Dodavanje kontakta

Postoji nekoliko radnji koje je potrebno da izvršite kako bi spisak kontakata bio ažuran. Ovaj članak vam pomaže da organizujete svoje kontakte tako da možete lako da pronađete osobe sa kojima treba da stupite u kontakt.

U ovom članku

Traženje osoba

Izbor više kontakata

Dodavanje osoba izvan preduzeća na spisak kontakata

Organizovanje kontakata

Kačenje čestog kontakta na vrh grupe ili otkačinjanje sa tog mesta

Kreiranje grupe

Sortiranje i prikaz kontakata

Sortiranje kontakata na spisku kontakata

Menjanje izgleda spiska kontakata

Promena načina na koji Lync prikazuje kontakte

Prikazivanje kontakata po odnosu privatnosti (ranije nivo pristupa)

Premeštanje, kopiranje i uklanjanje kontakata

Prikaz kontakt kartice

Obeležavanje kontakta

Traženje osoba

Traka za pretragu se nalazi na spisku kontakata, ispod ikone Kontakti i u prikazu „Telefon“, ispod ikone Telefon. Možete pretraživati po imenima osoba ili po veštinama (radnim mestima).

Pretraživanje kontakta

 • U polju za pretragu otkucajte ime, pseudonim e-pošte ili broj telefona. Možete otkucati čak i ime grupe za distribuciju ili pseudonim. Softver za komunikaciju Microsoft Lync Online prikazuje rezultate dok kucate. Ako se pojavi više kontakata ili grupa, kontakt ili grupa koji se nalaze na vašem spisku kontakata pojavljuju se na vrhu liste. Svi kontakti i stavke koje nisu kontakti imaće vertikalnu statusnu traku sa leve strane slike osobe i pokazivaće status prisutnosti, na primer „Dostupan“, „Van mreže“ i „Zauzet“.

 • Ako preduzeće koristi Microsoft SharePoint usluge, dugmad Ime i Veština pojavljuju se ispod trake za pretragu. Možete da pretražujete pomoću ključne reči kao što je radno mesto ili oblast stručnosti. Kliknite na dugme Veština da biste videli druge osobe sa sličnim oblastima stručnosti ili radnim mestom. Kliknite na dugme X na traci za pretragu da biste se vratili na spisak kontakta.

Vrh stranice

Izbor više kontakata

Ponekad je efikasnije izabrati nekoliko kontakata odjednom. Primer takve situacije jeste slanje grupnog poziva za sastanak.

 • Da biste izabrali više kontakata koji nisu susedni, pritisnite i držite taster CTRL i istovremeno birajte kontakte.

 • Da biste izabrali susedne kontakte pritisnite i držite taster SHIFT dok pritiskate taster miša ili tastere sa strelicama da biste izabrali kontakte.

Vrh stranice

Dodavanje osoba izvan preduzeća na spisak kontakata

Lync Online može da prikaže informacije o prisutnosti za kontakte koji koriste usluge e-pošte kao što su Windows Live mreža internet usluga (uključujući MSN i Hotmail) i koji su pridruženi programu Lync. Spoljni korisnici (korisnici izvan preduzeća) mogu da obavljaju radnje kao što su deljenje informacija o prisutnosti, upućivanje Lync poziva i održavanje video-konferencija.

 1. Otvorite Lync i u polju za pretragu unesite e-adresu osobe koju želite da dodate na spisak kontakata.

 2. Na kontakt kartici koja se pojavljuje kliknite na znak plus (+).

 3. Izaberite grupu kontakata u koju želite da dodate kontakt. U ovom trenutku možete i da kreirate novu grupu tako što ćete uneti ime pored polja Dodaj u novu grupu.

Neki korisnici imaju nalog e-pošte koji nije spoljni u odnosu na Lync. Iako takve korisnike možete da dodate na spisak kontakata na isti način na koji to radite sa spoljnim kontaktima, nećete videti informacije o prisutnosti.

Drugi korisnici se prijavljuju na spoljnoj lokaciji pomoću korisničkog ID-a koji nije spoljni (e-adresa). U tom slučaju pri dodavanju kontakta koristite format korisnik(nijespoljno.com)@spoljnopreduzeće.com. Na ovaj način se prisutnost te osobe prikazuje u programu Lync. Na primer, MrContoso(gmail.com)@msn.com.

Vrh stranice

Organizovanje kontakata

Kada pronađete željene kontakte, možete ih dodati u grupu kontakata kako biste ih sledeći put lakše pronašli. Lync automatski popunjava grupu Česti kontakti na osnovu 10 kontakata sa kojima najčešće razgovarate. Najvažnije kontakte takođe možete „zakačiti“ na vrh grupe radi brzog pristupa. Lync unapred popunjava listu zakačenih kontakata članovima tima.

Kačenje čestog kontakta na vrh grupe ili otkačinjanje sa tog mesta

Da biste zakačili ili otkačili neki od čestih kontakata, uradite nešto od sledećeg.

 • Otvorite Lync i na spisku kontakata kliknite desnim tasterom miša na ime osobe, a zatim izaberite stavku Zakači na česte kontakte.

 • Da biste otkačili kontakt kliknite desnim tasterom miša na njega, a zatim izaberite stavku Otkači sa čestih kontakata.

Kreiranje grupe

 1. Otvorite Lync i na spisku kontakata kliknite desnim tasterom miša na ime bilo koje grupe (na primer Česti kontakti), izaberite stavku Kreiraj novu grupu, a zatim imenujte grupu.

