Dodavanje različitih brojeva stranica ili formata brojeva različitim odeljcima

Dodavanje različitih brojeva stranica ili formata brojeva različitim odeljcima

Recimo da želite da koristite različite brojeve stranica ili oblike i stilove brojeva u različitim delovima dokumenta. Brojeve stranica, kao što su i, ii, iii… možete da koristite za uvod i sadržaj, a 1, 2, 3… za sve posle toga. Potrebno je da izdelite dokument na odeljke i da se uverite da ti odeljci nisu povezani. Zatim podesite numerisanje stranica za svaki od tih odeljaka tako što ćete pratiti ove korake.

Napomene: 

 • Ako koristite Word Online, možete da dodajete prelome stranica, ali ne i prelome odeljka. Ako imate Word aplikaciju za računare, koristite komandu Otvori u programu Word da biste otvorili dokument. Kada završite i sačuvate dokument, on se i dalje skladišti tamo gde ste ga otvorili u programu Word Online. Ako nemate Word, sada možete da ga isprobate ili kupite u najnovijoj verziji sistema Office.

 1. Kliknite na sam početak prve stranice na kojoj želite da započnete, prekinete ili promenite numerisanje stranica.

 2. Odaberite stavke Raspored (ili Raspored na stranici) > Prelomi > Sledeća stranica.

  Opcije preloma su prikazane na kartici „Raspored“.

  Savet: Dok kucate, može biti korisno da vidite oznake preloma odeljka i druge oznake oblikovanja. Na kartici Početak, u grupi Pasus kliknite na dugme Prikaži/sakrij (¶) da biste uključili prikaz oznaka oblikovanja. Kliknite ponovo na to dugme da biste isključili prikaz.

 3. Na stranici posle preloma odeljka, kliknite dvaput u oblast zaglavlja (vrh stranice) ili podnožja (dno stranice) tamo gde želite da se prikazuju brojevi stranica. Time se otvara kartica Dizajn u okviru Alatke za zaglavlje i podnožje.

 4. Kliknite na dugme Poveži sa prethodnim da biste opozvali izbor za njega i prekinuli vezu zaglavlja ili podnožja sa zaglavljem ili podnožjem u prethodnom odeljku.

  Opcija „Poveži sa prethodnim“ je markirana u alatkama za zaglavlje i podnožje.

  Napomena: Ako dugme Poveži sa prethodnim nije dostupno, to znači da nema preloma odeljka između stranice na kojoj se nalazite i prethodne stranice. Proverite da li ste uspešno dodali prelom odeljka (pogledajte 2. korak) i da li ste otvorili zaglavlje odgovarajućeg odeljka.

 5. U grupi Zaglavlje i podnožje kliknite na dugme Broj stranice, izaberite lokaciju, a zatim odaberite stil u galeriji.

  U grupi „Zaglavlje i podnožje“ odaberite stavku „Broj stranice“, a zatim stavku „Trenutna pozicija“.

  Napomena: Ako promena utiče samo na prvu stranicu odeljka, uverite se da nije izabrana opcija Različita prva stranica. Kliknite dvaput na oblast zaglavlja ili podnožja prve stranice odeljka i pogledajte grupu Opcije na kartici Dizajn.

 6. Da biste odabrali oblik ili kontrolisali početni broj, u grupi Zaglavlje i podnožje odaberite stavke Broj stranice > Oblikovanje brojeva stranica da biste otvorili dijalog Oblikovanje broja stranice.

  Prikazane su opcije u dijalogu „Format broja stranice“.

 7. Postupite na neki ili oba načina:

  • Izaberite stavku Oblik broja da biste izabrali oblik numerisanja, na primer a, b, c ili i, ii, iii.

  • U okviru Numerisanje stranica odaberite stavku Počni od i otkucajte broj kojim želite da započnete odeljak.

  Saveti: 

  • Ako želite da promenite ili izbrišete samo broj prve stranice odeljka, kliknite dvaput da biste otvorili zaglavlje ili podnožje na toj stranici i u grupi Opcije, na kartici Dizajn izaberite stavku Različita prva stranica. Zatim po želji izbrišite ili oblikujte broj prve stranice.

  • Možete da promenite i izgled brojeva stranica. Na kartici Početak odaberite stavku Font i promenite, na primer stil, porodicu, veličinu i boju fonta.

 8. Kada završite, odaberite stavku Zatvori zaglavlje i podnožje ili kliknite dvaput bilo gde izvan oblasti zaglavlja ili podnožja da biste ih zatvorili.

  Opcija „Zatvori zaglavlje i podnožje“ je markirana na kartici „Alatke za zaglavlje i podnožje“. .

Saznajte više o brojevima stranica

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×