Dodavanje i sinhronizovanje deljenih fascikli sa uslugom OneDrive

Dodavanje i sinhronizovanje deljenih fascikli sa uslugom OneDrive

Ovaj članak je za OneDrive kada ste prijavljeni pomoću ličnog naloga u operativnim sistemima Windows 10, Windows 7, Windows Vista ili Mac. Funkcija „Dodaj u moj OneDrive“ nije dostupna u Windows 8.1 ili u drugim operativnim sistemima kada ste prijavljeni pomoću poslovnog ili školskog naloga.

Kada neko deli fasciklu i da vam dozvole za nju, dodajte deljenu fasciklu u svoj OneDrive da biste olakšali uređivanje i rad sa fasciklom i njenim sadržajem. Ako sinhronizujete fasciklu sa svojim Windows ili Mac računarima koji koriste OneDrive aplikaciju, možete da radite sa njom van mreže.

Napomena: Deljene fascikle dodate u vaš OneDrive ne koriste vaš OneDrive prostor za skladištenje. One koriste samo prostor za skladištenje vlasnika fascikle.

Dodavanje deljene fascikle u OneDrive

Prijavite se u OneDrive u pregledaču.

 1. U OneDrive oknu za navigaciju, u okviru OneDrive, izaberite stavku Deljeno. Fascikle koje možete da dodate u OneDrive imaju oznaku Može da uređuje.

  OneDrive deljene fascikle

 2. Pronađite fasciklu koju želite da dodate i kliknite na krug na pločici fascikle da biste je izabrali.

 3. Izaberite stavku Dodaj u moj OneDrive. Ako vam tako više odgovara, možete da kliknete desnim tasterom miša na fasciklu i izaberete stavku Dodaj u moj OneDrive.
  Dodavanje deljene fascikle u OneDrive

Važno: OpcijaDodaj u moj OneDrive nije dostupna u sledećim slučajevima:

 • Prijavljeni ste pomoću poslovnog ili školskog naloga.

 • Već ste dodali fasciklu u OneDrive ili ste izabrali više od jedne fascikle. (Nije moguće dodati više fascikli u isto vreme.)

 • Stavka koju pokušavate da dodate nije fascikla. Opcija „Dodaj u moj OneDrive“ nije dostupna za pojedinačne datoteke ili za kolekcije datoteka kao što su albumi.

Savet: Ako ne želite da sinhronizujete i delite sadržaj fascikle, možete da izaberete stavku Preuzmi. Tako kopirate fasciklu i njen sadržaj na računar, a ne u OneDrive. Datoteke su dostupne za uređivanje van mreže, ali nećete videti ispravke koje su napravili drugi i oni neće dobiti ispravke koje vi napravite.

Pronalaženje deljenih fascikli u usluzi OneDrive

Deljene fascikle koje ste dodali u OneDrive pojavljuju se na OneDrive veb sajtu u prikazu Datoteke.

Ako koristite OneDrive aplikaciju za sinhronizovanje na računaru, možete da sinhronizujete fasciklu na računaru. Na Windows računaru pronađite fasciklu u programu Windows Explorer; na Mac računaru koristite Nalazač da biste je pronašli.

Napomene: Ako imate OneDrive aplikaciju za sinhronizovanje, ali deljena fascikla se ne sinhronizuje sa računarom, možda vam je uključena selektivna sinhronizacija. Ovo nije uobičajeno, ali da biste to ispravili, idite na sistemsku paletu računara (ako koristite Mac, idite na traku sa menijima) i pronađite aplikaciju za sinhronizovanje.
Aplikacija OneDrive na sistemskoj traci poslova

 1. Izaberite ikonu oblaka OneDrive .

 2. U centru aktivnosti izaberite stavke Više > Postavke.

  Snimak ekrana pristupa postavkama za OneDrive

 3. Na kartici Nalog izaberite stavku Odaberi fascikle, potvrdite izbore u polju za potvrdu fascikli koje želite da sinhronizujete.

Više informacija o deljenim fasciklama u usluzi OneDrive

Mogu li i dalje da pristupim deljenim fasciklama ako ih ne dodam u svoj OneDrive?

Da, možete da im pristupite sa svoje liste Deljeno na lokaciji OneDrive.com ili u OneDrive mobilnim aplikacijama. I dalje možete da kopirate, premestite, uredite, preimenujete, delite i izbrišete sve što se nalazi u fascikli.

Šta se dešava ako premestim stavke u deljenu fasciklu ili iz nje?

Kada premeštate stavke između deljenih fascikli, one gube postojeće dozvole i preuzimaju dozvole iz fascikle u koju ste ih premestili. Na primer, ako premestite stavku u fasciklu samo za čitanje, stavka takođe postaje samo za čitanje. Premeštanje stavke iz deljene fascikle u fasciklu koja se ne deli znači da se stavka više neće deliti ni sa kim. Ako premestite stavke samo u okviru deljene fascikle, nijedna dodeljena dozvola se neće promeniti.

