Dodavanje lista sa potpodacima

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada dve tabele u programu Access imaju zajedničke jednog ili više polja, možete da ugradite na list sa podacima iz jedne tabele u drugu. Ugrađeni sa podacima, koja se naziva list sa potpodacima je korisna kada želite da prikažete i uredite srodne ili spojeno podatke u tabeli ili upit.

U ovom članku

Uvod u listovima sa potpodacima

Otvorite i zatvorite list sa potpodacima

Dodavanje lista sa potpodacima

Uvod u listovima sa potpodacima

List sa potpodacima je korisna kada želite da vidite informacije iz nekoliko izvora podataka u jednom prikazu. Na primer, u bazi podataka Northwind, tabelu "porudžbine" sadrži na odnos jedan-prema-više sa "Detalji porudžbine".

prikazuje odnos između dve tabele

Ako "Detalji porudžbine" je dodato kao list sa potpodacima u tabeli "porudžbine", možete da prikažete i uredite podatke kao što su proizvodi uključeni u određenom redosledu (svaki red) tako što ćete otvoriti lista sa potpodacima za taj nalog.

prikazuje list sa podacima sa otvorenim listom sa potpodacima

Ako dodate listove sa potpodacima u tabele, ograničite korišćenje ove listove sa potpodacima za prikazivanje i uređivanje, važne poslovne podatke. Ako želite da uredite podatke u tabeli, preporučujemo da koristite obrasce da biste uredili podatke umesto listove sa potpodacima, kao i greškama u unosu podataka će se pojaviti u prikazu lista sa podacima, ako korisnici nisu računa da se pomerite na odgovarajuću ćeliju verovatnije. Takođe imajte u vidu da dodavanje lista sa potpodacima velike tabele mogu negativno da utiče na performanse u tabeli.

Microsoft Access automatski kreira listu sa potpodacima kada kreirate tabelu koja se podudara sa nekom od sledećih kriterijuma:

 • Tabela je u odnos jedan-prema-jedan.

 • Tabela je „jedan” relacije "jedan-prema-više", gde u tabeli Ime lista sa potpodacima svojstvo postavljeno na vrednost automatski.

Relacija je definisan koje se podudaraju sa primarni ključ i spoljni ključ polja u povezanim tabelama.

Takođe možete da dodate list sa potpodacima tabelu, upit ili obrazac u bazi podataka. U prikazu lista sa podacima, obrazac možete da prikažete samo jedan list sa potpodacima odjednom.

Vrh stranice

Otvorite i zatvorite list sa potpodacima

Da biste utvrdili da li su tabele, upita ili obrasca već ima list sa potpodacima, otvorite objekat u prikazu lista sa podacima. Ako ima indikator razvijanje (+ znak), izaberite tabelu, upit ili obrazac ima list sa potpodacima. Kada je lista sa potpodacima otvoren, indikator se menja u - znak. Moguće je ugnezditi listove sa potpodacima u glavnom lista sa potpodacima za do osam nivoa.

prikaz lista sa potpodacima

 • Da biste otvorili list sa potpodacima, kliknite na znak plus pored vrednost za koju želite da biste videli zapise.

 • Da biste zatvorili lista sa potpodacima, kliknite na znak minus.

Savet: Da biste razvili ili skupili sve na listove sa potpodacima u na listu sa podacima u isto vreme, na kartici Početak , u grupi zapisa , kliknite na dugme još. Zatim izaberite lista sa potpodacimai izaberite željenu opciju.

Takođe možete da uklonite ili skrivanje lista sa potpodacima. Informacije o tome kako da uklonite list sa potpodacima, potražite u članku Uklanjanje list sa potpodacima.

Savet: Da biste sakrili list sa potpodacima, otvorite tabelu u prikazu dizajna, a zatim na kartici Dizajn , u grupi Prikaži/sakrij kliknite na List sa svojstvima. Pronađite red Ime lista sa potpodacima u prozoru list svojstva, promenite je [nijedna], a zatim sačuvajte promene.

Vrh stranice

Dodavanje lista sa potpodacima

 1. U prikazu lista sa podacima, otvorite tabelu ili upit gde želite da dodate lista sa potpodacima.

 2. Na kartici Početak , u grupi zapisa kliknite na dugme još, postavite pokazivač lista sa potpodacimai zatim kliknite na list sa potpodacima.

 3. U dijalogu Umetanje lista sa potpodacima izaberite karticu (Tabela, upitaili oboje) koji odgovara tipu objekta koji želite da umetnete kao list sa potpodacima.

 4. U okviru Poveži podređena polja kliknite na polje koje želite da koristite kao spoljni ključ ili odgovarajuće polje koje će obezbeđuju podatke za list sa potpodacima.

 5. U okviru Povezivanje glavnih polja , kliknite na polje koje želite da koristite kao primarni ključ ili odgovarajuće polje za glavnog tabelu ili upit, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Na primer, ako biste želeli da biste kreirali list sa potpodacima da biste prikazali povezane naloge za svaki zapis kupca u tabelu "Kupci", izaberite tabelu "porudžbine", u okviru Poveži podređena polja , izaberite ID kupcai u okviru Povezivanje glavnih polja izaberite stavku ID-a.

  izbor primarnog polja za list sa potpodacima

  Napomena:  Vrednosti u poljima Poveži podređena polja i Povezivanje glavnih polja kreiranje jedan-prema-više spajanje na navedenu polja.

 6. Kliknite na dugme U redu da biste sačuvali promene.

 7. Da biste prikazali list sa potpodacima koji ste dodali u tabelu, upit ili obrazac, kliknite na znak +.

  Napomena: Polje podređeni (sporedni ključ) ne pojavljuju se kao kolone lista sa potpodacima. Kada dodate novi zapis sa potpodacima, Access automatski umeće vrednost primarnog ključa izabrane baze tabele.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×