Dodavanje komandi u prezentaciju pomoću radne dugmadi

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite radnu dugmad da biste označili ili pokrenuli radnju u prezentaciji, na primer prebacivanje na sledeći ili određeni slajd, pokretanje programa ili reprodukcija video klipa. Izaberite radno dugme iz galerije „Oblici“, a zatim dodelite radnju da se izvrši kada kliknete mišem ili kada neko pomeri miš preko dugmeta.

Ideja je da kada održavate prezentaciju, možete da kliknete ili miš iznad dugmeta Radnje da biste:

 • Prešli na sledeći slajd, prethodni slajd, prvi slajd, poslednji slajd, poslednji prikazani slajd, određeni broj slajda, drugu Microsoft Office PowerPoint prezentaciju ili veb stranicu.

 • Pokrenuli program

 • Pokrenuli makro

 • Reprodukovali audio klip

Pojedini primeri ugrađenih oblika dugmadi radnje koje možete da pronađete u galeriji oblika obuhvataju strelice nadesno i nalevo, prepoznatljive simbole za prelazak na sledeći, prethodni, prvi i poslednji slajd, za preprodukciju video zapisa ili zvučnih isečaka i još mnogo toga.

Prikazuje meni „Oblici“ na traci u programu PowerPoint sa markiranom radnom dugmadi

Savet:  Radna dugmad obezbeđuje odlične vizuelne signale za radnju koju pokreće, ali radnje možete dodeliti i drugim objektima kao što su clip art kolekcije, slike, opšti oblici ili tekst u okviru SmartArt grafike. Koristite dolenavedenu proceduru da biste dodali radnju i tim objektima.

 1. Na kartici Umetanje, u grupi Ilustracije kliknite na dugme Oblici, a zatim u okviru Radna dugmad izaberite oblik dugmeta koji želite da dodate.

 2. Kliknite na lokaciju na slajdu i prevucite da biste nacrtali oblik dugmeta.

 3. U dijalogu Postavke za radnju uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite karticu Klik mišem da biste odabrali ponašanje radnog dugmeta kada kliknete na njega u prikazu projekcije slajdova.

  • Izaberite karticu Prelazak mišem da biste odabrali ponašanje radnog dugmeta kada pomerite pokazivač preko njega u prikazu projekcije slajdova.

Prikazuje dijalog za podešavanje radne dugmadi u programu PowerPoint

Dodavanje oblika dugmeta i dodeljivanje radnje (u ovom slučaju, hiperveze)

 1. Da biste odabrali radnju do koje dolazi kada kliknete na radno dugme ili pomerite pokazivač preko njega, uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavku Nijedna da biste koristili oblik bez odgovarajuće radnje.

  • Odaberite stavku Hiperveza sa i izaberite odredište (na primer, sledeći slajd, prethodni slajd, poslednji slajd ili druga PowerPoint prezentacija) na koje želite da prelazi radnja hiperveze.

   Napomena: Da biste se povezali sa datotekom napravljenom u drugom programu kao što je Microsoft Office Word ili Microsoft Office Excel datoteka, sa liste Hiperveza sa izaberite stavku Druga datoteka.

  • Odaberite stavku Pokreni program, a zatim kliknite na dugme Potraži da biste pronašli program koji želite da pokrenete.

  • Odaberite stavku Pokreni makro, a zatim izaberite makro koji želite da pokrenete.

   Napomena: Postavke Pokreni makro dostupne su samo ako prezentacija sadrži makro, a kada sačuvate prezentaciju, morate je sačuvati kao PowerPoint makroima projekciju. Više informacija o makroima potražite u članku pokretanje makroa.

  • Ako želite da oblik koji ste odabrali za radno dugme vrši neku radnju, kliknite na dugme Radnja objekta i izaberite radnju koju želite da izvršava.

   Napomena: Postavke opcije Radnja objekta dostupne su samo ako prezentacija sadrži OLE objekat.

  • Da biste reprodukovali zvuk, potvrdite izbor u polju za potvrdu Reprodukuj zvuk, a zatim izaberite zvuk koji želite da se reprodukuje.

 2. Kada završite sa izborom radnje, kliknite na dugme U redu.

Napomena: Ako se makro ne pokrene, uverite se da PowerPoint je omogućen pokretanje makroa. Više informacija potražite u članku Omogućavanje ili onemogućavanje makroa u Office datotekama.

Takođe pogledajte

Dodela radnje sliku ili OLE objekat

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×