Dodavanje oblika

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Oblike kao što su okviri, krugovi i strelice možete dodati u dokumente, e-poruke, projekcije slajdova i unakrsne tabele. Da biste dodali oblik, izaberite meni Umetanje, izaberite stavku Oblici, izaberite oblik, a zatim kliknite i prevucite da biste nacrtali oblik.

Nakon što dodate neke oblike, možete da dodate tekst, znakove za nabrajanje i numerisanje da biste ih, a možete da promenite njihove popune, obrisa i druge efekte, na kartici " Oblikovanje ".

Savet: Možete dodavati pojedinačne oblike u grafikon ili dodavati oblike na vrh na SmartArt grafika da biste prilagodili grafikon ili grafiku. Više informacija o korišćenju grafikona ili SmartArt grafike u dokumentima potražite u članku kada treba koristiti SmartArt grafiku, a kada treba koristiti grafikon?

 1. Na kartici Umetanje izaberite stavku Oblici.

  Dugme "Umetni oblike" u programu Excel    Dugme „Umetni oblike“

 2. Kliknite na oblik, kliknite bilo gde u radnom prostoru, a zatim prevucite da biste postavili oblik.

  Crtanje oblika

  Da biste kreirali savršen kvadrat ili krug (ili ograničili dimenzije drugih oblika), pritisnite i držite taster Shift tokom prevlačenja.

Da biste pratili ove korake, morate da otvorite ili napravite izveštaj. Da biste izvršili, na kartici izveštaja , kliknite na vezu nedavno da biste otvorili postojeći izveštaj, ili kliknite na dugme Više izveštaja da biste izabrali izveštaj sa liste u dijalogu izveštaja ili kreirate novi izveštaj.

 1. U otvorenom izveštaju, na kartici " Dizajn ", kliknite na dugme oblici.

  Dugme „Umetni oblike“
 2. Kliknite na oblik, kliknite bilo gde u radnom prostoru, a zatim prevucite da biste postavili oblik.

  Crtanje oblika

  Da biste kreirali savršen kvadrat ili krug (ili ograničili dimenzije drugih oblika), pritisnite i držite taster Shift tokom prevlačenja.

Umetnite oblik ili kliknite na postojeći oblik, a zatim unesite tekst.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na oblik i kliknite na dugme Dodaj tekst ili Uređivanje tekstaili počnite da kucate.

  Napomena: Tekst koji dodate postaje deo oblika – ako rotirate ili preokrenete oblik i tekst će da se rotira ili preokrene.

 2. Da biste oblikovali i poravnali tekst, na kartici Početak , a zatim odaberite opcije iz grupe Font, pasusili poravnanje , u zavisnosti od programa koji koristite i koju vrstu oblikovanje koje želite da primenite. (Opcija za oblikovanje teksta ograničeni u programu Project.)

Napomena: Ove komande nisu dostupne u programu Project.

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

  Da biste promenili više oblika, držite pritisnut taster Ctrl dok ne izaberete oblike koje želite da promenite.

 2. Na kartici Oblikovanje, u grupi Umetni oblike kliknite na dugme Uredi oblik Dugme "Uredi oblik" , postavite pokazivač na stavku Promeni oblik i kliknite na novi željeni oblik.

Ako morate da dodate više puta isti oblik, možete da uradite tako brzo pomoću Zaključaj režim za crtanje.

Napomena: Umesto dodavanja pojedinačnih oblika da biste kreirali crtež, možda ćete želeti da kreirate u SmartArt grafiku. U na SmartArt grafika, raspored oblike i veličinu fonta u one oblici se automatski ažurira dok dodajete ili uklanjate oblike i uređujete tekst.

 1. Na kartici Umetanje izaberite stavku Oblici.

  Dugme "Umetni oblike" u programu Excel

  Dugme „Umetni oblike“

 2. Kliknite desnim tasterom miša na oblik koji želite da dodate, a zatim izaberite stavku Zaključaj režim za crtanje.

  Zaključaj režim za crtanje
 3. Kliknite bilo gde u radnom prostoru, a zatim prevucite da biste postavili oblik.

