Dodavanje ili uklanjanje zaštite iz dokumenta, radne sveske ili prezentacije

Dodavanje ili uklanjanje zaštite iz dokumenta, radne sveske ili prezentacije

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U programu Office možete da koristite lozinku kako biste sprečili druge ljude da otvaraju ili menjaju vaše dokumente, radne sveske i prezentacije. Zatim lako možete i da uklonite lozinke da biste opozvali zaštitu dokumenta ili radne sveske ako više nije neophodno da budu samo za čitanje. Takođe, možete da koristite zaštitu dokumenata da ograničite tipove promena koje redaktori mogu da naprave.

Vaši IT administratori podešavaju smernice za lozinke za aplikacije za Office koji uključuju osnovna pravila.

Upozorenje: Važno je znati da ako zaboravite lozinku, Microsoft ne može da povrati zaboravljene lozinke.

Dodavanje ili uklanjanje lozinke za kontrolu pristupa

Da biste postavili lozinku u Word, Excel ili PowerPoint datoteci, izaberite stavke Datoteka > Informacije > Zaštita dokumenta > Šifruj pomoću lozinke. Bićete upitani da kreirate lozinku, a zatim da je potvrdite. Kada dodate lozinku u datoteku, preporučuje se da sačuvate datoteku da biste se uverili da će lozinka stupiti na snagu.

Važno: 

 • Krajnji korisnici: Čuvajte lozinku na bezbednom mestu. Izgubljenu ili zaboravljenu lozinku nije moguće oporaviti ili ukloniti.

 • Preduzeća: Ako ste zabrinuti zbog gubitka pristupa Office datotekama zaštićenim lozinkom u vašem preduzeću, DocRecrypt alatka može biti prava stvar za vas. Imajte na umu da morate da primenite DocRecrypt alatku PRE nego što se datoteka u pitanju zaštiti lozinkom. DocRecrypt ne može retroaktivno da oporavi datoteke koje su zaštićene lozinkom pre primene alatke DocRecrypt. Više informacija potražite u članku: Uklanjanje ili resetovanje lozinki za datoteku pomoću alatke DocRecrypt.

Kada dodate lozinku u datoteku, lozinka će morati da bude uneta da bi bilo ko mogao da otvori datoteku.

Da biste uklonili lozinku, otvorite datoteku, što će zahtevati trenutnu lozinku, idite na stavke Datoteka > Zaštita dokumenta > Šifruj pomoću lozinke. Izbrišite lozinku i kliknite na dugme „U redu“. Obavezno sačuvajte datoteku da bi ta promena postala trajna.

Omogućite korisnicima da čitaju datoteku, ali kontrolišite promene

U otvorenom dokumentu izaberite stavke Datoteka >Informacije > Zaštita dokumenta. Videćete sledeće opcije.

Meni "Zaštiti dokument" u programu Word za Office 365

Označavanje kao konačno

Saopštite da delite dovršenu verziju datoteke kako bi se smanjila mogućnost da analitičari ili čitaoci izvrše slučajne promene.

Kada je datoteka označena kao konačna, kucanje, uređivanje, komande i oznake za proveru su onemogućene ili isključene i datoteka postaje samo za čitanje.

Kad dokument označite kao konačan, Word traži da sačuvate datoteku. Kad sledeći put otvorite dokument, pri vrhu ćete videti žutu poruku OZNAČEN KAO KONAČAN. Ako izaberete stavku Ipak uredi, dokument više neće biti označen kao konačan.

Važno: „Označi kao konačno“ ne predstavlja bezbednosnu funkciju. Svaki korisnik koji otvori datoteku će moći da izabere stavku Ipak uredi ukoliko želi da zaobiđe ovu postavku. Funkcija „Označi kao konačno“ jednostavno obaveštava osobe koje otvore datoteku da ona treba da se smatra konačnom. Ako želite da nametnete zaštitu od uređivanja, trebalo bi da koristite funkciju „Ograniči uređivanje“ koja je opisana u nastavku.

Uvek otvorite samo za čitanje

Ako izaberete ovu opciju, i sačuvate datoteku, svaki put kada se datoteka otvori u budućnosti ga otvori samo za čitanje pomoću podrazumevanog i korisnik će imati za izbor „Ipak Uredi” pre nego što ćete moći da biste sačuvali promene. Ovim se sprečava slučajno uređivanja.

Ograniči uređivanje (samo Word)

Kontrolišite tipove promena koji mogu da se naprave u dokumentu.

Kad izaberete stavku Ograniči uređivanje, videćete ove opcije:

Okno „Ograničenja uređivanja“
 • Ograničenja oblikovanja    Ova opcija sužava opcije oblikovanja čuvajući izgled i doživljaj koji ste izabrali. Izaberite stavku Postavke da biste izabrali dozvoljene stilove.

