Dodavanje kolona za objavljivanje tipovima sadržaja, listama ili bibliotekama

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Tip kolone određuje kako se podaci skladište i prikazuju na listi ili u biblioteci. Tip kolone možete odabrati prilikom kreiranja kolone, a tip koji odaberete ukazuje na tip podataka koje želite da uskladištite u koloni – na primer, samo brojevi, oblikovani tekst, lista izbora ili broj koji se automatski izračunava. SharePoint Online uključuje tri tipa kolona karakteristična samo za lokacije za objavljivanje koje vam omogućavaju da kontrolišete rukovanje obogaćenim tekstom, slikama i hipervezama na stranicama lokacije, listama i u bibliotekama. Ovaj članak opisuje kako da ih koristite.

U ovom članku

Objavljivanje tipova kolona

Kreiranje kolone za objavljivanje

Dodavanje kolone za objavljivanje tipa sadržaja

Dodavanje kolone za objavljivanje na listu ili biblioteku

Tipovi kolona za objavljivanje

SharePoint Online uključuje tri tipa kolona za objavljivanje. Svaki je objašnjen u sledećoj tabeli.

Puno ime kolone

Kraće ime

Opis

Kompletan HTML sadržaj sa oblikovanjem i ograničenjima za objavljivanje

HTML za objavljivanje

Omogućava kreiranje obogaćenog teksta tako što se navodi font, stilovi, veze, tabelarni raspored, sadržaj koji je moguće ponovo koristiti i tako dalje. Pomaže vam da upravljate opcijama kreiranja tako što postavlja kontrole polja sadržaja u sklopu SharePoint rasporeda stranica. Ograničenja sadržaja i oblikovanja mogu se primeniti da bi se novi sadržaj pojavio u skladu sa unapred uspostavljenim stilovima i temama.

Napomena: Puna HTML polja ne podržava ugrađivanje koda (kao što su skripte, IFrame i tako dalje).

Slika sa oblikovanjem i ograničenjima za objavljivanje

Slika za objavljivanje

Omogućava vam da obezbedite metapodatke o slikama koje se koriste na vašoj lokaciji. Ovi metapodaci uključuju putanju slike, alternativni tekst, hipervezu, poravnavanje slike, sličicu i veličinu prikaza. Pruža lakši način da se dodaju slike umesto ručnog unošenja URL-a slike ili veb reference. Kontrola nad slikama može se podesiti kada se kontrole polja sadržaja postave unutar SharePoint rasporeda stranice.

Hiperveza sa oblikovanjem i ograničenjima za objavljivanje

Hiperveza za objavljivanje

Omogućava autorima da potraže objekat i postave vezu ka objektu umesto da otkucaju njegov URL. Takođe pruža opciju unošenja teksta za prikaz i metapodataka o načinu korišćenja alatki. Oblikovanje veza i druge opcije mogu se podesiti prilikom postavljanja kontrola polja sadržaja u SharePoint rasporede na stranici.

Napomena: Objavljivanje mora biti omogućen od strane administratora kolekcije lokacija za ove tipove kolona da se pojavi. Da biste omogućili za objavljivanje, idite na postavke Mali zupčanik „Postavke“ koji je zauzeo mesto postavki lokacije. > postavke lokacije. U okviru Administracija kolekcije lokacija izaberite stavku Funkcije kolekcije lokacija. Pomerite se nadole do SharePoint Server infrastrukture za objavljivanje i kliknite na dugme Aktiviraj.

Kreiranje kolone za objavljivanje

Počnimo tako što ćemo prvo kreirati kolonu za objavljivanje. U ovom primeru koristićemo tip kolone „Objavljivanje hiperveze“.

Napomena: Morate biti administrator lokacije ili kolekcije lokacija da biste mogli da dodate kolone listama i bibliotekama.

 1. Iz osnovne lokacije kolekcije lokacija, kliknite na dugme postavke Mali zupčanik „Postavke“ koji je zauzeo mesto postavki lokacije. > Postavke lokacije.

