Dodavanje i prilagođavanje formata datuma i vremena

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje način na koji Microsoft Office Access skladišti informacije o datumu i vremenu, kako mogu da dodam polja datuma i vremena na tabela, obrazaca i izveštaja i kako možete da prilagodite format datuma i vremena da odgovara vašim potrebama.

Šta želite da uradite?

Razumevanje formati datuma i vremena

Dodavanje polja” Datum/vreme "

Oblikovanje polja datuma/vremena

Dodavanje datuma pomoću odabirača datuma

Odredite format za unos datuma i vremena podataka pomoću maske za unos

Promena regionalnih postavki operativnog sistema Windows da biste promenili način prikazivanja datuma i vremena

Razumevanje formati datuma i vremena

Datum i vreme možete biti uneta u bazi podataka, a zatim prikazuju u nekoliko formata. Access automatski prikazuje datum i vreme u Opšti format datuma i vremena formata. Datumi se pojavljuju kao mm/dd/yyyy u sad i kao ",” mm/dd/yyyy izvan sad su mm je mesec, dd je dan i yyyy je godina. Vreme se prikazuje kao HH: mm: ss AM/PM, gde je hh sat, mm minute, a ss sekunde.

Ove automatskog oblikovanja za datum i vreme razlikovati u zavisnosti od geografske lokacije koja je navedena u Microsoft Windows regionalne i jezičke opcije postavke na vašem računaru. Na primer, u Evropi i mnogim delovima Aziji, u zavisnosti od lokacije, možda ćete videti datum i vreme kao 28.11.2006 12:07:12 PM ili 28/11/2006 12:07:12 PM. U sad, videćete 11/28/2006 12:07:12 PM. Više informacija o tome kako da promenite postavku regionalne i jezičke opcije, pogledajte članak Promena u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows da biste promenili način prikazivanja datuma i vremena, u nastavku ovog članka.

Nije moguće promeniti ove automatskog oblikovanja tako što ćete koristiti prilagođene formate prikaza. Međutim, format prikaza koji ste izabrali neće uticati na unos podataka ili Access skladišti podatke. Na primer, možete da unesite datum u obliku evropski kao što su 28.11.2006 i da imate tabelu, obrazac ili izveštaj da biste prikazali vrednost kao 11/28/2006.

Access automatski pruža nivo validacije podataka u vezi sa datum i vreme oblikovanja. Na primer, ako unesete Nevažeći datum, kao što su 32.11.2006, pojavljuje se poruka i da imate mogućnost da unesete novu vrednost ili da konvertujete u polje za datum/vreme tip tip podataka "tekst". Važeći datum vrednosti u opsegu od -657.434 (januar 1, 100 A.D.) do 2 958 465 (decembar 31, 9999 A.D.). Važeće vrednosti vremena u opsegu od.0 do.9999, ili 23:59:59.

Vrh stranice

Dodavanje polja” Datum/vreme "

Da biste koristili datume i vremena u bazi podataka, pokrećete tako što ćete kreirati polje” Datum/vreme "u jednoj ili više tabela baze podataka. Postavke za polja datuma ili vremena uvek se nalazi u tabeli, ali može prikazati vrednost datuma ili vremena u tabelu, obrazac ili izveštaj.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koju želite da radite sa, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. U gornjem delu dizajnera tabele izaberite prazan red.

 3. U koloni Ime polja upišite ime za novo polje.

 4. U koloni Tip podataka sa liste izaberite Datum/vreme , a zatim sačuvajte tabelu.

  Novo polje trebalo bi da izgleda, iako ime polja se mogu razlikovati:

  Dizajner upita sa novim poljem „Datum/vreme“

Vrednosti datuma i vremena možete da uskladištite kao brojevi kada planirate da izvrši izračunavanja na datum i vreme podatke. Na primer, možete da izračunate ukupan broj radnih sati (karticu) ili starost fakture. Više informacija o tome kako da biste izračunali vrednosti datuma potražite u članku funkcija Date.