Šta se dešava ako premestim samu deljenu fasciklu?

Nije moguće premestiti deljene fascikle na lokaciji OneDrive.com. Ako sinhronizujete OneDrive sa svojim računarom, sve deljene fascikle koje premestite kopiraju se na odredišnu lokaciju, a zatim se uklanjaju iz vaše usluge OneDrive. One su i dalje dostupne na vašoj listi Deljeno.

Napomena: Budite pažljivi prilikom premeštanja fascikli zato što to može da utiče na dozvole za deljenje fascikle. Ako premeštate deljenu fasciklu u drugu fasciklu, ona preuzima dozvole odredišne fascikle. To znači da ljudi mogu da joj pristupe samo ako imaju dozvole i za odredišnu fasciklu – ako se odredišna fascikla ne deli, ni fascikla koju ste premestili više neće biti deljena.

Mogu li da preimenujem deljenu fasciklu koju sam dodao u svoj OneDrive?

Da, možete. Novo ime koje date fascikli biće vidljivo samo vama i pojaviće se sa tim imenom na svakom mestu na kom pristupate svojoj usluzi OneDrive, uključujući OneDrive.com, OneDrive aplikaciju na računaru ili OneDrive mobilne aplikacije. Promena imena neće biti vidljiva vlasniku deljene fascikle, niti bilo kojoj drugoj osobi koja ima dozvole za fasciklu.

Napomena: Međutim, preimenovanje ili promena sadržaja fascikle biće vidljivi drugim osobama koje dele fasciklu.

Zašto se stavke koje su izbrisane iz deljene fascikle ne pojavljuju u mojoj korpi za otpatke?

Stavke koje su izbrisane iz deljene fascikle na sajtu OneDrive.com šalju se samo u korpu za otpatke vlasnika deljene fascikle. Međutim, ako sinhronizujete OneDrive na računaru, stavke izbrisane iz deljene fascikle pojavljuju se u korpi za otpatke računara.

Napomena: Samo vlasnik deljene fascikle može da vrati stavku izbrisanu iz fascikle.

Kako mogu da uklonim deljenu fasciklu koju sam dodao u svoj OneDrive?

Na sajtu OneDrive.com, u prikazu Datoteke, izaberite deljenu fasciklu koju želite da uklonite, a zatim izaberite stavku Ukloni iz moje usluge OneDrive. Ovo će samo ukloniti fasciklu iz vaše usluge OneDrive – ona će i dalje biti dostupna na vašoj listi Deljeno i to neće uticati na vlasnika niti na druge osobe koje dele fasciklu. Ako umesto toga izbrišete fasciklu, ona se briše iz svačije usluge OneDrive i vlasnik fascikle će morati da je vrati u prethodno stanje.

Napomena: Ako sinhronizujete OneDrive sa nekim računarima, uklanjanjem deljene fascikle iz usluge OneDrive, ona se uklanja i sa tih računara.

Šta se dešava ako vlasnik prestane da deli fasciklu koju sam dodao u svoj OneDrive?

Ako se fascikla više ne deli sa vama, ona se uklanja iz vaše usluge OneDrive. Da biste vratili pristup fascikli, tražite od vlasnika ili urednika da je ponovo deli sa vama.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pročitajte više o načinu za Deljenje OneDrive datoteka i fascikli

Popravke ili privremena rešenja za nedavne probleme u usluzi OneDrive

Na mreži

Pronađite pomoć na mreži
Pogledajte još stranica podrške za OneDrive ili OneDrive for Business.
Za OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje, pogledajte članak Rešavanje problema sa OneDrive aplikacijom za mobilne uređaje.

Ikona „Podrška putem e-pošte“

Obratite se podršci putem e-pošte
Ako vam je i dalje potrebna pomoć, protresite mobilni uređaj dok ste u OneDrive aplikaciji ili pošaljite e-poruku OneDrive timu za podršku. Da biste se obratili OneDrive for Business podršci sa PC ili Mac računara, kliknite na OneDrive ikonu na sistemskoj traci poslova ili traci sa menijima, zatim izaberite stavke Više > Pošalji povratne informacije > Nešto mi se ne dopada.

OneDrive for Business Administratori takođe mogu da pogledaju OneDrive for Business Tech zajednicu, Pomoć za OneDrive for Business administratore ili da se obrate podršci za Microsoft 365 za preduzeća.

Forumi Office 365 zajednice

Imate povratne informacije?
OneDrive UserVoice je mesto za predloge funkcija koje želite da dodamo u OneDrive. Iako ne možemo da garantujemo određene funkcije ili termine, odgovorićemo na svaki predlog sa najmanje 500 glasova.

Idite na OneDrive UserVoice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×