DOLLARDE (funkcija DOLLARDE)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije DOLLARDE u programu Microsoft Excel.

Opis

Konvertuje cenu u dolarima izraženu u obliku celog broja i razlomka, na primer, 1,02, u cenu u dolarima izraženu u obliku decimalnog broja. Brojevi dolara u obliku razlomka ponekad se koriste za cene pokrića.

Razlomak vrednosti se deli celim brojem koji ste naveli. Na primer, ako želite da cena bude izražena do preciznosti od 1/16 dolara, podelićete razlomak sa 16. U ovom slučaju vrednost 1,02 predstavlja 1,125 USD (1 USD + 2/16 = 1,125 USD).

Sintaksa

DOLLARDE(dolar_izražen_u_razlomcima, razlomak)

Sintaksa funkcije DOLLARDE ima sledeće argumente:

  • Dolar_izražen_u_razlomcima    Obavezno. Broj izražen u obliku celog broja i razlomka, razdvojenih decimalnim zarezom.

  • Razlomak    Obavezno. Ceo broj koji se koristi kao imenilac razlomka.

Primedbe

  • Ako razlomak nije ceo broj, zaokružuje se.

  • Ako je razlomak manji od 0, DOLLARDE daje grešku #NUM!. ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je razlomak veći ili jednak 0 i manji od 1, DOLLARDE daje grešku #DIV/0!. ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=DOLLARDE(1,02;16)

Pretvara 1,02 koja se čita kao 1 i 2/16 u decimalni broj (1,125). Pošto je vrednost razlomka 16, cena ima preciznost od 1/16 dolara.

1,125

=DOLLARDE(1,1;32)

Pretvara 1,1 koja se čita kao 1 i 10/32 u decimalni broj (1,3125). Pošto je vrednost razlomka 32, cena ima preciznost od 1/32 dolara.

1,3125

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×