 4. Ponovite korak 3 da biste dodali oblik onoliko puta koliko vam se dopada.

  Savet: Da biste kreirali savršen kvadrat ili krug (ili ograničili dimenzije drugih oblika), pritisnite i držite taster Shift tokom prevlačenja.

 5. Kada dodate sve željene oblike, pritisnite taster Esc da biste isključili Zaključaj režim za crtanje.

Napomena: Ova funkcija nije dostupna u programu Project.

 1. Izaberite tekst u obliku kome želite da dodate znakove za nabrajanje ili numerisanje.

 2. Izaberite karticu " Početak " na traci i u grupi pasus , izaberite znakove za nabrajanje ili numerisanje.

  Dugmad za znakove za nabrajanje i numerisanje na kartici „Početak“

  Različite stilove i formate znakova za nabrajanje i numerisanja možete pronaći tako što ćete kliknuti na strelicu nadole pored stavke Znakovi za nabrajanje ili Numerisanje.

Brzi izbor stila vam omogućava da pomoću jednog klika primenite stil na oblik. Stilove ćete pronaći u galeriji brzog izbora stila. Kada postavite pokazivač na sličicu brzog izbora stila, možete da vidite kako stil utiče na liniju.

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

 2. Izaberite karticu Oblikovanje i u grupi Stilovi oblika izaberite brzi izbor stilova koji želite da koristite.

  Grupa "Stilovi oblika"

  Kliknite na dugme Još da biste videli više brzih izbora stila Slika dugmeta .

Da biste saznali kako da promenite boju popune, boju ivice ili boju teksta, pogledajte članak Promena boje u okvir za tekst ili oblika.

 • Izaberite oblik koji želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster Delete. Da biste izbrisali više oblika, držite pritisnut taster Ctrl dok ne izaberete oblike koje želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster Delete.

Kada dodate oblik u dokument, možete da je izmenite tako što ćete dodati linije spajanja, promeniti stil, dodati u ogledalu, promenu boje i primeni razne druge efekte, kao što su senke, sjaj i 3-D.

 1. Na kartici Umetanje izaberite stavku Oblici.

  Dugme "oblici" na kartici "Umetanje"
 2. Kliknite na oblik, kliknite bilo gde u radnom prostoru, a zatim prevucite da biste postavili oblik.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na oblik i kliknite na dugme Dodavanje ili Uređivanje teksta, ili kliknite unutar oblika i počnite da kucate.

  Napomena: Tekst koji dodate postaje deo oblika – ako rotirate ili preokrenete oblik i tekst će da se rotira ili preokrene.

 2. Da biste oblikovali i poravnali tekst, na kartici Početak , a zatim odaberite stavku dostupne opcije oblikovanja. Na primer, možete promeniti boju fonta, stilovi, veličina, promeniti poravnavanje ili uvlačenje, Promena položaja teksta, da nabrojimo nekoliko.

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

  Da biste promenili više oblika, pritisnite taster KOMANDA dok ne izaberete oblike koje želite da promenite.

 2. Na kartici Oblikovanje oblika , kliknite na dugme Uređivanje oblika , postavite pokazivač Promeni obliki kliknite na novi koji želite.

 1. Izaberite oblik koji želite da kopirate.

 2. Pritisnite taster opcija i prevucite oblik gde god želite. Otpustite taster miša, a kreira kopiju oblik. Možete da prevučete i otpustite oblik onoliko puta koliko je potrebno.

Napomena: Dodavanje liste nije dostupna u Excel 2016 za Mac.

 1. Izaberite tekst u obliku kome želite da dodate znakove za nabrajanje ili numerisanje.

 2. Na kartici Početak kliknite na strelicu pored stavke Znakovi za nabrajanje ili numerisanje.

  Prikazuje se kartica "početak" sa galerije znakova za nabrajanje.
 3. Pritisnite taster Enter svaki put kada želite novi znak za nabrajanje ili broj, ili pritisnite taster Enter dvaput da biste završili listu.

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

 2. Izaberite karticu Oblikovanje oblika , a u galeriji stilova izaberite željeni stil.

  Opcija u grupi Stilovi oblika

  Da biste videli još stilova, kliknite na dugme More Down Arrow ispod galerije stilova.