 2. U okviru Galerije veb dizajnera izaberite stavku Kolone lokacije.

 3. Kliknite na dugme Kreiraj.

 4. Dajte koloni ime. U ovom primeru koristićemo ime „Hiperveza“.

 5. Na listi tipova kolona, izaberite stavkuHiperveza sa oblikovanjem i ograničenjima za objavljivanje.

 6. U polju Postojeća grupa izaberite stavku Kolone za objavljivanjeOvo je opcionalni korak, ali može biti korisno u organizovanju kolona.

 7. Kliknite na dugme U redu.

Dodavanje kolone za objavljivanje tipu sadržaja

Objavljivanje kolona zasnovanih na tipovima kolona „HTML za objavljivanje“ i „Slika za objavljivanje“ koji su već deo tipova sadržaja „Stranica sa člancima“, „Poslovna wiki stranica“, „Stranica sa projektima“ i „Stranica dobrodošlice“. „Hiperveza za objavljivanje“ nije deo ovih tipova sadržaja. U ovoj proceduri ćemo tipu sadržaja dodati novu kolonu „Hiperveza“ koja je zasnovana na tipu kolone „Hiperveza za objavljivanje“. Procedura je ista bez obzira na to da li je tip sadržaja ugrađen ili prilagođen.

Napomena: Morate biti administrator lokacije ili kolekcije lokacija da biste mogli da dodate kolone listama i bibliotekama.

 1. Iz korena lokacije ili kolekcije lokacija izaberite stavke Postavke > Postavke lokacije.

 2. U okviru Galerije veb dizajnera izaberite stavku Tipovi sadržaja lokacije.

 3. Na stranici „Tipovi sadržaja lokacije“ izaberite tip sadržaja kojem želite da dodate kolonu.

 4. Na dnu stranice sa informacijama o tipu sadržaja lokacije kliknite na dugme Dodaj iz postojećih kolona lokacije.

 5. Na stranici „Dodavanje kolona“, u polju Izaberi kolone od izaberite stavku Kolone za objavljivanje (ili neku drugu grupu koju ste prethodno izabrali).

 6. Sa liste Dostupne kolone izaberite stavku Hiperveza, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

 7. Kliknite na dugme U redu.

Sada vaš tip sadržaja uključuje kolonu „Hiperveza“. Kada uređujete svojstva bilo koje nove stranice kreirane na osnovu tog tipa sadržaja, videćete kolonu na listi.

Dodavanje kolone za objavljivanje listi ili biblioteci

Procedura dodavanja kolone za objavljivanje listi ili biblioteci veoma je slična njenom dodavanju tipu sadržaja. U ovom primeru ćemo nastaviti da koristimo kolonu „Hiperveza“ koju smo kreirali u prvoj proceduri. Bez obzira da li je lista ili biblioteka ugrađena ili prilagođena, procedura je potpuno ista.

Napomena: Morate biti administrator lokacije ili kolekcije lokacija da biste dodali kolone listama i bibliotekama.

 1. Idite do liste ili biblioteke.

 2. Na kartici Lista, u grupi „Postavke“ izaberite stavku Postavke liste. (Ako dodajete kolonu biblioteci, izaberite stavku Postavke biblioteke.)

 3. U okviru Kolone kliknite na dugme Dodaj iz postojećih kolona lokacije.

 4. U polju Izaberite kolone lokacije od izaberite stavku Kolone za objavljivane (ili neku drugu grupu koju ste prethodno izabrali).

 5. Sa liste Dostupne kolone lokacije izaberite stavku Hiperveza, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

 6. Kliknite na dugme U redu.

Sada vaša lista uključuje kolonu „Hiperveza“. Kada dodate stavku na listu videćete kolonu na stranici „Svojstva“.

Više informacija o kolonama lokacije potražite u članku Tipovi kolona lokacije i opcije.

vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×