Dodavanje podataka iz radnog lista u model podataka pomoću povezane tabele

Dodavanje podataka iz radnog lista u model podataka pomoću povezane tabele

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Povezana tabela je Excel tabeli koja sadrži vezu ka tabele u model podataka. Prednost kreiranje i održavanje podataka u Excel tabeli, umesto da uvozite podatke iz datoteke, jeste da možete da nastavite da uredite vrednosti u Excel radnom listu, pri korišćenju povezana tabela u modelu podataka na osnovu izvedene tabele , Izvedenom grafikonu ili Power View izveštaj.

Dodavanje povezane tabele je jednostavno poput izboru opsega i izabrati stavku Dodaj u Model podataka. Takođe je dobar da biste oblikovali opseg kao tabelu, a zatim imenujte ga proper. To je lakše izračunavanja i upravljanje vezama pomoću po imenu povezane tabele.

Pratite ove korake da biste povezali podatke u tabelu:

 1. Izaberite opseg redova i kolona koje želite da koristite u povezanoj tabeli.

 2. Oblikovanje redova i kolona u tabeli:

  • Izaberite stavke Početak > Oblikuj kao tabelu, a zatim izaberite stil tabele. Možete da odaberite stil, ali ne zaboravite da uvek potvrdite izbor Moja tabela ima zaglavlja. Ako je tabela nema zaglavlja, razmislite o kreiranju ih sada. U suprotnom, Excel će koristiti proizvoljno imena (Kolona1 column2 i tako dalje) koje izražavaju smislene informacija o sadržaj kolone.

  • Imenujte tabelu. U prozoru Excel kliknite na opciju Dizajn alatki tabele. U grupi Svojstva, unesite ime za tabelu.

 3. Postavite pokazivač miša na bilo koju ćeliju u tabeli.

 4. Da biste kreirali povezanu tabelu, izaberite stavke Power Pivot > Dodaj u model podataka. U Power Pivot prozoru videćete tabelu sa ikonom veze, što ukazuje na to da je ta tabela povezana sa izvornom tabelom u programu Excel:

  Ikona povezane tabele

 5. Ako model već sadrži tabele, onda postoji samo jedan korak. Trebalo bi da kreirate relaciju između nove tabele koje ste upravo dodali i ostale tabele u modelu. Za uputstva u članku Kreiranje relacije između dve tabele ili Kreiranje relacija u prikazu dijagrama .

Ako radna sveska ne prethodno sadrži nešto, sada ima model podataka. Model se automatski kreira kada kreirate relaciju između dve tabele ili kliknite na dugme Dodaj u Model podataka u Power Pivot. Više informacija potražite u članku Kreiranje modela podataka u programu Excel.

Sada kada imate povezane tabele, možete da uredite bilo koju ćeliju u radnom listu, uključujući dodavanje i uklanjanje redova i kolona. Model podataka u Power Pivot će odmah Sinhronizuj.

Imena tabela su izuzetak. Ako preimenujete tabelu u programu Excel, moraćete da biste ručno ažurirali tabelu u Power Pivot.

Savet: Da biste napravili uputstvo da biste saznali više o povezanim tabelama, pogledajte članak uputstvo: analiza podataka izvedene tabele pomoću modela podataka u programu Excel.

Sinhronizacija promena između tabele i modela

Povezana tabela je podrazumevano aktivnu vezu koja se ponavlja između opsega ili imenovani tabelu koja sadrži vrednost podataka i Model podataka koji dovodi do izveštaj. Ako dodate ili uklanjanje podataka, ili preimenovanje kolona i tabela, u Model podataka će se automatski ažurirati.

U nekim slučajevima, možda ćete želeti da biste kontrolisali ponašanje ažuriranja. Prebacite se na ručno ažuriranje režim pomoću programskog dodatka Power Pivot.

Pratite ove korake da biste se prebacili na režim ručnog ažuriranja:

 1. Uverite se da je radna sveska koja sadrži povezanu tabelu otvorena u programu Excel.

 2. Otvorite Power Pivot prozor.

 3. Na karticama u dnu, kliknite na povezanu tabelu. Sve povezane tabele je označeno ikonom mali vezu pored imena tabele.

 4. Na traci na vrhu kliknite na opciju Povezana tabela.

 5. U režimu za ažuriranje, odaberite stavku ručno ili Automatsko. Automatsko je podrazumevana vrednost. Ako se prebacite na ručno, ispravke samo dolazi kada koristite Ažuriraj sve ili Ažuriranje izabrane komande na traci povezanu tabelu u prozoru Power Pivot – ili Ažuriraj sve komande Power Pivot traci u programu Excel.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×