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

 2. Izaberite karticu Oblikovanje oblika i kliknite na dugme Ikona „Popuna oblika“ (ikonaPopuna oblika ).

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  1. Da biste koristili drugu boju popune, u okvirima Boje teme ili Standardne boje izaberite boju koju želite da koristite.

  2. Da biste uklonili boju iz izabranog elementa grafikona, kliknite na opciju Bez popune.

  3. Da biste koristili boju popune koja nije dostupna u okvirima Boje teme ili Standardne boje, izaberite stavku Još boja popune. U dijalogu Boje koristite dostupne opcije da biste izabrali boju, a zatim kliknite na dugme U redu.

  4. Da biste popunili oblik slikom, izaberite stavku Slika. U dijalogu Umetanje slike kliknite na sliku koju želite da koristite i kliknite na dugme Umetni.

  5. Da biste koristili efekat preliva za izabranu boju popune, izaberite stavku Preliv, a zatim izaberite stil preliva koji želite da koristite.

   Za dodatne stilove preliva, izaberite stavku Još preliva, a zatim u oknu Oblikovanje polja grafikona, u okviru Popuna izaberite opcije preliva koje želite da koristite.

  6. Da biste koristili popunu sa teksturom, izaberite stavku Tekstura, a zatim kliknite na teksturu koju želite da koristite.

 1. Kliknite na oblik, a zatim izaberite karticu Oblikovanje oblika .

 2. U grupi Stilovi oblika izaberite stavku Efekti oblika, postavite pokazivač na efekat kategoriju i zatim izaberite željeni efekat koji želite.

  Opcije u meniju "efekti oblika"

 1. Na kartici Oblikovanje oblika , kliknite na dugme Okno za oblikovanje.

  Dugme "okno za oblikovanje"

 2. U oknu Oblikovanje oblika izaberite karticu Popuna i linija , a zatim izaberite stavku Popuna ili Red.

 3. Prevucite klizač Prozirnost da biste postigli željeni efekat.

  Okno „Oblikovanje oblika“

Izaberite oblik koji želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster Delete. Da biste izbrisali više oblika, držite komandi dok ne izaberete oblike koje želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster Delete.

Word za Mac 2011

 1. Na kartici Početak , u okviru Umetanje, izaberite oblik, postavite pokazivač na bilo koji tip oblika i kliknite na oblik koji želite.

  Word Home tab, Insert group

 2. U dokumentu, prevucite kursor na željenu veličinu.

  Savet: Da biste održali proporcije oblika, držite pritisnut taster SHIFT dok prevlačite kursor.

PowerPoint za Mac 2011

 1. Na kartici Početak , u okviru Umetanje, izaberite oblik, postavite pokazivač na bilo koji tip oblika i kliknite na oblik koji želite.

  Home tab, Insert group

 2. U dokumentu, prevucite kursor na željenu veličinu.

  Savet: Da biste održali proporcije oblika, držite pritisnut taster SHIFT dok prevlačite kursor.

Excel za Mac 2011

 1. Na standardnoj traci sa alatkama kliknite na dugme Prikaži ili sakrij medija pregledača  Media Browser button .

 2. Kliknite na dugme oblici  Shapes tab , a zatim u iskačućem meniju izaberite stavku Sve oblike.

 3. Izaberite oblik koji želite da dodate.

 4. U dokumentu, prevucite kursor na željenu veličinu.

  Savet: Da biste održali proporcije oblika, držite pritisnut taster SHIFT dok prevlačite kursor.

 1. Izaberite oblik koji želite da konvertujete u drugi.

 2. Na kartici " SmartArt ", u okviru Uređivanje SmartArt, izaberite oblik, postavite pokazivač na bilo koji tip oblika i kliknite na oblik koji želite da koristite umesto toga.

  SmartArt tab, Edit SmartArt group

Word za Mac 2011

Možete da dodate linija spajanja između dva oblika da biste prikazali njihov odnos jedni drugima, kao što su kada kreirate dijagrama toka ili organizacionog grafikona.

 1. Na kartici Početak , u okviru Umetanje, izaberite oblik, postavite pokazivač na linije i linije spajanjai zatim izaberite željeni stil linije koji želite.