Vrh stranice

Oblikovanje polja datuma/vremena

Access pruža nekoliko unapred definisani formati za datum i vreme podatke, ali ako ovim formatima ne zadovoljava vaše potrebe, možete da navedete prilagođeni format. Ako ne izaberete definisani ili prilagođeni format, Access automatski primenjuje opšti format datuma – m/dd/yyyy h: mm: ss AM/PM.

Primena unapred definisanog formata

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koju želite da radite sa, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. U gornjem delu koordinatne mreže dizajna izaberite polje „Datum/vreme“ koje želite da oblikujete.

 3. U donjem delu kliknite na polje za svojstvo Format , a zatim sa padajuće liste izaberite format.

 4. Kada izaberete oblik, Opcije za ažuriranje svojstva pametne oznake Slika dugmeta se pojavljuje i omogućava vam da biste primenili novi format polja tabele ili kontrole obrasca koje logično naslediti. Da biste primenili promene celu bazu podataka, kliknite na dugme pametne oznake, a zatim kliknite na dugme Ažuriraj Format svih mesta na kojima se koristi ime polja. U ovom slučaju, ime polja je ime tipa” Datum/vreme ".

 5. Da biste primenili promene na celu bazu podataka, kada se pojavi dijalog Ažuriranje svojstava i prikaže obrasce i ostale objekte koji će naslediti novi format, kliknite na dugme Da.

 6. Sačuvajte promene i prebacite se u prikaz lista sa podacima da biste videli da li vam odgovara taj format.

Napomena: Regionalnim postavkama operativnog sistema Windows može kontrolisati delimično ili potpuno prikazivanja unapred definisanom formatu.

Tabela sa unapred definisani formati i primeri   

Format

Opis

Primer

Opšti format datuma

(Podrazumevano) prikazuje vrednosti datuma kao brojeve, a vrednosti vremena kao časove, minute i sekunde, iza kojih sledi AM ili PM. Za oba tipa vrednosti, Access koristi znakove za razdvajanje datuma i vremena navedene u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows. Ako vrednost nema komponentu vremena, Access prikazuje samo datum. Ako vrednost nema komponentu datuma, Access prikazuje samo vreme.

06/30/2008 10:10:42 AM

Dugački format datuma

Prikazuje samo vrednosti datuma, kao što je navedeno u dugačkom formatu datuma u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

Ponedeljak avgust 29, 2006

Srednji format datuma

Prikazuje datum u formatu dd/mmm/yy, ali koristi znak za razdvajanje u prikazu datuma koji je naveden u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

Avgust/29/06
29 avgust 06

Kratki format datuma

Prikazuje vrednosti datuma, kao što je navedeno u kratkom formatu datuma u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

29/8/2006
8 29 2006

Dugački format vremena

Prikazuje časove, minute i sekunde. Access koristi znak za razdvajanje naveden u postavci „Vreme“ u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

10:10:42

Srednji format vremena

Prikazuje časove i minute. Access koristi znak za razdvajanje naveden u postavci „Vreme“ u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

10:10

Kratki format vremena

Prikazuje samo časove i minute. Access koristi znak za razdvajanje naveden u postavci „Vreme“ u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

10:10

Primena prilagođenog formata

Kada primenite prilagođenog formata na polje” Datum/vreme ", možete da kombinujete različitim formatima tako što će dva odeljka, jednu za datum i drugi put. U takav instancu, bi odvojili odeljke tačkom i zarezom. Na primer, možete da kombinujete Opšti format datuma i vremena formata na sledeći način: m/dd/yyyy; h:mm:ss.

Savet: U programu Access 2010 "Izrada izraza" ima IntelliSense, tako da možete da vidite koje argumente izraz zahteva.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koju želite da radite sa, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. U gornjem delu koordinatne mreže dizajna izaberite polje „Datum/vreme“ koje želite da oblikujete.