 • Ograničenja uređivanja    Vi kontrolišete način na koji se datoteka može uređivati ili možete onemogućiti uređivanje. Izaberite stavke Izuzeci ili Još korisnika da biste kontrolisali ko može da vrši uređivanje.

 • Pri dnu okna ćete pronaći stavku Ograniči dozvolu...:    Koristite Windows Live ID da biste ograničili dozvole.

  Koristite Windows Live ID ili Microsoft Windows nalog da biste ograničili dozvole. Dozvole možete primeniti putem predloška koji vaša organizacija koristi ili ih možete dodati klikom na dugme Ograniči pristup. Više informacija o usluzi Information Rights Management potražite u članku Information Rights Management u sistemu Office.

Kada budete spremni da uključite ograničenja uređivanja koja ste izabrali, izaberite stavku Da, primeni pojačanu zaštitu da biste dodali lozinku ili izabrali potvrdu identiteta korisnika.

Ograničavanje pristupa

Omogućava vam da primenite dozvole putem predloška koji je kreirala vaša organizacija. Za više informacija o korišćenju usluge Information Rights Management (IRM) za ograničavanje pristupa dokumentu pogledajte: Information Rights Management u sistemu Office.

Dodavanje digitalnog potpisa

Dodate nevidljivi digitalni potpis koji potvrđuje autentičnost datoteke.

Digitalni potpisi potvrđuju identitet digitalnih informacija kao što su dokumenti, e-poruke i makroi pomoću računarskog šifrovanja.

Da biste saznali više o digitalnim potpisima, pogledajte članak Digitalni potpisi i certifikati.

Zaštita pojedinačnih radnih listova ili strukture radne sveske u Excel unakrsnoj tabeli

Microsoft Excel ima nekoliko dodatnih stavki koje možete da zaključate. Ove postavke ćete videti i u okviru Datoteka > Informacije > Zaštita radne sveske.

 • Zaštita trenutnog lista:    Da biste kontrolisali koje promene mogu da se izvrše u trenutno izabranom radnom listu, odaberite stavku Zaštiti trenutni list. Biće vam zatraženo da unesete, a zatim potvrdite lozinku za list. Takođe ćete imati opciju da izaberete stvari koje korisnici lista imaju dozvolu da urade, na primer, izbor, oblikovanje, umetanje, brisanje ili izvršavanje drugih promena u listu. Obavezno sačuvajte datoteku nakon postavljanja lozinke da biste se uverili da je nova lozinka na snazi.

  Da biste uklonili ovu zaštitu, jednostavno prođite kroz iste korake koji su opisani iznad i unesite trenutnu lozinku u polje Lozinka za uklanjanje zaštite lista. Obavezno sačuvajte datoteku nakon uklanjanja zaštite da biste se uverili da je list sada otvoren za sve korisnike.

 • Zaštita strukture radne sveske:    Pomoću funkcije „Zaštiti strukturu radne sveske“ možete izabrati zaštitu pomoću lozinke i izabrati opcije za sprečavanje korisnika da menjaju, premeštaju ili brišu važne podatke. Kada izaberete stavku Zaštiti strukturu radne sveske, bićete upitani da unesete opcionalnu lozinku.

  Da biste uklonili ovu zaštitu, ponovo izaberite stavku Zaštiti strukturu radne sveske. Ako niste odabrali lozinku prilikom dodavanja zaštite, zaštita će biti uklonjena bez izvršavanja daljih koraka. Ako ste odabrali lozinku, Excel će vam zatražiti tu lozinku u dijalogu Uklanjanje zaštite radne sveske.

Uklanjanje zaštite iz datoteke

Uklanjanje označavanja kao konačnog   

Otvorite datoteku i videćete žuru poruku OZNAČENO KAO KONAČNO na vrhu datoteke. Ako izaberete stavku Ipak uredi, dokument više neće biti označen kao konačan.

Uklanjanje ograničenja uređivanja   

U datoteci izaberite stavke Datoteka > Informacije > Zaštita dokumenta > Ograniči uređivanje i izaberite stavku Zaustavi zaštitu na dnu okna Ograničavanje uređivanja.

Uklanjanje ili promena ograničenog pristupa   

Da biste uklonili ili promenili ograničen pristup, otvorite datoteku, a zatim izaberite stavku Promeni dozvolu u žutoj traci pri vrhu dokumenta.

Uklanjanje digitalnog potpisa   

Da biste uklonili digitalni potpis, otvorite datoteku i videćete obaveštenje na žutoj traci na vrhu, koje ukazuje na to da je datoteka označena kao konačna. Izaberite stavku Ipak uredi i potvrdite dijalog koji saopštava da će se uređivanjem ukloniti potpisi iz dokumenta.

Izaberite stavku „Ipak uredi“ da biste uklonili digitalni potpis iz datoteke.

