Efekti za oblikovanje teksta (okno za 3-D oblikovanje)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ove opcije služe za prilagođavanje teksta i WordArt grafike u Microsoft Office 2007 dokumentu.

Napomene: 

  • Kada promenite opcije u ovom dijalogu, promene se odmah primenjuju na WordArt ili tekst, što će vam olakšati da biste videli efekte promena u WordArt objekta ili teksta bez zatvaranja dijaloga. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće kliknuti na dugme Otkaži u ovom dijalogu. Da biste uklonili promene, morate kliknite na dugme Opozovi radnju Dugme „Opozovi radnju“ na Traku sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Možete istovremeno da opozovete više izmena koje ste napravili na jednoj opciji u dijalogu, pod uslovom da u međuvremenu niste promenili nijednu drugu opciju u dijalogu.

  • Možda ćete želeti da pomerite dijalog da biste istovremeno mogli da vidite i WordArt grafiku ili tekst i dijalog.

Kosina

Kosina je trodimenzionalni ivični efekat koji se primenjuje na gornju ili donju ivicu WordArt grafike ili teksta. Time se dobija privid da je ta ivica uzdignuta i ističu ivice WordArt grafike.

Vrh     Da biste primenili uzdignuta ivicu na vrh WordArt grafike, kliknite na vrhu Dugme „Vrh kosine“ , a zatim izaberite željenu opciju. Kada odaberete tip ivice sa vrha ili dna , odgovarajuća širina i visina će automatski promeniti osim ako ih ne prilagodite.

Širina    Unesite broj u ovo polje da biste precizirali širinu gornje ivice.

Visina    Unesite broj u ovo polje da biste precizirali visinu gornje ivice.

Dno    Da biste primenili uzdignuta ivicu na dno WordArt grafike, kliknite na dnu Dugme „Dno kosine“ , a zatim izaberite željenu opciju. Kada odaberete sa vrha ili dna tip ivice, odgovarajuća širina i visina automatski se menjaju osim ako ih ne prilagodite.

Širina    Unesite broj u ovo polje da biste precizirali širinu donje ivice.

Visina    Upišite broj u polje da biste naveli visinu donje ivice.

Dubina

Rastojanje teksta ili WordArt grafike od sopstvene površine.

Boja    Da biste odabrali boju za dubinu, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije među boje teme, kliknite na dugme Još boja, i zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na kartici Prilagođeno bojama i boje na kartici Standardno su nisu ažurirane ako kasnije promenite dokument tema.

Dubina    Upišite broj u polje da biste naveli dubinu.

Konture

Kontura je uzdignuta ivica primenjena na WordArt grafiku ili tekst.

Boja     Da biste odabrali boju za konturu, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije među boje teme, kliknite na dugme Još boja, i zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na kartici Prilagođeno bojama i boje na kartici Standardno su nisu ažurirane ako kasnije promenite dokument tema.

Veličina    Unesite broj u ovo polje da biste precizirali širinu konture.

Površina

Koristite izbore materijala da biste promenili izgled WordArt grafike tako što ćete promeniti odsjaja. Odsjaji da objekti izgledaju manje ili više sjajno.

Materijal     Odabirom materijala možete da postignete mat, plastičan, metalan ili providan izgled objekta. Kliknite na ovo dugme i izaberite željenu opciju da biste opisali kako data površina objekta izgleda na datoj svetlosti.

U nastavku se nalazi kratak opis raspoloživih opcija na listi „Materijal“:

Standardni

Matirano     Bez odsjaja, što daje prilično ravan izgled.

Toplo matirano     Nešto metalnog sjaja, što površini WordArt grafike daje mekši izgled nego kada je "od plastike".

Plastično     Oštar, beo metalni sjaj koji površini WordArt grafike daje blještav izgled plastike.

Metalno     Metalni sjaj koji se podudara s nekom od osnovnih boja materijala, tako da je WordArt sjajan i jako odbija svetlost.

Specijalni efekat

Tamna ivica     Slično izgledu plastike zato što beo metalni sjaj daje blještavu površinu WordArt grafike, ali s tamnim ivicama koje oštrije izdvajaju WordArt grafiku na svetloj pozadini.

Meka ivica     Beo metalni sjaj s ponešto providnim ivicama, zbog čega se WordArt stapa sa scenom ili grupom objekata. Kada se ovaj izgled primeni na površinu WordArt grafike, njegove ivice kao da pomalo odražavaju boju pozadine.