 3. U donjem delu kliknite na polje za svojstvo Format , a zatim unesite format.

Tabela sa čuvara mesta i znaci za razdvajanje za prilagođenog formata   

Znak

Opis

Znak za razdvajanje u datumu

Kontroliše gde Access postavlja znakove za razdvajanje dana, meseci i godina. Koristite znak za razdvajanje definisano u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows. Na primer, u engleski (sad), koristite kosu crtu (/).

Znak za razdvajanje u vremenu

Kontroliše gde Access postavlja znakove za razdvajanje za sate, minute i sekunde. Koristite znak za razdvajanje definisano u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows. Na primer, u engleski (sad), koristite dvotačka (:).

c

Prikazuje opšti format datuma.

d ili dd

Prikazuje dan u mesecu u vidu jedne ili dve cifre. Za jednu cifru, koristite jedan čuvar mesta; za dve cifre, koristite dva čuvara mesta.

ddd

Skraćuje dane u sedmici na tri slova.

dddd

Prikazuje dan u sedmici.

ddddd

Prikazuje kratki format datuma.

dddddd

Prikazuje Dugački format datuma.

w

Prikazuje broj koji odgovara na dan u sedmici.

m ili mm

Prikazuje mesec kao jednocifrenog ili dvocifrenog broja.

mmm

Skraćuje ime meseca na tri slova. Na primer, januar se prikazuje kao Jan.

mmmm

Prikazuje imena svih meseci.

q

Prikazuje broj trenutnog kalendarskog kvartala (1-4). Na primer, ako zaposlite radnik u maju, Access će prikazati 2 kao vrednost za kvartal.

y

Prikazuje dan u godini, 1-366.

gg

Prikazuje poslednje dve cifre godine.

Napomena: Radimo preporučuje se da unesete i prikažete sve četiri cifre date godine.

gggg

Prikazuje sve cifre godine u opsegu 0100-9999.

Znak za razdvajanje u vremenu

Kontroliše gde Access postavlja znakove za razdvajanje časova, minuta i sekundi. Koristite znak za razdvajanje definisano u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows. Informacija o ovim postavkama potražite u odeljku, Promena regionalnih postavki operativnog sistema Windows da biste promenili način prikazivanja datuma i vremena.

h ili hh

Prikazuje sat kao jedne ili dve cifre.

n ili nn

Prikazuje minute u vidu jedne ili dve cifre.

s ili ss

Prikazuje sekunde u vidu jedne ili dve cifre.

tttt

Prikazuje Dugački format vremena.

AM/PM

Prikazuje 12-časovni sat vrednosti ja ili PM. Access zasniva se na sistem sat na računaru da biste postavili vrednost.

A/P ili a/p

Prikazuje vrednosti 12-časovni sat sa pratećim A, P, ili p. pristup zavisi od sistema sat na računaru da biste postavili vrednost.

AMPM

Prikazuje vrednosti 12-časovnog sata, ali koristi ujutro i posle podne indikatore naveden u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows. Informacija o ovim postavkama potražite u odeljku, Promena regionalnih postavki operativnog sistema Windows da biste promenili način prikazivanja datuma i vremena.

Prazan prostor, + - $ ()

Koristite razmake, neke matematičke znakove (+)-, i finansijske simbole ($,) po potrebi bilo gde u niskama formata. Ako želite da koristite druge uobičajene matematičke simbole, kao što su kosa crta (\ ili /) i zvezdica (*), morate da ih stavite pod dvostruke znake navoda.

„Doslovni tekst“

Njih stavili tekst koji želite da korisnici vide pod dvostrukim navodnicima.

\

Nameće Access prikaže znak koji neposredno sledi. Ovo je isto kao stavljanje znakova navoda.

*

Kada se koristi, znak neposredno iza zvezdice postaje znak za popunjavanje – znak koji se koristi za popunjavanje razmaka. Access obično prikazuje tekst poravnat ulevo, a oblast na desnoj strani vrednosti popunjava razmacima. Možete da dodate znakove za popunjavanje bilo koje mesto u niski za oblikovanje, a Access će imati prazan prostor sa navedenim znakom.