Communicator

 1. Da biste dodali osobe u novu grupu, potražite kontakt, postavite pokazivač na ime kontakta u rezultatima pretrage i kliknite na znak plus (+). Druga mogućnost je da kliknete desnim tasterom miša na kontakt u rezultatima pretrage, izaberete stavku Dodaj na spisak kontakata i zatim izaberete ime grupe.

Vrh stranice

Sortiranje i prikaz kontakata

Kontakte možete sortirati pomoću:

 • Dugmadi Grupe, Status i Odnos.

 • Opcija Ime za prikaz ili Dostupnost .

Sortiranje kontakata na spisku kontakata

 1. Da biste videli kontakte u podrazumevanim grupama (uključujući grupe Česti kontakti i Drugi kontakti), pored ostalih grupa koje ste kreirali, kliknite na dugme Grupe.

Sortiranje kontakata po grupi

 1. Na spisku kontakata uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste sortirali kontakte po statusu prisutnosti („Na mreži“, „Nisam tu“, „Nepoznato“ i „Nedostupan“) kliknite na dugme Status.

  • Da biste sortirali kontakte po odnosu privatnosti kliknite na dugme Odnos.

  • Da biste videli objašnjenja šta predstavljaju odnosi kliknite desnim tasterom miša na kontakt, a zatim postavite pokazivač na stavku Promeni odnos privatnosti.

Menjanje izgleda spiska kontakata

 • Kliknite na strelicu pored dugmeta Opcije prikaza, ispod trake za pretragu, da biste prikazali meni Opcije rasporeda.

Sortiranje po imenu za prikaz

U meniju se prikazuju različite opcije u zavisnosti od načina na koji ste sortirali kontakte. Na primer, možete odabrati da prikažete „prepoznatljiva imena“ nasuprot imenima po adresama e-pošte ili da prikažete detalje o statusu nasuprot prikazu samo imena. Ako je u preduzeću omogućen prikaz slika kontakata na spisku kontakata, možete odabrati da li ćete prikazati slike, što određuje koliko kontakata može da stane u prozor. (Ako ne prikažete slike, možete da prikažete samo ime, u jednom redu, ili ime i detalje u drugom redu.)

Napomena:  Slike možete i da isključite u celom programu Lync tako što ćete u dijalogu Lync – opcije kliknuti na stavku Moja slika. Više informacija potražite u članku Podešavanje opcija za ličnu sliku.

Promena načina na koji Lync prikazuje kontakte

 1. Na spisku kontakata kliknite na dugme Opcije prikaza ispod trake za pretragu da biste prikazali jedan odnosno dva reda informacija po kontaktu. Ako vaše preduzeće koristi fotografije kontakata, prikaz u dva reda prikazuje fotografije.

 2. Za više opcija kliknite na strelicu nadole pored stavke Opcije prikaza da biste otvorili meni Opcije rasporeda.

Prikazivanje kontakata po odnosu privatnosti (ranije nivo pristupa)

 • Na spisku kontakata kliknite na dugme Odnos ispod trake za pretragu.

Da biste razumeli koje su informacije o prisutnosti izložene za svaki odnos privatnosti, pogledajte članak Kontrola pristupa informacijama o prisutnosti.

Vrh stranice

Premeštanje, kopiranje i uklanjanje kontakata

Na spisku kontakata uradite sledeće da biste premestili, kopirali i uklonili kontakte.

 • Da biste premestili kontakt u drugu grupu kliknite desnim tasterom miša na kontakt, postavite pokazivač na stavku Premesti kontakt u i zatim izaberite željenu grupu.

 • Da biste kopirali kontakt u drugu grupu kliknite desnim tasterom miša na kontakt, izaberite stavku Kopiraj, kliknite desnim tasterom miša na željenu grupu i zatim izaberite stavku Nalepi.

 • Da biste uklonili kontakt iz grupe kliknite desnim tasterom miša na kontakt i izaberite stavku Ukloni iz grupe.

 • Da biste u potpunosti uklonili kontakt kliknite desnim tasterom miša na kontakt i izaberite stavku Ukloni sa spiska kontakata.

Napomena:  Funkcije premeštanja i kopiranja razlikuju se u zavisnosti od načina na koji prikazujete kontakte (po grupi, statusu ili odnosu). Imajte na umu da prevlačenje kontakata iz jedne grupe odnosa privatnosti u drugu menja odnos privatnosti za kontakt.

Vrh stranice

Prikaz kontakt kartice

U zavisnosti od odnosa privatnosti koji vam je kontakt dodelio, možete videti raspored, kao i ličnu belešku te osobe. Kontakt kartica pruža i tačku za povezivanje sa kontaktom, uključujući pokretanje razgovora preko trenutnih poruka, pozivanje, planiranje sastanka ili slanje e-poruke.

 1. Na spisku kontakata postavite pokazivač na sliku kontakta (ili ikonu statusa ako se slike ne prikazuju) da biste videli osnovnu kontakt karticu.

 2. Da biste dobili više informacija kliknite na dugme Proširi kontakt karticu (strelica nadole) u donjem desnom uglu kartice.

Razvijanje Lync kontakt kartice

 1. Da bi kartica ostala vidljiva kliknite na dugme Zakači u gornjem desnom uglu kartice. Karticu možete prevući na prikladno mesto na radnoj površini.

Vrh stranice

Obeležavanje kontakta

Kontakt možete označiti ili „obeležiti“ na spisku kontakata kako biste dobili obaveštenje kada ta osoba postane dostupna. Lync prikazuje obaveštenje čim se status kontakta promeni u Dostupan.

 1. Na spisku kontakata kliknite desnim tasterom miša na osobu koji želite da obeležite.

 2. Izaberite stavku Označi za obaveštenja o promeni statusa.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×