Kliknite na naslove u nastavku da biste pronašli još informacija

 1. Na kartici Redigovanje, u grupi Zaštita izaberite stavku Zaštiti dokument, a zatim izaberite stavku Ograniči oblikovanje i uređivanje.

  Slika trake u programu Word

 2. U oknu zadatka Zaštita dokumenta, u okviru Ograničenja oblikovanja, izaberite stavku Ograniči oblikovanje na izbor stilova, a zatim kliknite na dugme Postavke da biste naveli koje stilove redaktor može da primenjuje ili menja.

 3. U okviru Ograničenja uređivanja potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli samo ovaj tip uređivanja u dokumentu.

 4. Na listi ograničenja uređivanja kliknite na dugme Praćene promene. (To obuhvata komentare, kao i umetanja, brisanja i premešteni tekst.)

  Napomena: Za drugačiji skup funkcija zaštite koristite Active Directory uslugu direktorijuma i izaberite stavku Ograniči dozvolu da biste koristili Information Rights Management.

 5. U okviru stavke Primena pojačane zaštite izaberite stavku Da, primeni pojačanu zaštitu.

 6. Da biste dodelili lozinku dokumentu tako da samo redaktori koji je znaju mogu da uklone zaštitu, otkucajte lozinku u polju Unesite novu lozinku (opcionalno), a zatim je potvrdite.

  Važno: Ako izaberete da ne koristite lozinku, svi redaktori mogu da menjaju ograničenja uređivanja.

 1. Na kartici Redigovanje, u grupi Zaštita izaberite stavku Zaštiti dokument, a zatim izaberite stavku Ograniči oblikovanje i uređivanje.

  Slika trake u programu Word

 2. U oknu zadatka Zaštiti dokument, u okviru Ograničenja uređivanja potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli samo ovaj tip uređivanja u dokumentu.

 3. Na listi ograničenja uređivanja kliknite na dugme Komentari.

 4. Ako želite da nekim ljudima date opcije uređivanja za određene delove dokumenta, možete da izaberete oblasti u dokumentu i da zatim odaberete korisnike (grupu ili pojedinačne osobe) koji mogu da uređuju izabrane oblasti dokumenta. Kliknite na strelicu padajućeg menija pored imena grupe ili pojedinačne osobe da biste pronašli sledeću oblast ili sve oblasti koje ta grupa ili pojedinac mogu da uređuju ili da biste uklonili dozvole za grupu ili pojedinca.

  Napomena: Za drugačiji skup funkcija zaštite koristite Active Directory uslugu direktorijuma i izaberite stavku Ograniči dozvolu da biste koristili Information Rights Management.

 5. U okviru stavke Primena pojačane zaštite izaberite stavku Da, primeni pojačanu zaštitu.

 6. Da biste dodelili lozinku dokumentu tako da samo redaktori koji je znaju mogu da uklone zaštitu, otkucajte lozinku u polju Unesite novu lozinku (opcionalno), a zatim je potvrdite.

  Važno: Ako izaberete da ne koristite lozinku, svi redaktori mogu da menjaju ograničenja uređivanja.

 1. Na kartici Redigovanje, u grupi Zaštita izaberite stavku Zaštiti dokument, a zatim izaberite stavku Ograniči oblikovanje i uređivanje.

  Slika trake u programu Word

 2. U oknu zadatka Zaštita dokumenta izaberite stavku Prekini zaštitu.

Napomena: Ako ste koristili lozinku da dodate zaštitu dokumenta, morate da otkucate lozinku da biste mogli da prekinete zaštitu.

Kako se primenjuju pravila smernica za lozinke?

IT administratori nameću smernice za jaku lozinku tako što konfigurišu postavke smernica grupe koje zadovoljavaju bezbednosne potrebe organizacije. Da biste saznali više o tome kako da primenite pravila smernica za lozinke u organizaciji, potražite TechNet članak, Planiranje postavki složenosti lozinke za Office 2013.

Postoje dve uobičajene poruke o grešci koje se pojavljuju kada pokušate da zaštitite datoteku koja sadrži lozinku koja nije u skladu sa pravilima smernica za lozinke.

 • Lozinka ne ispunjava minimalnu dužinu  Poruka upozorenja koja ukazuje na to da treba da dodate znakove. Rešenje: Koristite lozinku koja zadovoljava ili premašuje minimalnu dužinu navedenu u poruci.

  Poruka o grešci kada lozinka ne sadrži minimalan broj znakova

 • Lozinka ne ispunjava minimalna pravila složenosti  Poruka upozorenja koja ukazuje na to da vam treba više vrsta znakova. Rešenje: Koristite lozinku koja zadovoljava ili premašuje minimalne zahteve navedene u poruci.

  Poruka o grešci kada se mali broj znakova koristi za lozinku

Srodne teme

Zašto se datoteka otvara samo za čitanje?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×