Ravno     Ovaj izgled daju neprozirna boja i beo metalni sjaj. Ne prikazuju se senke koje bi dala svetlost određenog smera i jačine, pa WordArt biva definisan metalnim sjajem. Ova opcija je posebno dizajnirana za dobru usklađenost sa opcijom Ravno osvetljenje.

Skicirana kontura     Nema ni metalnog sjaja niti efekata popunjavanja. Prikazuje se samo skica ili obris WordArt grafike.

Poluprovidno

Prah     Velika mesta s metalnim sjajem koja površini WordArt grafike daju veoma mek pastelni izgled.

Prozirni prah     Slično kao „Prah“, ali ovde površina izgleda providno, sa ivicama koje su meke ili postupno blede.

Bistro     Proziran sa jasnim, belim odsjajem i tamnim ivicama, što daje sjajan izgled sličan staklu.

Osvetljenje     Svaki tip osvetljenja definiše platformu svetla koje se koriste u 3-D scene. Ovo je poznat i kao scensko-koherentni 3-D. Svako svetlo u postavci ima položaj, jačinu i boju. Većina tipova osvetljenja ima i spoljna svetlo, što je neusmereno osvetljenje sve površine WordArt grafike. Svi objekti 3-D scene dele istu postavku osvetljenja, pa kada promenite tip osvetljenja , menjate osvetljenje cele 3-D scene (ne samo za izabrane WordArt grafike).

Kliknite na dugme Osvetljenje, a zatim izaberite željenu opciju da biste izabrali tip osvetljenja.

U nastavku se nalazi kratak opis raspoloživih izbora za osvetljenje:

Neutralno

Tri tačke     Klasični trio glavnog, dopunskog i pozadinskog svetla. Ovo je dobar izbor za opštu namenu, osim ako znate da vam je potrebno nešto drugo. Tačkasta svetla imaju boju i položaj na sceni, ali ne i jedinstven pravac. Svetlost emituju jednako u svim pravcima.

Ravnoteža     Verzija postavke osvetljenja Tri tačke, ali sa manje kontrasta.

Meko      Jednostavna postavka osvetljenja sa samo jednim svetlom.

Grubo     Postavka osvetljenja sa dva svetla koja stvara jako osvetljena mesta, kao i svetle i tamne oblasti.

Obasjano     Postavka osvetljenja s tri svetla koja veoma jarko osvetljava ivice objekata.

Kontrastno     Postavka osvetljenja koja uklanja sve senke sa površine i daje nekoliko mesta sa metalnim sjajem. Svaki materijal će se činiti ravnim.

Toplo

Jutro, Izlazak sunca, Zalazak sunca     Tri svetla toplih boja koja svemu što osvetljavaju daju topao, narandžast ton. Intenzitet obojenosti raste kako se krećete od opcije Jutro ka opciji Zalazak sunca.

Hladno

Prohladno, Ledeno     Dve postavke osvetljenja koje daju hladno, plavičasto svetlo na suprotnoj strani spektra od opcija Jutro, Izlazak sunca ili Zalazak sunca.

Specijalno

Ravno     Posebno dizajnirano za dobru usklađenost sa opcijom Ravno sa liste „Materijal“. Ovo je postavka s tri tačkasta svetla koja WordArt grafiku definiše lepim metalnim sjajem.

Dve tačke     Postavka osvetljenja s dva svetla, dobra za opšte namene. Razmeštaj svetala je obično takav da je WordArt osvetljen iz dva smera, čime se ističu njegove ivice ili kontura.

Svetli     Postavka osvetljenja koja prednju stranu WordArt grafike osvetljava jako, a njene bokove namerno previše, čime se stvara iluzija da svetli sama WordArt grafika.

Svetla soba     Postavka osvetljenja koja daje još ekstremniju verziju postavke osvetljenja Svetli.

Ugao     Sva svetla za trenutnog rotira tipova osvetljenja oko prednje WordArt grafike. Ako vaš tipova osvetljenja jakih primarnim ili glavnim svetlo, ovo vam omogućava da kontrolišete stranu 3-D scene prima najsvetlijih osvetljenje.

Upišite broj na listu da biste naveli ugao osvetljenja.

Uspostavi početne vrednosti     Kliknite na ovo dugme da biste uklonili 3-D oblikovanje i vratili se na podrazumevane postavke.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×