Dodavanje dinamičkog sadržaja stranici

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Dinamičke prikaze sadržaja možete da kreirate pomoću veb segment upita sadržaja. Možete da prilagodite upit koji definiše prikazani sadržaj, kao i postavke prikaza kojima se određuje način na koji je sadržaj predstavljen na stranici.

Ovaj članak sadrži:

Šta je upit sadržaja?

Kreiranje upita

Prilagođavanje prezentacije podataka

Šta je upit sadržaja?

Upit sadržaja je Web segment koji prikazuje dinamički skup stavki na osnovu upita koji je napravljen pomoću Web pregledača. Pomoću upita možete odrediti stavke koje će se prikazati i postaviti opcije prezentacije da biste odredili kako će se ove stavke prikazati na završenoj stranici.

Stavke koje su prikazane Web segmentom upita sadržaja uvek odražavaju najnoviji skup stavki koje preuzima upit koji vidi autorizovana osoba koja posmatra stranicu. Upit se pokreće svaki put kada se prikaže stranica koja sadrži Web komponentu upita sadržaja. Ako se doda novi sadržaj koji ispunjava kriterijum upita, Web segment upita sadržaja automatski će ga prikazati.

Napomena: Između vremena dodavanja novog sadržaja i vremena kada je on prikazan od strane Web segmenta upita sadržaja, može da postoji kašnjenje od nekoliko minuta.

Nakon što dodate Web segment upita sadržaja stranici, uredite Web segment da biste promenili stavke koje on prikazuje, kao i način na koji ih prikazuje. Da biste uređivali Web segment upita sadržaja kliknite na dugme Uredi u gornjem desnom uglu Web segmenta, a zatim kliknite na vezu Izmeni deljeni Web segment. Otvoriće se novo okno sa alatkama i prikazati postavke Web segmenta upita sadržaja.

Postoji pet kategorija postavki:

 • Upit      Koristite ove postavke da biste izgradili upit. Više informacija o ovim postavkama potražite u odeljku Kreiranje upita.

 • Prezentacije      Koristite ove postavke da biste prilagodili prezentaciju stavki koje se preuzimaju u upitu. Više informacija o ovim postavkama potražite u odeljku Prilagođavanje prezentacije podataka.

 • Izgled      Koristite ove postavke da biste prilagodili izgled Veb segmenta za sebe. Možete da promenite naslov, visina, širina i chrome (dizajn i navigacione elemente koji uokvirili Veb segment) Web segmenta tako što ćete promeniti ove postavke. Više informacija o ovim postavkama potražite u članku Prilagođavanje Web segmenata.

 • Raspored      Koristite ove postavke da biste prilagodili raspored Veb segmenta. Možete da promenite da li je Veb segment vidljiv, da li je dvosmerna (sleva nadesno, zdesna nalevo ili ni jedno ni drugo), koja zonu Veb segment pojavi (vrh, leva kolona ili desna kolona), a indeks zone Veb segmenta. Više informacija o ovim postavkama potražite u članku Prilagođavanje Web segmenata.

 • Više opcija      Koristite ove postavke da biste podesili različite više opcija Web segmenta. Više informacija o ovim postavkama potražite u članku Prilagođavanje Web segmenata.

Vrh stranice

Pravljenje upita

Pomoću sledećih postavki Upita možete da odredite sadržaj koji će upit vratiti.

 • Izvor      Ova postavka određuje oblast vašeg upita. To je zahtevana postavka. Postoje tri opcije:

  • Prikaži stavke sa svih lokacija u ovoj kolekciji lokacija      Izaberite ovu opciju da biste postavili upit čitavoj kolekciji lokacije. Ovo je podrazumevana postavka.

  • Prikaži stavke sa sledeće lokacije i sa svih podlokacija      Izaberite ovu opciju da biste ograničili upit na određenu lokaciju u kolekciji lokacija. Možete da upišete adresu za lokaciju, ali vam preporučujemo da upotrebite dugme Potraži da biste izabrali lokaciju. Kada kliknete na dugme Potraži, otvoriće se dijalog Web segmenta Izbor lokacija i prikazati kolekciju lokacije u prikazu stabla. Izaberite lokaciju kojoj želite da postavite upit, a nakon toga kliknite na dugme U redu.

  • Prikaži stavke iz sledeće liste      Izaberite ovu opciju da biste ograničili upit na određenu listu ili biblioteku u kolekciji lokacije. Možete da upišete adresu za listu ali vam preporučujemo da upotrebite dugme Potraži da biste izabrali listu ili biblioteku. Kada kliknete na dugme Potraži otvara se dijalog Web segmenta Izbor liste ili biblioteke i prikazuje se kolekcija lokacije u obliku stabla. Ako se lista ili biblioteka kojoj želite da postavite upit nalazi unutar određene lokacije, kliknite na znak plus (+) pored imena te lokacije. Kada ugledate listu ili biblioteku kojoj želite da postavite upit kliknite na nju, a zatim kliknite na dugme U redu.