[boja]

Odnosi se na boju na sve vrednosti u odeljku formata. Morate da stavite ime u zagradama i koristite jedan od sledećih imena: Crna, plava, cijan, zelena, magenta, crvenu, ili belo. Na primer, dddd [roze] prikaz dana roze bojom

Nakon što unesete oblik, Opcije za ažuriranje svojstva pametne oznake Slika dugmeta se pojavljuje i omogućava da primenite oblikovanje na polja tabele ili kontrole obrasca koje logično naslediti. Da biste primenili promene celu bazu podataka, kliknite na dugme pametne oznake, a zatim kliknite na dugme Ažuriraj Format svih mesta na kojima se koristi ime polja. U ovom slučaju, ime polja je ime tipa” Datum/vreme ".

Ako odaberete da primenite promene na celu bazu podataka, pojavljuje se dijalog Ažuriranje svojstava i prikazuje obrasce i ostale objekte koji će naslediti novi format. Kliknite na dugme Da da biste primenili format.

Sačuvajte promene i prebacite se u prikaz lista sa podacima da biste videli da li vam odgovara taj format.

Vrh stranice

Dodavanje datuma pomoću odabirača datuma

Postoji nekoliko načina za dodavanje datuma u tabeli. Ako je dostupno, koristeći kontrola birač datuma je brzo opcija.

Napomena: Kontrola Birač datuma nije dostupna ako je maska za unos se primenjuje na polje” Datum/vreme ".

 1. Kliknite na polje koje želite da dodate datum. Ako kontrola birač datuma je dostupno, pojavljuje se ikona "Kalendar".

 2. Kliknite na ikonu kalendara. Kontrola kalendara se pojavljuje.

  Kontrola kalendara

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste uneli trenutni datum, izaberite stavku danas.

  • Da biste izabrali jedan dan u tekućem mesecu, kliknite na datum.

  • Da biste izabrali drugi mesec i dan, koristite dugmad napred ili nazad.

Vrh stranice

Odredite format za unos datuma i vremena podataka pomoću maske za unos

Koristite masku za unos kada želite da biste se uverili da korisnici unose datum i vreme u određenom formatu. Na primer, ako ste primenili maske za unos da biste uneli datume u formatu evropski, neko unos podataka u bazi podataka neće biti možete da unesete datume u drugim formatima. Maske za unos možete primeniti na polja u tabelama, skupove rezultata upita i na kontrole u obrascima i izveštajima.

Možete da definišete maske za unos u jednom formatu ali biste postavili oblik različitih prikaza za iste podatke. Na primer, maske unosa možete tražiti od korisnika da biste uneli datum kao YYYY. MM. DD, a zatim postavite oblikovanje za prikazivanje datuma kao DD-MMM-YYYY, tako da datum se prikazuje kao 24 jula 2008.

Više informacija o maskama za unos potražite u članku Kreiranje maske za unos polja ili kontrola vrednosti u određenom formatu.

Dodavanje maske za unos

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koju želite da radite sa, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Ako tabele ne sadrži polje za tekst, u gornjem delu koordinatne mreže za dizajn, izaberite prazan red, kliknite na kolonu Tip podataka , izaberite tekst, a zatim sačuvajte promene.

 3. Izaberite polje „Datum/vreme“, a zatim u donjem delu koordinatne mreže dizajna na kartici Opšte izaberite svojstvo Maska unosa.

  1. Napomena: Maske za unos sadrže tri odeljka razdvojene tačkom i zarezom. Prvi odeljak je obavezan, a ostali su opcionalni. Prvi odeljak definiše nisku maske i sastoji se od čuvara mesta i literala. Drugi odeljak definiše da li želite da uskladištite u maske znakova plus podatke u polje. Unesite 0 ako želite da uskladištite masku i podatke; Unesite 1 ako samo želite da uskladištite podatke. Treći odeljak definiše čuvar mesta koristi za označavanje pozicije za podatke. Podrazumevano, Access koristi donje crte (_). Ako želite da koristite neki drugi znak, možete ga uneti na željenu poziciju u niski maske ili možete ga uneti u treći deo maske. Takođe, pozicija u maske za unos prihvata samo jedan znak ili razmak.

