Excel datoteka je za uređivanje zaključao drugi korisnik

Pokušavate da otvorite datoteku u programu Excel i dobijete: „Datoteka u upotrebi: Datoteka je zaključana za uređivanje od strane drugog korisnika“. Ponekad je drugi korisnik zaključao datoteku, a ponekad ste „drugi korisnik“ zapravo vi. Ako ste sami zaključali datoteku, razlog je možda u tome što je datoteka otvorena na drugom uređaju ili se prethodna instanca datoteke nije pravilno zatvorila.

Uverite se da je datoteka zatvorena na svim uređajima. Ako i dalje dolazi do greške, sačekajte nekoliko minuta da server otključa datoteku. (Ponekad se server ponaša kao da je datoteka otvorena kod vas i treba mu malo vremena da shvati šta se dešava.)

Ako drugi korisnik niste vi, možete da sačekate da druga osoba završi sa radom i zatvori datoteku. Takođe možete da je prikažete u režimu samo za čitanje. Ili, možete da pitate osobu da zatvori datoteku, prijavi se u nju ili vam dodeli dozvole za uređivanje.

Ako želite da radite na datoteci u isto vreme kad i druge osobe, onda se uverite da svi koriste verziju programa Excel koja podržava koautorstvo. Kada ste koautor, više osoba može da otvori datoteku, a vi možete brzo da vidite uzajamne promene – u samo nekoliko sekundi.

Verzije programa Excel koje podržavaju koautorstvo:

 • Excel za Microsoft 365*

 • Excel za Microsoft 365 za Mac računare*

 • Excel za veb

 • Excel za Android

 • Excel za iOS

 • Excel Mobile

Napomena: Excel 2019 ne podržava koautorstvo.

Napomena: * Koautorstvo u Excel za Microsoft 365 i Excel za Microsoft 365 za Mac računare zahteva da se prijavite pomoću Microsoft 365 naloga pretplate. Ako imate poslovni ili školski nalog, imajte na umu da možda nećete imati verziju sistema Office koja podržava koautorstvo. Razlog može da bude to što vam administrator nije obezbedio najnoviju verziju za instalaciju.

Ako samo jedna osoba koristi verziju programa Excel koja ne podržava koautorstvo, onda će svi ostali dobiti grešku „zaključano“ – čak i ako svi ostali koriste verziju programa Excel koja podržava koautorstvo.

Ako osobe nisu sigurne koju verziju aplikacije imaju, ohrabri sve da koriste Excel online za koautorstvo u Veb pregledaču.

Ako želite da izbegnete grešku vršenjem koautorstva sa drugim osobama, stavite datoteku u OneDrive, OneDrive for Business ili SharePoint. Ako je datoteka sačuvana na drugoj lokaciji koja ne podržava koautorstvo, osobe će dobiti grešku „zaključano”. Sledeće lokacije ne podržavaju koautorstvo:

 • Putanje servera kao što su \\server\folder i smb://server/folder

 • Lokacije u oblaku kao što su DropBox, Box i Google disk

 • Lokalne fascikle na Windows ili Mac računaru

 • Biblioteke na SharePoint lokalnim sajtovima. Ako imate lokalnu lokaciju i Excel za Microsoft 365, pokušajte da koristite Excel online za koautorstvo.

Za Windows: Ako pokušavate da budete koautor, proverite ime datoteke i uverite se da je u .xlsx, .xlsm ili .xlsb formatu. Ako je datoteka u drugom formatu, idite na stavke Datoteka > Sačuvaj kao > Potraži > Sačuvaj kao tip i odaberite .xlsx, .xlsm ili .xlsb format.

Za Mac: Ako pokušavate da budete koautor, proverite ime datoteke i uverite se da je u .xlsx, .xlsm ili .xlsb formatu. Ako se datoteka nalazi u drugom formatu, idite u datoteku > Sačuvaj kao... i odaberite. xlsx,. xlsm ili. xlsb format.

Ako koristite OneDrive aplikacija za sinhronizaciju za Windows, uverite se da koristite najnoviju verziju. Pored toga, uverite se da aplikacija za sinhronizaciju nije pauziran.

Ako pokušavate da budete koautor, greška "zaključano" se može pojaviti ako datoteka koristi funkciju koju ne podržava koautorstvo. Zamolite osobu koja ima otvorenu datoteku da izvrši neku od sledećih. Prvo što treba da pokušate jeste da isključite funkciju deljene radne sveske. Takođe, ako otvarate snimak iz sistema SharePoint, umesto toga otvorite radnu svesku. Ako ta dva rešenja ne funkcionišu, isprobajte neki od sledećih.

Windows:

 • Ako je moguće, uklonite šifrovanje lozinkom ili ograničeni pristup iz datoteke. Idite na stavke Datoteka > Informacije > Zaštita radne sveske i uklonite sve lozinke ili postavke ograničenog pristupa.

 • Isključite postavku Osveži podatke prilikom otvaranja datoteke za sve tabele i izvedene tabele u datoteci. Izaberite tabelu ili izvedenu tabelu, a zatim izaberite stavke Dizajn – Alatke za tabele > Osveži > Svojstva veze. Zatim opozovite izbor u polju za potvrdu Osveži podatke prilikom otvaranja datoteke.

 • Deaktivirajte programski dodatak koji izaziva blokadu. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Programski dodaci > Programski dodaci za Excel > Idi, a zatim opozovite izbor u polju za potvrdu za programski dodatak.

Mac:

 • Ako je moguće, uklonite šifrovanje lozinki iz datoteke. Da biste to uradili, idite na karticu Redigovanje . Ako je Zaštita radne sveske markirana, kliknite na nju da biste isključili zaštitu. Unesite lozinku ako se to zatraži.

 • Ako je moguće, uklonite ograničeni pristup. Idite na datoteku > ograničite dozvole > bez ograničenja.

 • Isključite postavku Osveži podatke prilikom otvaranja datoteke za sve tabele i izvedene tabele u datoteci. Izaberite tabelu ili izvedenu tabelu, a zatim idite na karticu Tabela i izaberite stavke Osveži > Svojstva veze. Zatim opozovite izbor u polju za potvrdu Osveži podatke prilikom otvaranja datoteke.

 • Deaktivirajte programski dodatak koji dovodi do zaključavanja. Izaberite stavke Alatke > Excel programski dodaci, a zatim opozovite izbor u polju za potvrdu za programski dodatak.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×