Dodavanje polja za pronalaženje ili liste vrednosti u Access web aplikaciju

Važno    Microsoft više ne preporučuje kreiranje i korišćenje Access Veb aplikacija u sistemu SharePoint. Kao alternativu, razmislite o korišćenju Microsoft PowerApps da izgradi poslovna rešenja bez kodova za veb i mobilne uređaje.

Koristite polja za pronalaženje da biste u jednoj tabeli pronašli („nalaženje”) vrednosti koje možete da koristite u drugoj tabeli. Polje za pronalaženje nudi vrednosti za padajuću listu i time olakšava unos podataka u polje. Na primer, recimo da želite listu 50 američkih država tako da korisnici mogu da izaberu neku državu sa liste umesto da otkucaju njeno ime. Možete da koristite „Čarobnjak za pronalaženje“ u programu Access da biste podesili polje za pronalaženje za ime države.

U ovom članku

Kreiranje polja za pronalaženje

Kreiranje polja sa listom vrednosti

Upoređivanje kombinovanog okvira i kontrola sa automatskim dovršavanjem

Kreiranje polja za pronalaženje

Pre nego što nastavite, ako ste koristili predložak baze podataka da kreirate aplikaciju ili dodate tabelu pomoću predloška, program Access je možda već napravio neke relacije za pronalaženje između tabela. Da biste proverili da li postoje polja za pronalaženje, otvorite tabelu u „Prikazu dizajna“ u programu Access i u koloni Tip podataka potražite tip podataka Pronalaženje.

Da biste koristili „Čarobnjaka za pronalaženje“ za Access web aplikaciju:

 1. U programu Access za računare, otvorite tabelu u „Prikazu dizajna“.

 2. U prvi prazan red na listi polja, otkucajte ime za novo polje za pronalaženje i izaberite Pronalaženje u koloni Tip podataka. Pokrenuće se „Čarobnjak za pronalaženje“.

  Važno: U Access web aplikaciji, morate da dodate novo polje i odmah da ga podesite da koristi tip podataka za pronalaženje. Ako pokušate da promenite postojeće polje sa tipom podataka za pronalaženje, nećete moći da sačuvate promene u strukturu tabele – čak i ako polje nikada nije sadržalo bilo kakve vrednosti. Ovo ograničenje se odnosi samo na Veb aplikaciju.

 3. Kliknite na Želim da polje za pronalaženje dobija vrednosti iz druge tabele ili upita.

 4. Odaberite tabelu ili upit koji želite da koristite kao izvor podataka.

 5. Na listi Koju vrednost želite da prikažete prilikom pronalaženja?, odaberite polje ili upit koji želite da koristite za pronalaženje podataka.

 6. Koristite listu Želite li da sortirate stavke pri pronalaženju? da biste podesili način sortiranja vrednosti.

 7. Odaberite opciju koja određuje šta se događa prilikom brisanja zapisa iz izvorne tabele.

  Napomena: Opcija Sprečavanje brisanja ako postoje odgovarajući zapisi... je obično najbolji izbor, jer to pomaže da zadržite integritet podataka. Koristite druge opcije oprezno.

 8. Kliknite na U redu, i sačuvajte tabelu.

Saznajte više o Tipovima podataka za Access aplikacije.

Vrh stranice

Kreiranje polja sa listom vrednosti

Umesto da postojeće polje ili upit koristite kao izvor, možete da kreirate listu vrednosti.

 1. U programu Access za računare, otvorite tabelu u „Prikazu dizajna“.

  Važno: U veb aplikaciji morate da koristite novo polje. Nećete moći da sačuvate promene u strukturu tabele ako promenite tip podataka polja na „Pronalaženje“, čak i ako polje ima nikada nije sadržalo bilo koje vrednosti.

 2. Dodajte novo polje i odaberite Pronalaženje kao tip podataka. Pokrenuće se „Čarobnjak za pronalaženje“.

 3. Kliknite na opciju Otkucaću željene vrednosti.

 4. Unesite vrednosti, po jednu u svakom redu, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Upoređivanje kombinovanog okvira i kontrola sa automatskim dovršavanjem

U sledećem prikazu:

Kucanje u okviru sa automatskim dovršavanjem

 • Polje Zona isporuke koristi kontrolu sa automatskim dovršavanjem. Kada počnete da kucate prvih nekoliko slova imena zone, preći ćete na prvo podudaranje sa liste. Koristite kontrolu sa automatskim dovršavanjem kada ljudi već znaju šta traže a ne žele da se kreću kroz dugačke liste. Više informacija potražite u članku Dodavanje kontrole sa automatskim dovršavanjem u prikaz.

 • Polje Stanje koristi kontrolu sa kombinovanim okvirom. Kliknite strelicu nadole da biste videli kompletnu listu vrednosti. Koristite kombinovani okvir kada je ljudima potrebno odmah da vide sve izbore sa liste. Više informacija potražite u članku Dodavanje kombinovanog okvira u prikaz.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×