 4. U polju za svojstvo Maska unosa otkucajte 00 LLL 0000; 0; _, a zatim pritisnite taster ENTER.

  1. Access dodaje nekoliko znakova u masku za unos, tako da se pojavljuje na sledeći način: 00\LLL\0000; 0; _

 5. Nakon što unesete maske, Opcije za ažuriranje svojstva pametne oznake se pojavljuje i omogućava vam da primenite masku za polja tabele i kontrole obrazaca koji logično naslediti. Da biste primenili promene celu bazu podataka, kliknite na dugme pametne oznake Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Ažuriraj masku za unos svih mesta na kojima se koristi ime polja. U ovom slučaju, ime polja je ime tipa” Datum/vreme ".

 6. Ako odaberete da biste primenili promene na celu bazu podataka, u dijalogu Ažuriranje svojstva se pojavljuje i prikazuje obrasce i druge objekte koji će naslediti u novom formatu.

 7. Da biste primenili format, kliknite na dugme Da, a zatim na dugme Sačuvaj.

Vrh stranice

Promena regionalnih postavki operativnog sistema Windows da biste promenili način prikazivanja datuma i vremena

Windows podržava različite jezike, kao i datum/vreme formati za zemalja i regiona koje koriste jezike. Formata datuma/vremena u regionalnim postavkama utiču na deo ili prikazali sve unapred definisani i prilagođeni formati koje možete primeniti Access podatke. Na primer, ako unesete vrednost datuma i kao znak za razdvajanje datuma koristite kosu crtu (8/29/2006), a zatim primenite format prikaza Opšti format datuma u polje za datum/vreme, kada prikazujete vaše podatke, možete ili da možda nećete videti crte , u zavisnosti od znak koji je definisan u regionalnim postavkama.

Access koristi datum i vreme za razdvajanje, finansijske simbole i druge znakove naveden u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows, osim ako ih ne zamenite prilagođenim formatom prikaza.

Sledeći koraci objašnjavaju kako da podesite i promena regionalnih postavki.

U Windows Vista   

 1. Kliknite na dugme Start dugme Slika dugmeta , a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Kliknite dvaput na sat, jezik i Region.

  Napomena: Ako koristite klasični prikaz, kliknite dvaput na stavku regionalne i jezičke opcije.

  Pojavljuje se dijalog regionalne i jezičke opcije .

 3. Izaberite karticu formati .

 4. U okviru trenutni format, izaberite stavku Prilagodi ovaj format.

  Pojavljuje se dijalog Prilagođavanje regionalne opcije .

 5. Izaberite karticu koja sadrži postavke koje želite da izmenite, a zatim unesite promene.

U operativnom sistemu Microsoft Windows XP (klasični prikaz)   

 1. Na Windows traci zadataka, kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Na kontrolnoj tabli kliknite dvaput na stavku regionalne i jezičke opcije.

  Pojavljuje se dijalog regionalne i jezičke opcije .

 3. Izaberite karticu Regionalne opcije .

 4. U okviru standardi i formati, kliknite na dugme Prilagodi.

  Pojavljuje se dijalog Prilagođavanje regionalne opcije .

 5. Izaberite karticu koja sadrži postavke koje želite da izmenite, a zatim unesite promene.

U operativnom sistemu Microsoft Windows XP (prikaz kategorije)   

 1. Na Windows traci zadataka, kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

  Pojaviće se Kontrolna tabla.

 2. Izaberite stavku datum, vreme, jezičke i regionalne opcije.

  Pojavljuje se dijalog datum, vreme, jezičke i regionalne opcije .

 3. Kliknite na dugme Promeni format brojeva, datuma i vremena.

  Pojavljuje se dijalog regionalne i jezičke opcije .

 4. U okviru standardi i formati, kliknite na dugme Prilagodi.

  Pojavljuje se dijalog Prilagođavanje regionalne opcije .

 5. Izaberite karticu koja sadrži postavke koje želite da izmenite, a zatim unesite promene.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×