Predstavljanje projekcije slajdova

Dodavanje beležaka govornika na slajdove

Dodavanje govornikovih beležaka na slajdove

Kada pravite prezentaciju možete da dodate beleške govornika koje ćete gledati kasnije dok izlažete projekciju slajdova ispred publike.

Beleške govornika vidite na ekranu tokom prezentacije, ali publika ih ne vidi. Zato je okno za beleške pravo mesto za čuvanje teza koje želite da pomenete tokom vođenja prezentacije.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

38 sekundi

Dodavanje beležaka tokom pravljenja prezentacije

Okno za beleške je okvir koji se pojavljuje ispod svakog slajda. (Istaknuto je magentom na slici ispod.) U praznom oknu za beleške pojavljuje se odziv sa tekstom Kliknite da biste dodali beleške. Tu otkucajte beleške govornika. Ako ne vidite okno za beleške ili ako je ono potpuno smanjeno, kliknite na dugme PowerPointBeleške</c0> na traci zadataka duž dna PowerPoint prozora (koja je takođe označena magentom na slici ispod).

Prikazuje okno za beleške govornika u programu PowerPoint

Ako beleške premašuju dodeljenu dužinu okna za beleške, pojavljuje se vertikalna traka za pomeranje sa strane okna. Takođe možete da uvećate okno za napomene tako što ćete postaviti pokazivač miša na gornju liniju okna i zatim povući prema gore kada se pokazivač pretvori u dvosmernu strelicu.

Kako izgledaju beleške u prikazu za izlagača

Kada se računar poveže sa projektorom i kada pokrenete projekciju slajdova Ovo dugme pokreće projekciju slajdova, počevši od prvog slajda u prezentaciji. , prikaz za izlagača vidite na ekranu računara, dok se na ekranu projektora prikazuju samo slajdovi. U prikazu za izlagača možete da vidite beleške dok izlažete, dok publika vidi samo slajdove:

Prikaz za izlagača u programu PowerPoint 2016, sa krugom oko beležaka govornika

Beleške se prikazuju u oknu sa desne strane. Tekst će se automatski prelomiti, a vertikalna traka za pomeranje se pojavljuje po potrebi. Možete promeniti i veličinu teksta u oknu „Beleške“ pomoću dva dugmeta u donjem levom uglu tog okna:

Promena veličine teksta u oknu za beleške u prikazu za izlagača

Prikaz za izlagača ne treba da pravite. PowerPoint ga sastavlja za vas prikupljanjem beležaka koje ste otkucali za svaki slajd i njihovim uparivanjem sa skupom kontrola za kretanje kroz prezentaciju.

PowerPoint je podrazumevano postavljen da koristi prikaz za izlagača kada pokrenete projekciju slajdova. Tu postavku možete da promenite na kartici </c0>Projekcija slajdovaPowerPoint na PowerPoint traci:

Opciju „Prikaz za izlagača“ kontroliše polje za potvrdu na kartici „Projekcija slajdova“ na traci u programu PowerPoint.

Pročitajte članak Pokretanje prezentacije i gledanje beležaka u prikazu za izlagača da biste pronašli više detalja o tome kako da vidite i koristite prikaz za izlagača.

Štampanje beležaka govornika

Pročitajte članak Štampanje slajdova sa ili bez beležaka govornika.

Takođe pogledajte

Štampanje slajdova sa ili bez beležaka govornika

Pokretanje prezentacije i gledanje beležaka u prikazu za izlagača

Prenos slajdova iz jedne prezentacije u drugu

Beleške govornika vidite na ekranu tokom prezentacije, ali publika ih ne vidi. Zato je okno za beleške pravo mesto za čuvanje teza koje želite da pomenete tokom vođenja prezentacije.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

38 sekundi

Dodavanje beležaka na slajdove

Da biste dodali beleške na slajdove, uradite sledeće:

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku Normalan.

 2. Izaberite sličicu slajda kojem želite da dodate beleške.

  Prikazuje slajd izabran u oknu sa sličicama u programu PowerPoint 2016 za Mac

 3. Okno za beleške se pojavljuje ispod slajda. Kliknite tamo gde piše Kliknite da biste dodali beleške i otkucajte sve beleške koje želite da dodate.

  Prikazuje okno za beleške u programu PowerPoint 2016 za Mac

 4. Da biste sakrili okno za beleške, kliknite na dugme Beleške Prikazuje dugme „Beleške“ u programu PowerPoint 2016 za Mac na traci zadataka. Kliknite ponovo na njega da biste opet prikazali okno za beleške.

Prikaz beležaka tokom izlaganja

Koristite prikaz za izlagača ako želite da gledate beleške tokom izlaganja, ali se pobrinite za to da publika vidi samo to što ste stavili na sam slajd. Evo kako:

 1. U meniju Prikaz, izaberite stavku Prikaz za izlagača.

 2. Vidite glavni slajd koji izlažete, pregled sledećeg slajda i sve beleške koje ste dodali za trenutni slajd ispod pregleda sledećeg slajda.

  Prikazuje beleške u prikazu za izlagača u programu PowerPoint 2016 za Mac

  Publika vidi samo slajdove koje izlažete u prezentaciji, a ne vidi beleške.

