Doprinesite zaštiti Outlook.com naloga e-pošte

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Važno: Ako mislite da je vaš nalog već hakovani, pogledajte članak moj Outlook.com nalog ima hakovanii pratite korake da biste ga oporavite.

Možemo da vam pomognemo da zaštitite nalog, bez obzira na to da li primite vezu u e-poruci koja izgleda kao da je od vaše banke, ali nije, lažna obaveštenja od sajtova za društveno umrežavanje ili zlonamerne reklame. Pratimo najnovije prevare kako vi to ne biste morali. Iako vas štitimo od mnogo različitih tipova pretnji za nalog, postoji i nekoliko koraka koje možete da preduzmete kako biste zaštitili nalog i lične informacije.

E-pošta

Potražite ikonu pouzdanog pošiljaoca na novim porukama

Snimak ekrana obaveštenja pouzdanih pošiljalaca.

Ako primite poruku koja izgleda sumnjiva ili sadrži prilog ne očekujete, potražite pouzdanih pošiljalaca ikonu i pošte zaglavlja. Ako vidite ovu ikonu, e-poštu je bezbedno otvoriti. Ako ne vidite ikonu pouzdanih pošiljalaca, obratite se pošiljaoca da biste potvrdili da je poslao poruku.

Obratite pažnju na žute i crvene bezbednosne trake

Snimak ekrana trake žute bezbednost u Outlook poruke.

Ako vidite žutu bezbednosnu traku na vrhu poruke, onda poruka sadrži blokirane priloge, slike ili veze ka veb lokacijama. Proverite da li verujete pošiljaocu pre nego što preuzmete priloge ili slike odnosno kliknete na veze. U slučaju priloga koje ne očekujete dobra ideja jeste da pošaljete e-poruku pošiljaocu kako biste potvrdili da je nameravao da vam pošalje prilog.

Snimak ekrana trake crvena bezbednost u Outlook poruke.

Crvena bezbednosna traka znači da poruka koju ste primili sadrži nešto što bi moglo bili nepouzdano i što je blokirala lokacija Outlook.com. Preporučujemo da ne otvarate te e-poruke i da ih izbrišete iz prijemnog sandučeta.

Dodajte pošiljaoce na liste sigurnih i blokiranih pošiljalaca

Kada dodajete adrese na spisak sigurnih pošiljalaca, svih poruka koje primite od koje se bave odmah idite u prijemno poštansko sanduče. Dodavanje pošiljaoca na spisak blokiranih pošiljalaca šalje poruke iz koje se bave u fasciklu Neželjena e-pošte. U članku Saznajte više o Neželjena e-pošta i phishing i držite bezvrednu poštu iz prijemnog poštanskog sandučeta na lokaciji Outlook.com.

Prijavljivanje

Prijavljujte se samo sa pouzdanih računara

Kada se prijavite u Outlook.com na računaru ili uređaju, Outlook.com koristi HTTP (Hypertext Transfer Protocol bezbednog) za povezivanje. To znači da svoje korisničko ime i lozinku šifrovane dok su vam poslata preko interneta. Međutim, se pomoću računara na kojem bi lozinku ukradu softver na njoj. Ako želite da se prijavite u Outlook.com iz javnog računara, možete da zatražite jednokratnu upotrebu koda koji ćete koristiti umesto lozinku kada se prijavite.

Napomena: Jednokratni kodovi još nisu dostupni u svim regionima.

Da biste se prijavili pomoću jednokratnog koda, na ekranu za prijavljivanje odaberite stavku Prijavljivanje pomoću jednokratnog koda. Moraćete da unesete e-adresu i broj mobilnog telefona koje ste povezali sa Microsoft nalogom. Kôd vam šaljemo putem tekstualne poruke. Unesite kôd u polje Jednokratni kôd, a zatim odaberite stavku Prijavi se.