  Word Home tab, Insert group

 2. Držite pritisnut taster miša i nacrtali liniju koju želite, tako da ga spaja jednog oblika u drugi.

  Savet: Da biste nacrtali liniju unapred podešene pod uglom, kao što su vertikalno ili horizontalno, držite pritisnut taster SHIFT dok crtate reda.

 3. Za grupisanje redova i oblika tako da su se tretiraju kao jedan objekat, držite pritisnut taster SHIFT, kliknite na dugme konektor i svaki oblik koji je pridružen, zatim na kartici Oblikovanje , u okviru Rasporediizaberite stavku grupe  Group button i zatim kliknite na dugme Grupa.

PowerPoint za Mac 2011

Možete da dodate linija spajanja između dva oblika da biste prikazali njihov odnos jedni drugima, kao što su kada kreirate dijagrama toka ili organizacionog grafikona.

 1. Na kartici Početak , u okviru Umetanje, izaberite oblik, postavite pokazivač na linije i linije spajanjai zatim izaberite željeni stil linije koji želite.

  Home tab, Insert group

 2. Držite pritisnut taster miša i pomerite pokazivač miša iznad prvi oblik dok regulatora veličine postati crvena, a zatim povucite sa jedne od crvene regulatora na jedan od crvene regulatora na drugim oblikom.

  Savet: Da biste nacrtali liniju unapred podešene pod uglom, kao što su vertikalno ili horizontalno, držite pritisnut taster SHIFT dok crtate reda.

 3. Za grupisanje redova i oblika tako da su se tretiraju kao jedan objekat, držite pritisnut taster SHIFT, kliknite na dugme konektor i svaki oblik koji je pridružen, zatim na kartici Oblikovanje , u okviru Rasporediizaberite stavku grupe  Group button i zatim kliknite na dugme Grupa.

Excel za Mac 2011

Možete da dodate linija spajanja između dva oblika da biste prikazali njihov odnos jedni drugima, kao što su kada kreirate dijagrama toka ili organizacionog grafikona.

 1. Na standardnoj traci sa alatkama kliknite na dugme Prikaži ili sakrij medija pregledača  Media Browser button .

 2. Kliknite na dugme oblici  Shapes tab , a zatim u iskačućem meniju izaberite stavku linije i linije spajanja.

 3. Izaberite željeni stil linije koji želite.

 4. Držite pritisnut taster miša i pomerite pokazivač miša iznad prvi oblik dok regulatora veličine postati crvena, a zatim povucite sa jedne od crvene regulatora na jedan od crvene regulatora na drugim oblikom.

  Savet: Da biste nacrtali liniju unapred podešene pod uglom, kao što su vertikalno ili horizontalno, držite pritisnut taster SHIFT dok crtate reda.

 5. Za grupisanje redova i oblika tako da su se tretiraju kao jedan objekat, držite pritisnut taster SHIFT, kliknite na dugme konektor i svaki oblik koji je pridružen, zatim na kartici Oblikovanje , u okviru Rasporediizaberite stavku grupe  Group button i zatim kliknite na dugme Grupa.

Word za Mac 2011 i Excel za Mac 2011

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite, a zatim izaberite karticu Oblikovanje .

 2. U okviru Stilovi oblika, izaberite željeni stil.

  Format tab, Shape Styles group

  Da biste videli još stilova, postavite pokazivač na stil i zatim kliknite na dugme More Down Arrow .

PowerPoint za Mac 2011

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

 2. Na kartici Početak , u okviru Oblikovanje, kliknite na dugme Brzi izbor stilova, a zatim izaberite stil koji želite.

  PowerPoint Home tab, Format group

Word za Mac 2011 i Excel za Mac 2011

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite, a zatim izaberite karticu Oblikovanje .

 2. U okviru Stilovi oblika, kliknite na dugme Efekti, postavite pokazivač na efekat i zatim izaberite željeni efekat koji želite.

  Format tab, Shape Styles group

PowerPoint za Mac 2011

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

 2. Na kartici Početak , u okviru Oblikovanje, kliknite na dugme Brzi izbor stilova, postavite pokazivač na efekat i zatim izaberite željeni efekat koji želite.

