Dodavanje jezika ili podešavanje željenih postavki jezika u sistemu Office

Možete da koristite opcije jezika u sistemu Office da biste dodali jezik ili izabrali jezik na kojem se prikazuju pomoć i ekranske napomene.

Opcije jezika se nalaze u dijalogu Podešavanje željenih postavki jezika za Office, kojem možete pristupiti preko opcija Datoteka > Opcije > Jezik. Jezik prikaza i jezik pomoći možete da podesite pojedinačno. Na primer, možete da podesite da se sve podudara sa jezikom operativnog sistema, a možete i da koristite kombinaciju jezika za operativni sistem, uređivanje, prikaz i pomoć.

Željene postavke jezika za Word 2013

Dostupnost jezika zavisi od jezičke verzije sistema Office i dodatnih jezičkih paketa, jezičkih interfejs paketa ili jezika ekranskih napomena koji su instalirani na računaru. 

Dodavanje jezika

U Office programe možete da dodate jezik tako što ćete dodati jezik za uređivanje. Jezik za uređivanje se sastoji od rasporeda tastera na tastaturi i alatki za proveru za taj jezik. Alatke za proveru sadrže funkcije specifične za jezik, kao što su rečnici za proveru pravopisa i gramatike, ili dugmad za smer pasusa. (Podrazumevani jezik za uređivanje se pojavljuje podebljano na vrhu liste. Ako je potrebno, ovo možete da promenite tako što ćete izabrati željeni jezik, a zatim stavku Postavi kao podrazumevano.)

 1. Otvorite neki Office program, na primer Word.

 2. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

 3. U dijalogu Podešavanje željenih postavki jezika u sistemu Office, u okviru stavke Izbor jezika za uređivanje, sa liste Dodavanje dodatnih jezika za uređivanje izaberite jezik za uređivanje koji želite da dodate sa liste, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Dodatni jezik se pojavljuje na listi jezika za uređivanje.

Ako se stavka Nije omogućeno pojavljuje u koloni Raspored tastera na tastaturi, uradite sledeće:

 1. Kliknite na vezu Nije omogućeno.

 2. U dijalogu Dodavanje jezika izaberite stavku Dodaj jezik, izaberite jezik sa liste i kliknite na dugme Dodaj.

 3. Zatvorite dijalog Dodavanje jezika. Jezik bi trebalo da se prikaže kao Omogućen u okviru Raspored tastera na tastaturi u odeljku Izbor jezika za uređivanje.

Ako se stavka Nije instalirano pojavljuje u koloni Provera, možda ćete morati da nabavite jezički paket ili jezički interfejs paket da biste imali alatke za proveru za jezik.

 • Da biste otišli na mrežu i nabavili potrebni jezički paket, kliknite na vezu Nije instalirano.

Jezici prikaza i jezici pomoći su jezici koji se koriste u sistemu Office za elemente prikaza kao što su stavke menija, komande i kartice, pored jezika prikaza datoteke pomoći.

Podrazumevani jezik se pojavljuje podebljano u vrhu liste. Redosled jezika na listama jezika prikaza i pomoći jeste redosled po kojem Office koristi jezike. Na primer, ako u redosledu jezika prikaza stoji španski <podrazumevani>, nemački, pa japanski, a alatke za španski jezik su uklonjene s računara, nemački postaje podrazumevani jezik prikaza.

Da biste podesili podrazumevani jezik:

 1. Otvorite neki Office program, na primer Word.

 2. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

 3. U dijalogu Podešavanje željenih postavki jezika u sistemu Office, u okviru stavke Izbor jezika prikaza i pomoći izaberite jezik koji želite da koristite, a zatim izaberite stavku Postavi kao podrazumevano.

Koji jezik prikaza se koristi za određene Office programe?

Ako koristite više jezika i prilagodili ste Office u skladu sa željenim načinom rada, pregledajte sve Office programe da biste za svaki od njih videli podrazumevani jezik prikaza.

 • U dijalogu Podešavanje željenih postavki za jezik u sistemu Office, u okviru Izbor jezika prikaza i pomoći kliknite na dugme Prikaži jezike prikaza instalirane za svaki Microsoft Office program.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo za sledeće Office programe: Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint, Publisher, Visio i Word. Nije dostupna za Office 2016 programe.

Ekranske napomene su mali iskačući prozori koji daju kratku pomoć prilagođenu kontekstu prilikom zadržavanja pokazivača na elementu prikaza kao što je dugme, kartica, kontrola dijaloga ili meni. Postavljanjem jezika ekranske napomene u jednom Office programu biće postavljen jezik za sve instalirane Office programe.

 1. Otvorite neki Office program, na primer Word.

 2. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

 3. U dijalogu Podešavanje željenih postavki za jezik u sistemu Office, u okviru Odaberite jezik ekranske napomene izaberite jezik ekranske napomene.

  Napomene: 

  • Ova funkcija nije dostupna u sistemu Office 2016.

  • Ako željeni jezik nije naveden, možda će biti potrebno da dodate više jezičkih usluga. Kliknite na vezu Preuzimanje dodatnih jezika ekranskih napomena sa sajta Office.com i pratite uputstva za preuzimanje i instalaciju.

  • Pošto instalirate novi jezik ekranske napomene, on postaje podrazumevani jezik ekranske napomene.

Više informacija o ekranskim napomenama potražite u članku Prikazivanje ili skrivanje ekranskih napomena.

Takođe pogledajte

Omogućavanje ili promena jezika rasporeda tastera na tastaturi

Provera pravopisa i gramatike na drugom jeziku

Uključite automatsko otkrivanje jezika

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×