se da sačuvate lokalnu datoteku lokalno. To bi trebalo da se radi u sledećim slučajevima:
 

• Preusmerena fascikla "Moji dokumenti" na lokaciju

servera • Vanmrežne datoteke

• Otvaranje datoteka iz Veb fascikle ili sistema SharePoint

• Udaljena radna površina/Citrix

• Network uređaji

• Virtuelizovano okruženje. Više informacija o Microsoft softveru koji se pokreće u virtuelizovanoj okruženju potražite u sledećem članku: smernica za podršku za Microsoft softver koji se pokreće u hardveru koji ne podržava Microsoft hardver.

Sećanja

Excel datoteke mogu da porastu prilično velike kada počnete da dodajete puno oblikovanja i oblika. Uverite se da vaš sistem ima dovoljno RAM-a da pokrene aplikaciju. Za sistemske zahteve Microsoft Office paketa izaberite stavke sledeće Microsoft članke: 

Sistemski zahtevi za Office 2016

Sistemski zahtevi za Office 2013

sistemske zahteve za Office 2010

sistemske zahteve za Excel 2007


Office 2010 je uveo izvorne 64-bitne verzije Office proizvoda da bi iskoristila veće kapacitete za obradu. Da biste pročitali više o 64-bitnom izdanjima sistema Office, idite na sledeće članke korporacije Microsoft:
 

64-bitna izdanja sistema Office 2013

razumevanje 64-bitno Office

Štampači i upravljački programi video zapisa

Kada pokrenete Excel, on ispituje podrazumevani štampač i upravljačke programe koji će biti prikazani u Excel radnim sveskama. Excel je intenzivan za štampače i on će se usporiti kada se Excel datoteke sačuvaju u prikazu "Pregled preloma stranice". Testiranje datoteke pomoću drugih štampača kao što je upravljački program štampača za Microsoft XPS Document Writer ili Viga video upravljački program utvrdiće da li je problem sa određenim štampačem ili video upravljačkim programom. 

Ako i dalje imate problema sa večenjem ili padom u programu Excel kada radite kroz metode rezolucije koji su ovde pomenuti, trebalo bi da se obratite Microsoft podršci za usmerenu rešavanje problema. 

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×