  PowerPoint Home tab, Format group

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite, a zatim izaberite karticu Oblikovanje .

 2. U okviru Stilovi oblika, pomerite klizač za Prozirnost nadesno da biste posvetlili boju oblika.

  Format tab, Shape Styles group

  Napomena: Ako pomerite klizač nadesno do kraja, oblik postane potpuno prozirne i neće se pojaviti da bi bilo koje boje uopšte.

Izaberite oblik koji želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster Delete. Da biste izbrisali više oblika, držite komandi dok ne izaberete oblike koje želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster Delete.

Oblici, kao što su polja, krugova i strelice, možete dodati radnih svezaka i prezentacija. (Word Online ne podržava oblika). Da biste dodali oblik, kliknite na dugme Umetni na traci, izaberite oblike, a zatim odaberite oblik.

Kada dodate oblik, možete da biste ga premestili i promena veličine Dodavanje teksta, znakova za nabrajanje ili numerisanje; a možete da promenite boju popune ili prikaz strukture.

 1. Na kartici Umetanje izaberite stavku oblici.

  Dugme "Umetni oblike" u sistemu Office Online
 2. Izaberite oblik koji želite iz galerije padajuće liste.

  Podrazumevane veličine oblika odmah umetnuti sredini vidljive stranice.

 3. Izaberite regulator veličine u uglu oblika i prevucite ka unutra ili spolja da biste promenili veličinu oblika.

  Da biste kreirali savršen kvadrat ili krug (ili ograničili dimenzije drugih oblika), pritisnite i držite taster Shift tokom prevlačenja.

 4. Da biste premestili oblik, postavite pokazivač miša na njega dok se pokazivač pretvori u ukrštene strelice. Kliknite i prevucite da biste premestili oblik željeno mesto.

  Kada se izabere oblik u dokumentu, pojavljuje se kartica " oblik " na traci sa alatkama. Ima dugmad za stvari koje možete uraditi sa oblikom kao što je Dodavanje boje popune ili prikaza strukture ili izborom stila definisanih oblika.

Umetnite oblik ili kliknite na postojeći oblik, a zatim unesite tekst, na sledeći način:

 1. Kliknite desnim tasterom miša na oblik i izaberite stavku Uredi tekst.

  Treperi kursor se pojavljuje u centru za oblika.

 2. Otkucajte tekst koji želite da dodate oblik.

 3. Da biste oblikovali i poravnali tekst, izaberite karticu " Početak ", a zatim odaberite opcije iz grupe Font, pasusili poravnanje .

  Opcije fonta, pasusa i poravnavanje u programu PowerPoint Online

Brzi izbor stilova vam omogućavaju da primenite stil na oblik sa jednim klikom. Stilovi ćete pronaći u galeriji oblika.

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

 2. Na kartici oblik, otvorite galerije stilova oblika i izaberite brzog izbora stila koji želite da koristite.

  Alatke za oblik u Office Online

  Kliknite na strelicu nadole na kraju galerije da biste ga otvorili i pogledajte kompletnu listu od opcija:

  Kliknite na strelicu nadole u galeriji da biste videli kompletan skup oblika brzi izbor stilova

  Možete da postavite pokazivač miša preko opcija u galeriji da biste videli kratak opis.

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

 2. Na kartici oblik , kliknite na strelicu nadole pored stavke Popuna da biste otvorili galeriju boje za popunjavanje.

 3. Izaberite boju.

 4. Da biste oblik prozirne, izaberite stavku Bez popune na dnu galerije boja.

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

 2. Na kartici oblik , kliknite na strelicu nadole pored dugmeta Prikaz strukture da biste otvorili galeriju boja za obris.

 3. Izaberite boju.

 4. Na dnu galerije postoje i opcije za debljina (Težina) prikaza strukture, i da li je prikaz strukture pune isprekidane linije, ili isprekidane linije. Postavite pokazivač na debljina ili crtice da biste videli listu iskačući opcija.

 • Izaberite oblik koji želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster Delete. Da biste izbrisali više oblika, držite pritisnut taster Ctrl dok ne izaberete oblike koje želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster Delete.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×