Efekti za oblikovanje teksta (okno „Struktura teksta“)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomene: 

  • Kada promenite opcije u ovom dijalogu, promene se odmah primenjuju na WordArt ili tekst, što će vam olakšati da biste videli efekte promena u WordArt objekta ili teksta bez zatvaranja dijaloga. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće kliknuti na dugme Otkaži u ovom dijalogu. Da biste uklonili promene, morate kliknite na dugme Opozovi radnju Slika dugmeta na Traku sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Možete istovremeno da opozovete više promena koje ste napravili na jednoj opciji u dijalogu, pod uslovom da u međuvremenu niste napravili promene na drugoj opciji u dijalogu.

  • Dijalog možete da pomerite tako da istovremeno možete da vidite i WordArt grafiku i dijalog.

Bez linije      Izaberite ovu opciju da biste liniju načinili providnom ili bezbojnom ili da uklonite popunu iz nje.

Puna linija      Izaberite ovu opciju da biste linji dodali boju i providnost.

Linija sa prelivom boja      Izaberite ovu opciju da biste liniji dodali popunu preliv.

Puna linija

Boja     Da biste odabrali boju za liniju, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, i zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na kartici Prilagođeno bojama i boje na kartici Standardno su nisu ažurirane ako kasnije promenite dokument tema.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste odredili providnost WordArt grafike. Procenat prozirnosti možete menjati u rasponu od 0 (potpuno neprozirno, što je podrazumevano) do 100% (potpuno prozirno).

Linija sa prelivom boja

Unapred određene boje     Da biste odabrali ugrađeni preliv za liniju, kliknite na dugme Unapred određene boje Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu opciju.

Tip     Izaberite opciju sa liste da biste odredili smer koji treba koristiti prilikom popunjavanja prelivom boja. Tip koji izaberete određuje dostupne opcije za Smer.

Pravac     Kliknite na dugme Pravac da biste odabrali različito smenjivanje boja i senki, a zatim izaberite željenu opciju. Raspoloživi Pravci zavise od Tipa popune prelivom koji ste odabrali.

Ugao     Kliknite na željenu vrednost u stepenima da biste odredili ugao pod kojim se popuna prelivom rotira u okviru WordArt grafike. Ova opcija je raspoloživa samo ako odaberite Vodoravno kao Tip.

Tačke preliva

Tačke preliva sastoje se od pozicije, boje i vrednosti prozirnosti. Vrednost prozirnosti primenjuje se na tačku preliva, a ne na celokupnu popunu. Tačke preliva koriste se za kreiranje nelinearnih preliva boja. Na primer, ako želite da kreirate preliv boja koji ide od crvene preko zelene do plave, morate da dodate tri tačke preliva  – po jednu za svaku boju. Ili, ako želite da kreirate preliv boja koji se pojavljuje samo u uglu oblika WordArt grafike, morate da koristite tačke preliva da biste preliv boja učinili nelinearnim.

Lista tačaka     Popuna prelivom boja se sastoji od nekoliko tačaka preliva, ali tačke možete menjati samo jednu po jednu. Kada sa liste izaberete korak koji želite da uređujete, opcije pozicije, boje i prozirnosti odražavaju trenutne postavke za taj korak.

Dodaj     Da biste dodali tačku prelivanja, kliknite na dugme Dodaj, a zatim podesite klizače Pozicija zaustavljanja i Prozirnost i iz liste Boja izaberite željene opcije.

Uklanjanje     Da biste izbrisali korak prelivanja, kliknite na broj na listi koju želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

Pozicija tačke     Pomerite klizač Pozicija tačke ili upišite broj u polje pored klizača da biste podesili mesto promene boje i prozirnosti u popuni prelivom boja.

Boja     Da biste odabrali boju koja se koristi za tačku prelivanja, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, i zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na kartici Prilagođeno bojama i boje na kartici Standardno su nisu ažurirane ako kasnije promenite dokument tema.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost, ili upišite broj u polje pored klizača da bistre odredili kolika će biti providnost WordArt grafike u navedenoj Poziciji tačke. Procenat prozirnosti možete menjati u rasponu od 0 (potpuno neprozirno, što je podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno).

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×