Dodavanje fonta

Jedan način da promenite stil dokumenta jeste da dodate novi font teksta. Da biste dodali font u programu Word, preuzmite ga i instalirajte u operativnom sistemu Windows, gde će on postati dostupan za sve Office aplikacije.

Fontovi dolaze u obliku datoteka i na internetu ima mnogo sajtova sa kojih možete besplatno da ih preuzmete, kao što je sajt DaFont. Datoteke fonta možete i da uvezete sa CD-a, DVD-a ili sa mreže vaše organizacije. Dobri su i TrueType (oznaka tipa datoteke .ttf) i OpenType (.otf) fontovi.

Napomena: Pre nego što preuzmete neki font, uverite se da on dolazi iz pouzdanog izvora.

Dodavanje fonta

 1. Preuzmite datoteke fonta. One su obično komprimovane u .zip fascikle. Jedna .zip fascikli može da sadrži nekoliko varijanti istog fonta, kao što su verzije „light“ i „heavy“. .Zip fascikla obično izgleda ovako:

  Zip datoteka za font Wolf in the City.
 2. Ako su datoteke fonta komprimovane, dekomprimujte ih tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na .zip fasciklu, a zatim kliknuti na dugme Izdvoji. Kada to uradite, videćete dostupne datoteke TrueType i OpenType fonta:

  Lista fontova u neraspakovanoj datoteci.
 3. Kliknite desnim tasterom miša na željene fontove i kliknite na dugme Instaliraj.

  Kliknite desnim tasterom miša na font i izaberite stavku „Instaliraj“.
 4. Ako budete upitani da dozvolite programu da izvrši promene u vašem računaru, a smatrate da je izvor fonta pouzdan, kliknite na dugme Da.

  Novi fontovi će se pojaviti na listi fontova u programu Word.

Evo još dva načina za instaliranje i upravljanje fontovima:

 • Svi fontovi se skladište na putanji C:\Windows\fascikla „Fontovi“. Fontove možete da dodate i jednostavnim prevlačenjem datoteka fontova iz fascikle sa dekomprimovanim datotekama u gorepomenutu fasciklu. Windows će ih instalirati automatski. Ako želite da vidite kako izgleda neki font, otvorite fasciklu „Fontovi“, kliknite desnim tasterom miša na datoteku fonta, a zatim kliknite na dugme Pregled.

 • Instalirane fontove možete takođe da pogledate pomoću kontrolne table. Ako imate operativni sistem Windows 7 ili Windows 10, izaberite stavke Kontrolna tabla > Fontovi. Ako imate operativni sistem Windows 8.1, izaberite stavke Kontrolna tabla > Izgled i personalizacija > Fontovi.

  Vaš novi font se sada pojavljuje na listi fontova u programu Word.

Sledeći put kada pokrenete program Word, videćete fontove koje ste dodali na spisku fontova.

Takođe pogledajte

Uklanjanje jezika i fontova koje ne koristite

Font – napredna strana

Fontovi štampača se ne uključuju automatski

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×