Dodavanje indeksa u SharePoint kolonu

Dodavanje indeksa u SharePoint kolonu

Dodavanje indeksa u kolonu povećava performanse kada koristite filtere. Možete da dodate indekse na najviše 20 kolona na listi ili u biblioteci. Dok možete da dodate najviše 20 indeksa po listi ili biblioteci, preporučuje se da ih dodajete samo u kolone koje se najčešće koriste. Indeksi dodaju indirektne podatke.

Ako ste Prekoračili prag i blokirate prikaz liste , obično i dalje možete da dodajete indekse kolonama kada imate manje od 20.000 stavki na listi ili u biblioteci. U usluzi SharePoint Online možete ručno da dodate indeks na listu bilo koje veličine. 

Kako da kreirate jednostavan ili složeni indeks

Da biste filtrirali podatke kolone na listi ili u biblioteci, pogledajte članak Korišćenje filtriranja za izmenu SharePoint prikaza.

Da biste lakše odabrali kolone koje treba da indeksirate, imajte u vidu koje kolone se koriste najčešće korišćene u različitim prikazima za filtriranje.

Važno: Kreiranje indeksa zahteva pristup svim stavkama na listi, tako da je moguće da vam je blokirano da biste kreirali indeks za kolonu ako čitava lista premašuje prag prikaza liste. Ako se to dešava, obavite operaciju u toku dnevnog vremenaili se obratite administratoru.

 1. Kliknite na ime liste ili biblioteke na levoj traci navigacije ili izaberite stavku postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ ili Radnje na sajtu, izaberite stavku sadržaj na sajtu ili Prikaži sav sadržaj sajta, a zatim kliknite na ime liste ili biblioteke.

  Meni "Postavke" sa istaknutim sadržajem stranice
  Prikaz celog sadržaja sajta u meniju "Radnje na sajtu"

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  Za SharePoint Online, kliknite na dugme postavke Dugme „Postavke“ na naslovnoj traci u sistemu SharePoint 2016. , a zatim izaberite stavku postavke liste ili Postavke biblioteke.

  Meni "Postavke" sa istaknutim postavkama liste

  U SharePoint 2016, 2013 ili 2010 izaberite stavku Lista ili Biblioteka, a zatim izaberite stavku postavke iliPostavke biblioteke na traci.

  Postavke liste na traci
 3. Pomerajte se nadole do odeljka " kolone ".

  Važno: Iako kolonu za pronalaženje možete da indeksirate da biste poboljšali performanse, pomoću indeksirane kolone za pronalaženje da biste sprečili prekoračenje praga za prikaz liste. Koristite neki drugi tip kolone kao primarni ili sekundarni indeks.

 4. Izaberite stavke Indeksirane kolone.

  Karika indeksiranih kolona na stranici sa postavkama liste ili biblioteke
 5. Na stranici indeksirane kolone izaberite stavku Kreiraj novi indeks.

  Stranica indeksiranih kolona sa istaknutim novim indeksom
 6. Uradite sledeće:

  1. Da biste kreirali jednostavan indeks, izaberite kolonu koja nije kolona za pronalaženje u odeljku primarna kolona , u okviru primarna kolona za ovaj indeks.

  2. Da biste kreirali složeni indeks, izaberite kolonu za pronalaženje kao primarnu kolonu za ovaj indeks. Koristite drugu kolonu koja nije kolona za pronalaženje u odeljku sekundarne kolone , u okviru sekundarna kolona za ovaj indeks.

   Napomene: 

   • Uverite se da ste izabrali podržanu kolonu za indeks

   • Ako dodajete indeks da biste izbegli grešku sa Cenzuranjem prikaza liste, uverite se da polje koje koristite nije polje za pronalaženje. Pročitajte članak podržana kolona da biste utvrdili koji su tipovi polja za pronalaženje.

   Uređivanje stranice indeksa sa izabranom kolonom iz padajuće liste
  3. Kliknite na dugme Kreiraj.

  Ideje o početku planiranja biblioteka potražite u članku uvod u biblioteke

Podržane i nepodržane kolone za indeksiranje

Podržani tipovi kolona

 • Jedan red teksta

 • Izbor (jedna vrednost)

 • Broj

 • Valuta

 • Datum i vreme

 • Osoba ili grupa (jedna vrednost) (funkcija LOOKUP)

 • Kontrolisani metapodaci (pronalaženje)

 • Da/ne

 • Pronalaženje (pronalaženje)

Nepodržani tipovi kolona

 • Više redova teksta

 • Izbor (više vrednosti)

 • Izračunato

 • Hiperveza ili slika

 • Custom Columns

 • Osoba ili grupa (multi-Valor.) (pronalaženje)

 • Spoljni podaci

Navigacija i filtriranje podataka su podrazumevano omogućeni na većini lokacija SharePoint. Čak i ako navigacija metapodataka nije podešena za određenu listu ili biblioteku, navigacija i filtriranje metapodataka i dalje se nalaze u pozadini radi poboljšanja performansi prikaza. Funkcija navigacije i filtriranje metapodataka može automatski da izabere najbolji indeks za rad svaki put kada se prikaz učita. Kada učitate nove prikaze, primenjujte filtere na prikaze, čisti filtere ili primenjujte sortiranje na polju, optimizacija upita određuje najbolji način za upit za bazu podataka.

Ako korisnik kreira ili učita prikaz koji ne može da koristi indeks za upit liste, navigacija i filtriranje podataka za metapodatke kreiraće i izvršavati upit za izdvajanje. Upit za povlačenje je izmenjena verzija originalnog korisničkog upita koji prikazuje delimični skupa traženih stavki zato što radi pod upitom na samo deo liste umesto cele liste. Namera je da vam pruži neke korisne rezultate u okolnostima kada je originalni upit blokiran zbog ograničavanje velike liste. Prikazuje se na 1.250 najnovijih stavki koje se prikazuju na osnovu kada se te liste dodaju na listu. Povremeno će povratni upiti vratiti 0 rezultata ako se ne sadrže rezultati koji se podudaraju sa originalnim korisničkim upitom.

Više informacija potražite u članku Podešavanje navigacije metapodataka za listu ili biblioteku.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×