Dodavanje upita (Power Query)

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su pružene ovde odnose se na oba. Da biste saznali više, pročitajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

U programskom dodatku Power Query, operacija Dodavanje kreira novi upit koji sadrži sve redove iz prvog upita iza kojih slede svi redovi iz drugog upita.

Napomena o bezbednosti: Nivoi privatnosti sprečavaju korisnike da slučajno kombinuju podatke iz više izvora podataka, koji su možda privatni ili organizacijski. U zavisnosti od upita korisnik može slučajno da pošalje podatke iz privatnog izvora podataka drugom izvoru podataka koji je možda zlonameran. Power Query analizira svaki izvor podataka i postavlja mu definisani nivo privatnosti: javni, organizacijski i privatni. Više informacija o nivoima privatnosti potražite u članku Nivoi privatnosti.

Izvršavanje operacije dodavanja

Možete da izvršite dva tipa operacija dodavanja: Posredno dodavanje ili Neposredno dodavanje. Posrednim dodavanjem kreirate novi upit za svaku operaciju dodavanja. Neposrednim dodavanjem podatke dodajete u postojeći upit dok ne postignete željeni rezultat. Rezultat je novi korak na kraju trenutnog upita.

Neposredno dodavanje

  1. U Uređivaču upita, u koordinatnoj mreži upita Pregled kliknite na ikonu tabele ( Ikona tabele ) i izaberite stavku Dodaj upite....

    Meni „Uklanjanje grešaka“ – Uređivač upita

Posredno dodavanje

  1. Na traci POWER QUERY ili Uređivač upita, u grupi Kombinovanje izaberite stavku Dodavanje. Prilikom korišćenja trake Uređivač upita, aktivni upit je izabran kao primarna tabela za operaciju Dodavanje.

  2. U dijalogu Dodavanje izaberite prvu i drugu tabelu (upite) za dodavanje.

    Prvi koraci

  3. Kliknite na dugme U redu.

    Kad se operacija Dodavanje dovrši, Power Query prikazuje novi upit u uređivaču upita.

Srodne teme

Kombinovanje podataka iz više izvora podataka

Napomena: Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću programskog dodatka Power Query. Sledeći video prikazuje prozor uređivača upita koji se pojavljuje nakon uređivanja upita iz Excel radne sveske. Da biste prikazali uređivač upita bez učitavanja ili uređivanja postojećeg upita radne sveske, iz odeljka Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query na traci izaberite stavke Iz drugih izvora > Prazan upit. Sledeći video prikazuje jedan način za prikazivanje uređivača upita.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×