Takođe pogledajte

Štampanje slajdova i propratnog sadržaja

Pokretanje prezentacije i gledanje beležaka u prikazu za izlagača

Dodavanje beleške

U normalnom prikazu beleške možete da dodajete direktno ispod slajda dok pravite prezentaciju.

 1. U oknu za navigaciju kliknite na slajd kojem želite da dodate beleške.

  1. U meniju Prikaz izaberite stavku Normalan.

  2. U vrhu okna za navigaciju, izaberite stavku Slajdovi Kartica „Slajdovi“ , a zatim kliknite na slajd. U zavisnosti od širine okna za navigaciju, videćete kartice pod imenom </c0> i ili kartice ikone Slajdovi i Prikaz strukture.  

 2. Kliknite unutar okna za beleške koje se nalazi ispod slajda, a zatim otkucajte belešku za trenutni slajd.

  Saveti: 

  • Ako ne vidite okno za beleške, prevucite traku koja se nalazi ispod slajda.

  • Na beleške možete da primenjujete oblikovanje teksta, kao što su podebljan tekst, kurziv i podvlačenje. Oblikovanje teksta vidi se u prikazu za izlagača i prikazu stranice sa beleškama.

Hvatanje beležaka sa sastanka tokom izlaganja

Sve beleške govornika koje napišete za slajd u prikazu za izlagača prilikom pravljenja prezentacije pojavljuju se sa leve strane okna za beleške. Beleške sa sastanka možete da kucate i tokom izlaganja.

 • Kliknite sa desne strane unutar okna za beleške, a zatim kucajte beleške.

  Napomena: Kada izađete iz prikaza za izlagača, beleške sa sastanka pojavljuju se ispod beležaka govornika za taj slajd.

Promena ili oblikovanje beleške na slajdu

Tekst ili oblikovanje beleške možete da promenite dok pravite slajd ili pre štampanja propratnog sadržaja koji sadrži slajdove i beleške. Na beleške možete da primenjujete oblikovanje teksta, kao što su podebljan tekst, kurziv i podvlačenje. Oblikovanje teksta vidi se u prikazu za izlagača i prikazu stranice sa beleškama.

 1. U oknu za navigaciju kliknite na slajd kojem želite da dodate beleške.

  1. U meniju Prikaz izaberite stavku Normalan.

  2. U vrhu okna za navigaciju, izaberite stavku Slajdovi Kartica „Slajdovi“ , a zatim kliknite na slajd. U zavisnosti od širine okna za navigaciju, videćete kartice pod imenom </c0> i ili kartice ikone Slajdovi i Prikaz strukture.  

 2. U meniju Prikaz izaberite stavku Stranica sa beleškama.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  Za izvršavanje sledeće radnje

  Uradite sledeće

  Izmena beležaka

  Kliknite unutar okna za beleške, a zatim otkucajte promene.

  Oblikovanje beležaka

  Izaberite deo teksta ili ceo tekst u oknu za beleške, a zatim izvršite željene promene oblikovanja.

  Opcije za oblikovanje teksta, kao što su podebljan tekst, kurziv i podvlačenje i liste sa znakovima za nabrajanje, pojavljuju se ispod beležaka u prikazu za izlagača i normalnom prikazu. Oblikovanje fonta, na primer veličina, tip i boja fonta, pojavljuje se samo ispod beležaka u prikazu za izlagača. Neke promene koje možete da izvršite u prikazu stranice sa beleškama – na primer, WordArt ili slike – uključene su u štampani propratni sadržaj, ali se ne pojavljuju u normalnom prikazu ili prikazu izlagača.

PowerPoint za veb omogućava da pravite beleške govornika, ali nema mogućnost da Vam prikazuje beleške dok izlažete projekciju slajdova.

Kreiraj beleške govornika

 • Na kartici Prikaz na traci, u grupi Prikaži izaberite stavku Beleške Na kartici „Prikaz“ na traci, u grupi „Prikaži“ izaberite stavku „Beleške“. .

  Pojavljuje se okno duž donjeg dela PowerPoint prozora sa trepćućim kursorom gde možete odmah da počnete ka kucate.

  Okno za beleške se pojavljuje duž donjeg dela prozora.

Oknu za beleške možete da menjate veličinu ako ne može da se istovremeno vidi ceo sadržaj unutar njega. Kada postavite pokazivač na gornju ivicu okna, pokazivač miša postaje dvosmerna strelica Vertikalna dvosmerna strelica . Kliknite na ivicu i prevucite nagore ili nadole da biste promenili veličinu okna.

Štampanje beležaka govornika

Ako imate pretplatu na Office 365 za preduzeća i ako je prezentacija uskladištena u usluzi OneDrive for Business ili SharePoint Online, možete da štampate beleške govornika. Pročitajte članak Štampanje PowerPoint slajdova, propratnog sadržaja ili napomena da biste dobili dodatne informacije.

Prikaz beležaka govornika tokom izlaganja

Trenutno morate da koristite verziju programa PowerPoint za računare da biste videli beleške govornika dok izlažete.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×