EDATE (funkcija EDATE)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije EDATE  u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje redni broj koji predstavlja datum naznačenog broja meseci pre ili posle navedenog datuma (datum_početka). Koristite funkciju EDATE da biste izračunali datum dospeća ili datum isteka koji padaju na isti dan u mesecu kao datum izdavanja hartija od vrednosti.

Sintaksa

EDATE(datum_početka, meseci)

Sintaksa funkcije EDATE ima sledeće argumente:

  • Datum_početka    Obavezno. Početni datum. Datume treba unositi pomoću funkcije DATE, ili kao rezultat drugih formula ili funkcija. Na primer, koristite funkciju date(2008;5;23) za 23 maj, 2008. Može da dođe do problema ako datumi su uneta kao tekst.

  • Meseci    Obavezno. Broj meseci pre ili posle datuma početka. Pozitivna vrednost argumenta meseci daje budući datum, a negativna vrednost daje datum u prošlosti.

Primedbe

  • Microsoft Excel skladišti datume kao redne brojeve tako da mogu se koristiti u izračunavanjima. Podrazumevano, 1 januar 1900 je serijski broj 1 i 1 januar 2008 je serijski broj 39448 zato što je to podrazumeva 1 januar 1900.

  • Ako start_date nije važeći datum, EDATE daje grešku #VALUE!. vrednost greške.

  • Ako parametar meseci nije ceo broj, zaokružuje se.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Datum

15.01.11.

Formula

Opis

Rezultat

=EDATE(A2;1)

Datum koji sledi mesec dana nakon gorenavedenog datuma

15.02.11.

=EDATE(A2;-1)

Datum koji sledi mesec dana pre gorenavedenog datuma

15.12.10.

=EDATE(A2;2)

Datum koji sledi dva meseca nakon gorenavedenog datuma

15.03.11.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×