Proverite traku adrese prilikom prijavljivanja

Ako URL koji se pojavljuje na traci adrese prilikom prijavljivanja ne uključuje login.live.com, možda ste na phishing lokaciji. Nemojte da unesete lozinku. Pokušajte da ponovo pokrenete pregledač i odete na Outlook.com. Ako ponovo dođe do problema, proverite da li na računaru ima virusa.

Vaš nalog

Napravite jaku lozinu i nemojte je deliti

Jaka lozinka sadrži slova, brojeve, znakove interpunkcije i simbole. Napravite jedinstvenu jaku lozinku za Outlook.com i redovno je menjajte. Ne preporučujemo da koristite istu lozinku za druge usluge.

nemoj

Uradite

Nemojte koristiti istu lozinku za različite naloge.

Napravite novu lozinku znatno razlikuje od prethodnih lozinki.

Ne korpe za otpatke lozinke.

Redovno da promenite lozinku.

Nemojte koristiti jednu reč za lozinku.

Koristite lozinku frazu bez razmaka između reči.

Nemojte koristiti lako pamti lične informacije kao što su vaše ime, imena članova porodice, na adresu ili broj telefona.

Koristite se lako pamti rečenice ili fraze se konvertuju u niske inicijale, brojeve ili simbole.

Nemojte koristiti lozinke kao „lozinka”, „novac$ $$” ili „12345678”.

Lozinku učinili predomislili čak i ako neko zna možete (izbegli imena i rođendane vaša porodica ili omiljena grupa).

Ako morate da promenite lozinku, pogledajte članak Promena lozinke na lokaciji Outlook.com.

Nikada ne odgovarajte na e-pošte traži lozinku

Microsoft nikada neće tražiti vašu lozinku u e-pošte, tako da nikada ne odgovarajte na bilo koju e-pošte traži sve lične informacije, čak i ako on predstavlja iz Outlook.com ili Microsoft.

Uključivanje iz dva koraka verifikaciju

Potvrda identiteta sa dva faktora pomaže u zaštiti nalog tako što ćete izvršiti teže haker da se prijavite, čak i ako imaju lozinku. Bilo kada se prijavite na uređaju koji nije pouzdane, možete biće vam zatraženo da unesete bezbednosni kôd. Po više informacija o dva koraka verifikaciju.

Provera nedavnih aktivnosti vaš nalog

Ako primite e-poruku koja će vas obavestiti o neobično aktivnosti sa vašim nalogom, možete da vidite gde i kada vaš nalog je pristupljeno, uključujući uspešno prijavljivanje i bezbednosnim izazovima na stranici nedavne aktivnosti na https://account.live.com/activity. Ako niste sigurni da je e-poruku od korporacije Microsoft, pogledajte članak Kako da prepoznate phishing e-poštu, veze, ili telefonskih poziva. Ima saveta koji će vam pomoći da biste utvrdili da li e-pošte pravilan.

Dodajte alternativnu e-adresu i broj mobilnog telefona u nalog

Dodajte informacije o bezbednosti na svoj nalog da biste olakšali da oporavite vaš nalog ako je. Zato što ove informacije možete zaštiti vaš nalog, preporučuje se da dodate koliko god je moguće.

Ako ikada izgubite pristup sa vašim nalogom, sekundarne e-adresu i mobilni telefon broj mogu pomoći nas brzo vraćanje u prethodno stanje u programu access. Pronalaženje više informacija o tome zašto se preporučuje da biste dodali informacije o bezbednosti.

Vaš računar

Uverite se da vaš računar ili telefon operativni sistem ima najnovije ispravke

Većina operativni sistemi su besplatni softver ispravke da biste poboljšali bezbednost i performanse. Zato što ispravke pomažu da bi bezbednije Računaru ili telefonu, preporučujemo da podesite računar ili telefon da biste dobili ove ispravke automatski.

Koristite antivirusni softver

Zaštiti računara od virusa možete da doprinesete korišćenjem antivirusnog softvera i njegovim redovnim ažuriranjem.

I dalje vam je potrebna pomoć?

Community Forum button Dugme „Obratite se podršci“

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×