 • Tip liste      Ova postavka je obavezna. Možete da odaberete bilo koji tip liste koji se nalazi u kolekciji lokacija. Podrazumevana postavka je Biblioteka stranica. Tip liste koju odaberete određuje koje se liste ili biblioteke iz oblasti upita koje upit obrađuje.

 • Tip sadržaja      Postoje dve postavke za tip sadržaja: Grupa tipova sadržaja i Tip sadržaja. Ove postavke su opcionalni. Možete da koristite ove postavke da biste ograničili upit na stavke određenu tipova sadržaja koje su definisane za kolekciju lokacija.

 • Ciljani korisnici lokacije      Ova postavka je opcionalna. Ako izaberete postavku Ciljani korisnici lokacije, upit filtrira sadržaje koje preuzima da bi prikazao samo sadržaj koji je namenjen korisnicima kojima pripada osoba koja pregleda stranicu. Korisnici su definisani na nivou sistema i ne mogu se promeniti pomoću Web segmenta upita sadržaja. Ova postavka određuje samo to da li Web segment uzima u obzir ciljane korisnike lokacije.

  Izborom postavke Ciljani korisnici lokacije postaje dostupna druga postavka: Uvek prikazuj stavke koje nisu izričito ciljane. Kada izaberete ovu postavku, upit će preuzeti sav sadržaji koji nije izričito ciljan za korisnike lokacije, nezavisno od toga ko posmatra stranicu. Ako izaberete postavku Ciljani korisnici lokacije, ali ne izaberete ovu postavku, upit neće preuzeti sadržaj koji nije izričito ciljan za korisnike.

 • Dodatne filtere      Ova postavka je opcionalna. Možete da koristite ovu postavku da biste dodatno ograničili sadržaj koji upit preuzima. Odaberite polje filtera, operator za poređenje i unesite kriterijume. Na primer, možete da koristite polje filtera autora, operator za poređenje Jednakoi kriterijum, da biste ograničili rezultate upita na stavke koje su autor Toni po.

  Pomoću postavke Dodatni filteri možete da odredite do tri filtera. Ako koristite više od jednog filtera, morate da odredite način na koji se filteri zbirno primenjuju pomoću opcija AND i OR koje prethodne drugom i trećem filteru.

Vrh stranice

Prilagođavanje prezentacije podataka

Prezentaciju sadržaja koji upit preuzima možete da prilagodite pomoću sledećih postavki Prezentacije. Sve ove postavke su opcionalne.

 • Grupisanje i sortiranje      Upotrebite ove postavke da biste uredili stavke koje su preuzete pomoću upita.

  • Grupiši stavke po      Izaberite polje koje ćete koristiti za podelu stavki u grupe. Na primer, ako želite da grupišete stavke na osnovu toga ko ih je autorizovao, izaberite stavku Autor.

   Kada izaberete polje na osnovu koga se vrši grupisanje, možete da odredite da li se stavke uređuju rastućim ili opadajućim redosledom pomoću opcija Prikaži grupe u rastućem redosledu i Prikaži grupe u opadajućem redosledu.

  • Broj kolona      Odredite broj kolona koje želite da koristite za uređivanje stavki. Stavke je moguće rasporediti u najviše pet kolona.

  • Sortiraj stavke po      Izaberite polje koje želite da koristite za sortiranje stavki. Ako ste odabrali da se stavke grupišu, one se sortiraju unutar ovih grupa.

   Kada izaberete polje na osnovu koga se vrši sortiranje, možete da odredite da li se stavke uređuju rastućim ili opadajućim redosledom pomoću opcija Prikaži stavke po rastućem redosledu i Prikaži stavke po opadajućem redosledu.

  • Ograniči broj stavki za prikaz      Postavkom ove opcije možete da ograničite broj stavki koje se prikazuju. Ako ne odredite ograničenje, prikazuju se sve stavke koje se preuzimaju od strane upita. Ako postoji veliki broj stavki, stranica se proširuje kako bi im se prilagodila.

 • Stilovi      Upotrebite ove postavke da biste na grupe i stavke primenili vizuelne stilove.

  • Stil grupe      Izaberite stil koji želite da primenite na naslov grupe. Na primer, ako grupišete stavke prema autoru, svaka grupa stavki biće naslovljena imenom autora, a ime autora prikazuje se u stilu koji ste odredili pomoću ove postavke.

  • Stil stavke      Izaberite stil koji će biti primenjen na stavke.

 • Feed      Možete da odaberete da vaš Web segment upita sadržaja služi kao RSS Feed. Na ovaj način se posmatračima stranice pruža mogućnost pretplate na rezultate upita Web segmenta, čime će oni primiti nove stavke kada se pojave, bez potrebe za ponovnim posećivanjem stranice. Upotrebite ove postavke da biste odredili naslov i opis za RSS Feed.

  • Naslov feeda      Unesite ime koje želite da koristite za RSS Feed. Ovo ime pomaže pretplatnicima da identifikuju feed u RSS čitaču.

  • Opis feeda      Unesite opis koji želite da koristite za RSS Feed. Ovaj opis pomaže pretplatnicima da identifikuju feed u RSS čitaču.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×